Nouveau ontzorgt je graag op genietgebied. Hieronder de leukste tips voor dit weekend.

TILBURG: 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs
The Roaring Twenties, waarin vrouwen hun haren en hun rokken ‘afknipten’, betekenden het  einde van de korsetten en de opmars van de zwierige ‘flapper’ dresses. Vrouwen durfden sensueel te zijn en gingen massaal – net als mannen – aan het roken, zij het via elegante sigarettenpijpjes. Het waren de uiterlijke verschijnselen van een grote reeks radicale maatschappelijke veranderingen. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl die getuigt van haar nieuw verworven vrijheid. In de expositie 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs een kleur aan glamourous jurken, avondkleding en accessoires uit de bruisende jaren twintig van de vorige eeuw.
Info: Textiel Museum

AMSTERDAM: The Sleeping Beauty
Rond de feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer wakker. Droom weg bij het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski. Het verhaal, over prinses Aurora die bij haar geboorte wordt vervloekt, is nog altijd prachtig.  Een goede fee kan de boze spreuk nog ombuigen zodat de prinses niet sterft, maar honderd jaar slaapt. De prins uit ieders dromen vindt haar, slapend in haar glazen kist en kust haar weer ‘tot leven’.
Info: Nationale Opera & Ballet

GRONINGEN: Ook Romantiek
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de expositie Ook Romantiek een must-see. In het Groninger Museum sta je middenin de natuur en dwaal je door  een indrukwekkende collectie moderne kunst, mode en design. Van duistere romantiek in de designs van Studio Job tot de zoete creaties van Viktor & Rolf. Soundscapes  van Richard Bolhuis en Alameda brengen je in de juiste mood.
Info: Groninger Museum

LANDELIJK: Les uns et les autres
Claude Lelouch’s prachtige epos uit 1981, over vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, is digitaal gerestaureerd en is door Eye Filmmuseum uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. Voor jonge en oude filmliefhebbers een onmisbare rolprent waarin muziek alle personages, ondanks immensen verschillen, op een of andere wijze samenbrengt. Hoogtepunt is de finale met een spitse choreografie van Maurice Béjart gedanst op Ravels Boléro.
Info: EYE Filmmuseum

AMSTERDAM: Truffelmenu van Restaurant 5&33
Verse truffels worden in het Italiaanse Umbrië verzameld en om de dag naar de keuken van 5&33 vervoerd. Chef Nadia Frisina verwerkt de kostbare truffels in haar speciale drie- of viergangenmenu’s. Gasten kunnen naast het menu met de zwarte truffel ook kiezen voor de nog luxueuzere witte truffel uit Alba. Cultuurliefhebbers kunnen bij 5&33 niet alleen genieten van truffels en heerlijke wijnen, maar ook nog eens hun hart ophalen aan een verzameling kunstboeken en –tijdschriften in 5&33 Library.
Info: Restaurant 5&33 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in