Na een zwaar 2016 lacht 2017 Jörgen Raymann weer hartelijk toe. In zijn boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist... vertelt hij openhartig over het dal waar hij glorieus uit is gekropen.

Je raakte vorig jaar geld en je werk kwijt. Toch ben je in je boek een sprankelende optimist...
“Optimisme is een keuze. Ik realiseerde me al snel dat ik veel productiever was wanneer ik me richtte op wat er wél goed was in mijn leven.”

Zoals?
“Mijn gezin, mijn vrouw Sheila met wie ik al vierentwintig jaar gelukkig ben. Maar ook de mensen bij wie ik blijkbaar nog een gunfactor had, zoals Omroep Max.”

Hoe was het voor je kinderen?
“Ik heb mijn dochters Melody en Jalisha verteld wat er aan de hand was. Het eerste wat ze zeiden was: ‘Nou, pap, dan doen we het toch met minder.’ Ze helpen allebei in mijn bedrijf en daar ben ik ze heel dankbaar voor, maar ik heb ze wel op het hart gedrukt dat ze hun eigen dromen moeten blijven najagen.”

Ze hebben allebei het nest verlaten. Was dat moeilijk?
“Ik was bang dat ik last zou krijgen van het emptynest­syndroom, maar Sheila en ik genieten heel erg van de dagen dat we met zijn tweeën zijn. Maar de meisjes zijn er nog geregeld, hoor.”

Jörgen: 'Optimisme is een keuze'

Wat is het geheim van jullie huwelijk?
“Dat we nooit hebben geprobeerd elkaar te veranderen. Samen kunnen we de wereld aan.”

Ben je er inmiddels weer bovenop?
“Zo goed als. Ik heb lekker veel werk. In september ga ik het theater in met Huub Stapel, ik ben op tv met De kleine lettertjes, ben tot maart volgend jaar vol­geboekt met mijn eigen programma en ik ben elke werkdag te horen op BNR-radio in Ask me Anything.”

Je hebt je Porsche ingeruild voor een Volvo, schrijf je in je boek…
“Die Porsche was natuurlijk een machodingetje. Toch was er even die ­schaamte, die statusangst. Terwijl een Volvo natuurlijk top is. Al met al heeft die dip vorig jaar me geleerd te relativeren.”

Hoe heeft het je veranderd?
“Het heeft me nederiger gemaakt, nuchterder. Op een gegeven moment heeft dat bekende-Nederlander­schap als bijwerking dat je je heel wat gaat voelen. Je voelt je helemaal de man. Zo van: waarom moet ik in de rij staan? Ik weet nu hoe betrekkelijk het was. Het heeft me ten goede veranderd. Maar misschien heeft die verandering er ook mee te maken dat ik vijftig ben geworden.”

Wat is het mooiste dat je aan deze ervaring hebt overgehouden?
“Dat ik terug ben bij mezelf. Ik stond lange tijd op de automatische piloot en ik moet bevlogen zijn als ik iets doen. Ik ben er sterker uitgekomen.

In je boek ben je wel heel openhartig. Dapper...
“Ik hoop dat anderen iets aan mijn boek hebben. Dat het het taboe op tegenslag helpt doorbreken.”

Heb je ook andere artistieke dromen?
“Dat niet zozeer, maar ik voel wel meer de behoefte om voor oudere mensen te spelen. Mensen die weten waar ik het over heb, die anders tegen het leven aankijken.”

Ben je ook een emotioneler mens geworden?
“Nóg emotioneler! Ik was altijd al een makkelijke huiler. Als ik naar Spoorloos kijk, komen mijn kinderen al met tissues aan. Ik ben empatischer geworden door wat me is overkomen, ik kan me makkelijker in anderen verplaatsen. Ik doe meer moeite om anderen te begrijpen.”

Waar ben je trots op?
“Op mijn gezin. En toch wel op het feit dat ik al zo lang meedraai.”

Wie zou je graag eens ontmoeten?
“Walt Disney. Om met hem te praten over die immense fantasie en zijn drijfveren. Intrigerend hoe iemand zijn droom zo tot werkelijkheid heeft gebracht en generaties lang blijft boeien.”

www.jorgenraymann.nl

Nouveau mag 5 boeken weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de winnaars. Deze actie is gesloten!

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in