Niet te missen is Le Corbusier’s vierde dimensie in het Cobra, Museum voor Moderne Kunst. De tentoon­stelling toont de beeldende praktijk van de wereld­beroemde architect Le Corbusier, die 45 jaar lang de helft van zijn dag doorbracht in zijn ‘Werkplaats voor geduldig onderzoek’ om te schrijven, tekenen, schilderen en beeldhouwen.

De titel van de tentoonstelling is gebaseerd op een uitspraak van Le Corbusier, die zijn artistieke proces ooit vergeleek met het betreden van een ‘miraculeuze vierde dimensie’. Dit gaat in tegen het gevestigde beeld van Le Corbusier, wiens architectuur doorgaans wordt gezien als hét toonbeeld van rationalisme en functionalisme. Dat het vrije experiment en het irrationele wel degelijk basisingrediënten van zijn methodologie vormden, wordt daarbij vaak over het hoofd gezien.

Kunst en emotieLe Corbusier, ongeveer 1937 door André Rogi © DR, Photo © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais 
Binnen de CoBrA-beweging was er van meet af aan alle ruimte voor de irrationele kant van de mens. Een direct verband tussen Le Corbusier en CoBrA werd gelegd door een van de kernleden van CoBrA: de Deense kunstenaar en denker Asger Jorn (1914-1973). Als jonge kunstenaar werkte Jorn samen met de beroemde architect en werd zich zodoende bewust van het vermogen van kunst en architectuur om emotie teweeg te brengen. De Deense kunstenaar is Le Corbusiers activiteiten altijd blijven volgen, al was hij buitengewoon kritisch over diens rationalistische benadering die hij misantropisch noemde. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft de Deense kunstenaar Jakob Kolding opdracht gegeven nieuw werk te maken als reactie op de tentoonstelling. Dit werk zal de vorm aannemen van een scenografie met verschillende objecten en collages.Le Corbusier’s vierde dimensie, vanaf 7 oktober 2017. Opening zondag 8 oktober 2017, 16.00 uur.
 

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1
Amstelveen

Article continues after the ad

Aanbieding

OP 7-8 OKTOBER:
Tweede kaartje gratis 

EXTRA:
NOUVEAU-lezers krijgen 20% korting in de COBRA-museumshop (sieraden uitgezonderd).