Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Documentaire ‘Ageless Friends’ in het Bevrijdingsmuseum

Op woensdag 28 september wordt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de documentaire ‘Ageless Friends’ vertoond. De documentaire van Marijn Poels is een indrukwekkend verhaal over de Heerlenaar Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats in...

Documentaire ‘Ageless Friends’ in het Bevrijdingsmuseum

Op woensdag 28 september wordt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

Bevrijdingsmuseum

James E. Wickline sneuvelde in de vroege namiddag van 17 september 1944. Daarmee was hij één van de eerste van de 777 Amerikanen van de 82e Airborne Divisie die tijdens operatie Market Garden omkwamen. Een naam, een legeronderdeel, een overlijdensdatum. Met deze informatie startte Vossen een zoektocht naar de achtergrond van “zijn” soldaat. Hij ontdekte dat Wickline, die aanvankelijk als vermist werd opgegeven, zijn eerste rustplaats had in een veldgraf langs de Wylerbaan, niet ver van de plaats waar nu het Nationaal Bevrijdingsmuseum staat.

Bevrijdingsmuseum

Vossen bezocht in West Virginia (USA) meerdere malen de streek waar Wickline opgroeide. De hulp van de plaatselijke bevolking was groot. Hij sprak er onder andere met een voormalige buurvrouw en een vriendin die Wickline persoonlijk gekend hebben. Deze gesprekken, aangevuld met bijzondere documenten en foto’s, hebben ervoor gezorgd dat Vossen de onbekende soldaat leert kennen als ware het zijn vriend. Een vriend uit een ander land en een andere tijd. Als sluitstuk werd Vossen uitgenodigd voor een ceremonie bij een brug, die na heropening de naam van James E. Wickline draagt. Deze brug staat symbool voor verbinding die is ontstaan tussen Amerika en Nederland en tussen de tijdloze vrienden.

De zoektocht die Maarten Vossen ondernam is door Marijn Poels op een bijzondere wijze vastgelegd. Inmiddels is de documentaire ‘Ageless Friends’ bekroond met meerdere prijzen op diverse internationale filmfestivals.


Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 28 september 2016. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig.
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum