Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Catharina de Grootste, zelfgeslepen diamant van de Hermitage

Catharina de Grootste 250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, va...

Catharina de Grootste, zelfgeslepen diamant van de Hermitage

Catharina de Grootste

Catharina

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar.

Historie

Catharina de Grote (1729–1796) werd als 16-jarige Duitse prinses uitgehuwelijkt aan de toekomstige Russische tsaar. Ze bereikte zelf de troon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk, inclusief de Krim. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.

Inspiratie

Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Tentoonstelling

Geholpen door haar memoires en die van tijdgenoten brengen ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg de bezoeker dicht op de huid van Catharina. De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Een tentoonstelling als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden.

Informatie tentoonstelling

Van: 18 juni tot en met 15 januari 2017
Waar: Hermitage, Amsterdam
Website: www.hermitage.nl

Catharina

Gelijktijdig met deze tentoonstelling verschijnt er ook een boek met dezelfde titel.

Informatie

Prijs: € 27,50
ISBN: 978 90 786 5360 8 (NL) / 978 90 786 5361 5 (ENG)