Nouveau ontzorgt je graag op genietgebied. Hieronder de leukste tips voor dit weekend.

AMSTERDAM: SIERAAD Art Fair
Liefhebbers van bijzondere sieraden, fashionista’s, design-aficionado’s en kunstkenners mogen dit unieke evenement in Amsterdam niet missen. Dit jaar zijn er meer dan 150 hedendaagse sieradenontwerpers die werken met de meest uiteenlopende materialen.
Info: SIERAAD Art Fair

DEN HAAG: Panorama Mesdag
De tentoonstelling Pieter de Josselin de Jong: Een vergeten meester is verrassend mooi. De Josselin de Jong was een unieke kunstenaar, die in zijn werk toont hoezeer eind negentiende eeuw werd getekend door de tegenstelling tussen tradities en nieuwe ontwikkelingen.
Info: Panorama Mesdag

NIEUWEGEIN: Nationale Kunstdagen
Als afsluiting van de Nationale Kunstweek komen op een gloednieuwe locatie 250 kunstenaars met hooggewaardeerd werk exposeren tijdens de Nationale Kunstdagen. Naast schilderijen vind je hier een grote diversiteit aan kunst, zoals tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, sieraden en grafiek.
Info: Nationale Kunstdagen

DELFT: Delfts Blauw Dagen
Een bezoekje brengen aan de Royal Delft Experience en meteen genieten van de rondleiding Blauw met een gouden randje die 4x per dag wordt aangeboden. Deze speciale rondleiding heeft een koninklijk tintje. Daarnaast zijn er diverse workshops waar je voor kunt intekenen: leer bijvoorbeeld een Delfts Blauw tegeltje te maken of een medaillon te beschilderen.  
Info: Royal Delft

AMSTERDAM: MaMa Kelly
Liefhebber van kip en kreeft? Dan zit je goed bij MaMa Kelly en je hoeft er niet meer voor naar Den Haag, want vanaf dit weekend is er een tweede MaMa Kelly geopend in Amsterdam. Hetzelfde karakter als de Haagse vestiging, maar met een totaal andere look, want volgens designer en mede-eigenaar Rein Rambaldo is elke vestiging uniek.
Info: MaMa Kelly

FILMTIP: Murder on the Oriënt Express
Dé Agatha Christie-klassieker met Kenneth Branagh als Hercule Poirot , een lijk en 13 verdachten, die allemaal een motief hebben én een alibi. Pracht en praal in een luxe trein in deze spannende remake, met een paar leuke verrassingen van regisseur Branagh en een all star cast (o.a. Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Willem Dafoe en Penélope Cruz). Nu in de Nederlandse bioscopen.
Info: Murder on the Oriënt Express

Met culturele groet, Claudia, Marion, Inge

Pssst… Al naar de fototentoonstelling Foamtalent in Amsterdam geweest? Alleen nog dit weekend!

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.