Nouveau ontzorgt je graag op genietgebied. Hieronder de leukste tips voor dit weekend.

TILBURG: 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs
The Roaring Twenties, waarin vrouwen hun haren en hun rokken ‘afknipten’, betekenden het  einde van de korsetten en de opmars van de zwierige ‘flapper’ dresses. Vrouwen durfden sensueel te zijn en gingen massaal – net als mannen – aan het roken, zij het via elegante sigarettenpijpjes. Het waren de uiterlijke verschijnselen van een grote reeks radicale maatschappelijke veranderingen. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl die getuigt van haar nieuw verworven vrijheid. In de expositie 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs een kleur aan glamourous jurken, avondkleding en accessoires uit de bruisende jaren twintig van de vorige eeuw.
Info: Textiel Museum

AMSTERDAM: The Sleeping Beauty
Rond de feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer wakker. Droom weg bij het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski. Het verhaal, over prinses Aurora die bij haar geboorte wordt vervloekt, is nog altijd prachtig.  Een goede fee kan de boze spreuk nog ombuigen zodat de prinses niet sterft, maar honderd jaar slaapt. De prins uit ieders dromen vindt haar, slapend in haar glazen kist en kust haar weer ‘tot leven’.
Info: Nationale Opera & Ballet

GRONINGEN: Ook Romantiek
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de expositie Ook Romantiek een must-see. In het Groninger Museum sta je middenin de natuur en dwaal je door  een indrukwekkende collectie moderne kunst, mode en design. Van duistere romantiek in de designs van Studio Job tot de zoete creaties van Viktor & Rolf. Soundscapes  van Richard Bolhuis en Alameda brengen je in de juiste mood.
Info: Groninger Museum

LANDELIJK: Les uns et les autres
Claude Lelouch’s prachtige epos uit 1981, over vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, is digitaal gerestaureerd en is door Eye Filmmuseum uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Voor jonge en oude filmliefhebbers een onmisbare rolprent waarin muziek alle personages, ondanks immensen verschillen, op een of andere wijze samenbrengt. Hoogtepunt is de finale met een spitse choreografie van Maurice Béjart gedanst op Ravels Boléro.
Info: EYE Filmmuseum

AMSTERDAM: Truffelmenu van Restaurant 5&33
Verse truffels worden in het Italiaanse Umbrië verzameld en om de dag naar de keuken van 5&33 vervoerd. Chef Nadia Frisina verwerkt de kostbare truffels in haar speciale drie- of viergangenmenu’s. Gasten kunnen naast het menu met de zwarte truffel ook kiezen voor de nog luxueuzere witte truffel uit Alba. Cultuurliefhebbers kunnen bij 5&33 niet alleen genieten van truffels en heerlijke wijnen, maar ook nog eens hun hart ophalen aan een verzameling kunstboeken en –tijdschriften in 5&33 Library.
Info: Restaurant 5&33 

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau