More content below the advertising
onderduik

Het Nationale Toneel heeft de afgelopen maanden mensen geïnterviewd die direct en indirect de onderduik in Den Haag hebben meegemaakt. Op 4 mei 2016 worden deze verhalen op het podium van de Koninklijke Schouwburg verteld door acteurs van het Nationale Toneel met de getuigen aan hun zijde.

Het Nationale Toneel heeft de afgelopen maanden diverse personen geïnterviewd die direct of indirect de onderduik in Den Haag hebben meegemaakt. Op 4 mei 2016, direct na de Nationale Herdenking, worden deze verhalen op het podium van de Koninklijke Schouwburg verteld door acteurs van het Nationale Toneel met de getuigen aan hun zijde. De voorstelling De laatste getuigen – verhalen uit de onderduik brengt bijzondere verhalen uit het dagelijkse leven van destijds jonge mensen, mensen die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens de oorlogsjaren.

Vorig jaar bracht het Nationale Toneel De laatste getuigen - verhalen uit de hongerwinter, dit jaar wordt hier een vervolg aan gegeven met De laatste getuigen - verhalen uit de onderduik. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben er in Nederland zo’n 350.000 mensen voor kortere of langere tijd ondergedoken gezeten, onder hen 25.000 joden. De mensen die daar nu nog uit eerste hand over kunnen vertellen, waren destijds nog kinderen. Soms moesten ze zelf onderduiken vanwege hun afkomst, soms was het een vader die moest onderduiken voor de Arbeitseinsatz. Zes getuigen zitten op woensdag 4 mei op het podium van de Koninklijke Schouwburg, met een Ieder met een acteur van het Nationale Toneel naast zich. Zij vertellen de persoonlijke verhalen van deze laatste getuigen.

Wanneer: 4 mei 2016 - 20:00 uur
Waar: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag
Informatie: www.ks.nl

De zaal gaat om 19:30 open voor de live-uitzending van de herdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag, met aansluitend twee minuten stilte.

Onze tijdlijn vult zich met zonovergoten foto's op Europa's ski-pistes. Het is dat de temperatuur 's nachts nog een béétje onder het nulpunt daalt, anders bleef er weinig te skiën over. Waar wil je extra aan denken bij warm wintersportweer?

1. Drinken!

Je bent lekker in beweging en ongemerkt verlies je ook behoorlijk wat vocht. Zeker met warm wintersportweer: Veel (water) drinken. Neem een extra plastic fles of bidon met water mee zodat je af en toe in de lift een slokje neemt om je vocht op peil te houden.

More content below the advertising

Als je dat niet doet kan je hoofdpijn krijgen door het vochttekort en als je meteen aan de alcohol gaat na het skiën, komt deze ook dubbel zo hard aan.

2. Houd je jas aan

Als je op het terras zit na een paar afdalingen, is de verleiding groot om je jas uit te trekken. Denk er wel aan dat je niet alleen in een thermo-shirt of t-shirt blijft zitten.

Je bezwete truitje koelt snel af in de toch wel frisse buitenlucht en dan vat je heel snel kou, zeker als er een windje staat. Doe je jas dus wel lekker open, maar houd 'm aan of trek een droge trui aan.

3. Goede bescherming

Behalve dat winterkleding je warm en droog houdt, is het ook bedoeld als bescherming. Want als je in een t-shirt of simpel truitje skiet en je valt, is dat echt behoorlijk onaangenaam. Kies voor een dunner jasje of een fleece-trui als het met je ski-jas echt niet uit te houden is.

4. Laagjes laagjes laagjes

Dat is het geheim voor wintersporten in deze temperaturen. Zorg voor meerdere laagjes zodat je ook iets uit kan trekken als het te warm is, maar dan evengoed nog wel genoeg aan hebt.

Een droge trui of een extra thermoshirt in je rugzak is aan te raden en hopelijk heb je verschillende diktes trui meegenomen zodat je een beetje kan variëren.

5. Smeer 'm

Verzorg je huid extra goed als het zo zonnig is op de piste. Je zit in de bergen dichter bij de zon en de sneeuw reflecteert ook nog eens. Factor 50 is echt geen overbodige luxe.

Neem je zonnebrandcrème mee zodat je bij de koffie-pauze en lunch nog even een nieuw laagje op kan smeren. Zorg ook voor een goede beschermingsfactor voor je lippen en vergeet op het terras je oorschelp niet in te smeren. 

6. Draag een goede zonnebril

Dat je geen zin hebt in die grote ski-bril met dit weer, snappen wij heel goed. Maar omdat het (zon)licht op de berg zo fel is, is het écht belangrijk om een goede UV-bescherming in je zonnebril te hebben.

Investeer hierin, want als je sneeuwblind wordt, zie je echt sterretjes. Houd je zonnebril ook op op het terras.

Mode-expert Anita Willemars geeft natuurlijk het goede mode-voorbeeld. Helemaal on trend (metallic). Viel Spass!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A N I T A W I L L E M A R S (@anitawillemars) op

Beeld: Joan Oger by unsplash

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in