Een wereld zonder grenzen. Mensen die niet hoeven te werken, maar vrij zijn om te spelen en te reizen. Constant Nieuwenhuys (1920 – 2005) constantverbeeldde zijn ideeën over een nieuwe wereld in een van de meest visionaire en omvangrijke beeldende kunst projecten uit de naoorlogse kunstgeschiedenis: New Babylon. Tot op de dag van vandaag, en misschien juist wel in de huidige maatschappij, een inspiratiebron voor velen. Het Gemeentemuseum Den Haag beheert het overgrote deel van dit project en deed er uitvoerig onderzoek naar, in nauwe samenwerking met Fondation Constant. Naar aanleiding hiervan presenteert het museum deze zomer een van de grootste tentoonstellingen ooit over dit intrigerende project dat centraal staat binnen Constants oeuvre.

Constant

Constant Nieuwenhuys, kortweg Constant, was niet alleen een vooraanstaand lid van de CoBrA-groep, maar is minstens even befaamd om New Babylon, een tot de verbeelding sprekend project waar hij bijna twintig jaar aan werkte. Na de Tweede Wereldoorlog ziet hij hoe alles opnieuw moet worden opgebouwd en hoe de samenleving in de jaren 50 verandert door de toenemende automatisering. Hij ontpopt zich tot een waar visionair en toont de buitenwereld aan de hand van maquettes, constructies, geografische kaarten, schilderijen, tekeningen, aquarellen, grafiek, films, teksten, lezingen en tijdelijke ‘omgevingen’ hoe de nieuwe wereld eruit zal zien. De tentoonstelling brengt zowel het project zelf als de ontwikkeling naar New Babylon in beeld. Al in de CoBrA-periode (1948-1951) en de periode die het beste samen te vatten is als een zoektocht naar een synthese der kunsten (1951-1956) heeft Constant namelijk ideeën die hij later in New Babylon bij elkaar brengt en verder uitwerkt.

Informatie

Met ‘New Babylon’ wordt in Gemeentemuseum Den Haag Constant Nieuwenhuys geëerd. De erfenis van de Cobra-kunstenaar is in goede handen bij zijn weduwe 
Trudy Nieuwenhuys, die het werk van haar man hartstochtelijk promoot.

Article continues after the ad

De tentoonstelling Constant - New Babylon is van 28 mei t/m 25 september te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.
www.gemeentemuseum.nl

Klik hier om de reportage te lezen over Constant & Trudy Nieuwenhuys uit Nouveau nummer 6-2016.