Oké. Wat is het meest kenmerkende van ons dagelijks leven in deze tijd? Het enige document dat kunstenaar David Shrigley kon bedenken is het boodschappenlijstje. Hier maakte hij een standbeeld van genaamd MEMORIAL en zal te zien zijn op de Doris C. Freedman Plaza in Central Park tot 12 februari 2017.

standbeeld

“Het is een mengeling van boodschappenlijstjes van een paar van mijn vrienden die hier wonen,” vertelt Shrigley aan internationaal platform The Creators Project. “Amanda, iemand die in mijn galerij werkt, vond dat het eerste lijstje nogal bourgeois overkwam. Daarom wisselden we enkele van de luxeproducten voor wat meer normale aankopen. Zo werd rijstwijnazijn bijvoorbeeld ketchup.”

Article continues after the ad

De Britse kunstenaar David Shrigley is bij het grote publiek vooral bekend om zijn cartoons in The Guardian. Zoals zijn baan al verraad, wil hij naast cartoons zoveel mogelijk humor in de serieuze kunstwereld brengen. Zo maakte hij onder andere een grote sculptuur van een uitgerekte, opgestoken duim, die op een vreemde manier de toeschouwers duidelijk wil maken dat alles best wel oké is.

The Public Art Fund houdt van sculpturen met een excentrieke beeldspraak. Eerder hadden zij al samengewerkt met grote namen als Sol LeWitt, Keith Haring en Tony Oursler en brachten zij dit naar een groot publiek. Toch is het werk van Shrigley heel uniek. In MEMORIAL wijkt hij af van zijn cartoonstijl, zoals hij met de opgestoken duim nog niet had gedaan. Het boodschappenlijstje staat voor het meest alledaagse en vluchtige en wilt dit in onvergankelijke hoofdletters onsterfelijk te maken. “Misschien is het wel een geintje,” grapt hij, “maar grappig is goed, toch?”

standbeeld

David Shrigley, MEMORIAL, 2016. Hoogte: 5 meter, breedte: 2 meter, diepte: 0,6 meter. Met dank aan de kunstenaar en Anton Kern Gallery. Foto: Liz Ligon, met dank aan Public Art Fund, NY.

Zie meer van het werk van David Shrigley op zijn website.

Bewaren