Op woensdag 28 september wordt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

Bevrijdingsmuseum

1944-1945 de documentaire ‘Ageless Friends’ vertoond. De documentaire van Marijn Poels is een indrukwekkend verhaal over de Heerlenaar Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten; het graf van Pfc James E. Wickline.

James E. Wickline sneuvelde in de vroege namiddag van 17 september 1944. Daarmee was hij één van de eerste van de 777 Amerikanen van de 82e Airborne Divisie die tijdens operatie Market Garden omkwamen. Een naam, een legeronderdeel, een overlijdensdatum. Met deze informatie startte Vossen een zoektocht naar de achtergrond van “zijn” soldaat. Hij ontdekte dat Wickline, die aanvankelijk als vermist werd opgegeven, zijn eerste rustplaats had in een veldgraf langs de Wylerbaan, niet ver van de plaats waar nu het Nationaal Bevrijdingsmuseum staat.

Bevrijdingsmuseum

Vossen bezocht in West Virginia (USA) meerdere malen de streek waar Wickline opgroeide. De hulp van de plaatselijke bevolking was groot. Hij sprak er onder andere met een voormalige buurvrouw en een vriendin die Wickline persoonlijk gekend hebben. Deze gesprekken, aangevuld met bijzondere documenten en foto’s, hebben ervoor gezorgd dat Vossen de onbekende soldaat leert kennen als ware het zijn vriend. Een vriend uit een ander land en een andere tijd. Als sluitstuk werd Vossen uitgenodigd voor een ceremonie bij een brug, die na heropening de naam van James E. Wickline draagt. Deze brug staat symbool voor verbinding die is ontstaan tussen Amerika en Nederland en tussen de tijdloze vrienden.

De zoektocht die Maarten Vossen ondernam is door Marijn Poels op een bijzondere wijze vastgelegd. Inmiddels is de documentaire ‘Ageless Friends’ bekroond met meerdere prijzen op diverse internationale filmfestivals.

 

 
Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 28 september 2016. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.
Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig.
Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

De wereld van Corneille
Stedelijk Museum – Schiedam
Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA wordt Corneille (1922 - 2010) geëerd in het Stedelijk Museum. Een overzicht van zijn werk vanaf de jaren veertig, samen met zijn inspiratiebronnen: schilderijen van internationale kunstenaars, Afrikaanse maskers en landschappen.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Rembrandt in Parijs
Museum Het Rembrandthuis – Amsterdam
In de negentiende eeuw was Rembrandt een inspiratiebron voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Manet, Degas, Redon en Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Hij was voor hun de kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten hun voorbeeld te volgende en gingen – net als Rembrandt – etsen.
Info: Museum Het Rembrandthuis

Goodbye romance
De Fundatie – Zwolle
Nooit eerder is het werk van Alberto Giacometti en Lynn Chadwick samen tentoongesteld. Maar ze hebben veel gemeen. Met het werk van deze kunstenaars nam de beeldhouwkunst afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek en werden we geconfronteerd met een rauwe realiteit. Giacometti bracht de mens terug tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder opsmuk en Chadwick creëerde krachtige oerbeelden van mens en dier.
Info: Museum De Fundatie

Een week lang wijn 
Amsterdam
Op 25 tot 30 plekken kun je een week lang kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld en natuurlijk met de bijbehorende culinaire hoogstandjes. Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – bieden een speciaal opgesteld wijnprogramma aan. Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek. 
Info: Amsterdam Wine Festival

Twee toptentoonstellingen in een museum
Museum More – Gorssel
- Kees Timmer | Mens & Dier
Kleurrijke, humoristische werken met soms een duistere ondertoon. De dieren in de schilderijen van Timmer hebben vaak menselijk trekjes. De kunstenaar houdt je een spiegel voor en in het spiegelbeeld herken je wellicht meer van jezelf dan je had gedacht.
- Johan Polet | Beeldhouwer
Een pionier met enorme invloed. Zijn beelden uit de jaren twintig behoren tot de meest invloedrijke uit de Nederlandse expressionistische beeldhouwkunst. Voor het eerst te zien: het levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil voor Boijmans Van Beuningen. Het beeld was lange tijd zoek en heeft vanwege Polets oorlogsverleden nooit opgesteld gestaan.
Info: Museum More

Lezersaanbieding: Voorstelling Isa Hoes en Medina Schuurman
Luxortheater - Rotterdam
Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.
Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.

 

Isa Hoes en Medina Schuurman, openhartig en persoonlijk in een nieuwe voorstelling. 

Oud-Nouveau-columnisten Isa Hoes en Medina Schuurman gaan het theater in. Na het succes van hun boek Te Lijf en hun nieuwste boek IM Lijfboek staan zij vanaf 3 oktober in de Nederlandse theaters.

In deze voorstelling onderzoeken de hartsvriendinnen de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een grote dosis humor en zelfrelativering.

Uit de taboesfeer

Isa en Medina halen het ouder worden en de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd, hart, rimpels, opvliegers en stress maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk.

De dames delen persoonlijke inzichten, ervaringen, kennis van specialisten en tips & trics waar iedere vrouw van 40+ haar voordeel mee kan doen.

‘Alles komt aan bod,’ vertelt Isa; ‘We filosoferen over hoe je na je veertigste lekker in je vel kunt zitten en er ook nog goed uit kan zien. Wat is ware vriendschap, hoe kun je je pijnlijke verleden loslaten, hoe ga je om met verlies en hoe ga je na een bepaalde leeftijd een nieuwe relatie aan?

Hoe kom je de overgang door en komen we ooit nog van die vermoeidheid af?’

In deze theatershow zeggen de dames waar het op staat en doorbreken ze taboes. De voorstelling, waarin Isa en Medina ook zichzelf en hun omgeving op de hak nemen, is niet alleen interessant voor vrouwen.

Tijdens dit theatercollege onderzoeken de hartsvriendinnen samen met een special guest* de positie van de ouder wordende vrouw in deze maatschappij. Dit doen zij op een openhartige en persoonlijke manier gelardeerd met een flinke dosis humor en zelfrelativering. 

Lezersaanbieding
Voor de voorstelling op 3 oktober a.s. met als special guest Mylene D'Anjou kun je als trouwe lezer/abonnee er bij zijn, voor een speciaal tarief van slechts € 15,-/p.p. in het Oude Luxor theater in Rotterdam.

Bestel hier je kaarten met de actiecode: OPVLIEGER.