Na een zwaar 2016 lacht 2017 Jörgen Raymann weer hartelijk toe. In zijn boek Raymann zoekt raad, levenslessen van een Rasoptimist... vertelt hij openhartig over het dal waar hij glorieus uit is gekropen.

Je raakte vorig jaar geld en je werk kwijt. Toch ben je in je boek een sprankelende optimist...
“Optimisme is een keuze. Ik realiseerde me al snel dat ik veel productiever was wanneer ik me richtte op wat er wél goed was in mijn leven.”

Zoals?
“Mijn gezin, mijn vrouw Sheila met wie ik al vierentwintig jaar gelukkig ben. Maar ook de mensen bij wie ik blijkbaar nog een gunfactor had, zoals Omroep Max.”

Hoe was het voor je kinderen?
“Ik heb mijn dochters Melody en Jalisha verteld wat er aan de hand was. Het eerste wat ze zeiden was: ‘Nou, pap, dan doen we het toch met minder.’ Ze helpen allebei in mijn bedrijf en daar ben ik ze heel dankbaar voor, maar ik heb ze wel op het hart gedrukt dat ze hun eigen dromen moeten blijven najagen.”

Ze hebben allebei het nest verlaten. Was dat moeilijk?
“Ik was bang dat ik last zou krijgen van het emptynest­syndroom, maar Sheila en ik genieten heel erg van de dagen dat we met zijn tweeën zijn. Maar de meisjes zijn er nog geregeld, hoor.”

Jörgen: 'Optimisme is een keuze'

Wat is het geheim van jullie huwelijk?
“Dat we nooit hebben geprobeerd elkaar te veranderen. Samen kunnen we de wereld aan.”

Ben je er inmiddels weer bovenop?
“Zo goed als. Ik heb lekker veel werk. In september ga ik het theater in met Huub Stapel, ik ben op tv met De kleine lettertjes, ben tot maart volgend jaar vol­geboekt met mijn eigen programma en ik ben elke werkdag te horen op BNR-radio in Ask me Anything.”

Je hebt je Porsche ingeruild voor een Volvo, schrijf je in je boek…
“Die Porsche was natuurlijk een machodingetje. Toch was er even die ­schaamte, die statusangst. Terwijl een Volvo natuurlijk top is. Al met al heeft die dip vorig jaar me geleerd te relativeren.”

Hoe heeft het je veranderd?
“Het heeft me nederiger gemaakt, nuchterder. Op een gegeven moment heeft dat bekende-Nederlander­schap als bijwerking dat je je heel wat gaat voelen. Je voelt je helemaal de man. Zo van: waarom moet ik in de rij staan? Ik weet nu hoe betrekkelijk het was. Het heeft me ten goede veranderd. Maar misschien heeft die verandering er ook mee te maken dat ik vijftig ben geworden.”

Wat is het mooiste dat je aan deze ervaring hebt overgehouden?
“Dat ik terug ben bij mezelf. Ik stond lange tijd op de automatische piloot en ik moet bevlogen zijn als ik iets doen. Ik ben er sterker uitgekomen.

In je boek ben je wel heel openhartig. Dapper...
“Ik hoop dat anderen iets aan mijn boek hebben. Dat het het taboe op tegenslag helpt doorbreken.”

Heb je ook andere artistieke dromen?
“Dat niet zozeer, maar ik voel wel meer de behoefte om voor oudere mensen te spelen. Mensen die weten waar ik het over heb, die anders tegen het leven aankijken.”

Ben je ook een emotioneler mens geworden?
“Nóg emotioneler! Ik was altijd al een makkelijke huiler. Als ik naar Spoorloos kijk, komen mijn kinderen al met tissues aan. Ik ben empatischer geworden door wat me is overkomen, ik kan me makkelijker in anderen verplaatsen. Ik doe meer moeite om anderen te begrijpen.”

Waar ben je trots op?
“Op mijn gezin. En toch wel op het feit dat ik al zo lang meedraai.”

Wie zou je graag eens ontmoeten?
“Walt Disney. Om met hem te praten over die immense fantasie en zijn drijfveren. Intrigerend hoe iemand zijn droom zo tot werkelijkheid heeft gebracht en generaties lang blijft boeien.”

www.jorgenraymann.nl

Nouveau mag 5 boeken weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de winnaars. Deze actie is gesloten!

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod

25 jaar Viktor & Rolf
Kunsthal – Rotterdam
Anton Corbijn vereeuwigde het gouden mode-duo Viktor&Rolf voor hun grote jubileumtentoonstelling in de Kunsthal. Al 25 jaar ontwerpen Viktor Horsting en Rolf Snoeren extravagante collecties. Wie precies wát doet, weten ze zelf niet; hun samenwerking is symbiotisch. ‘We often play with the idea of two people being one, or both of us being of one mind, and we play with our image to express that.’ Gaat dat zien!
Info: De Kunsthal

Tong Tong Fair
Malieveld – Den Haag
De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de manifestatie nog Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren zeventig werd dat Pasar Malam Besar). Op de huidige Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de rijke Indische cultuur een mooi podium. Traditiegetrouw is er de Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma met een mix van Oost en West.
Info: Tong Tong Fair

Uit de hoogte
Museum More – Gorssel
Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 (inter)nationale kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte. Af en toe inzoomend naar stad en dorp en de mensen die daar wonen.
Info: Museum More

Avant-Garde
Groninger Museum – Groningen
De Ploeg bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Avant-Garde. Het museum laat ruim 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafieken zien van kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink in contrast met werk van bijvoorbeeld Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. De ‘jonge wilden’ maakten zich los van de toenmalige gevestigde orde. In de expositie ook aandacht voor Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die van groot belang waren voor de artistieke ontwikkeling van De Ploeg.
Info: Groninger Museum

Kasteelconcert Ragazze Kwartet
Kasteel Amerongen - Amerongen
Op Zaterdag 26 mei speelt het Ragazze Kwartet in het fraaie Kasteel Amerongen een variatie op hun programma Spiegel. Met onder meer het prachtige Strijkkwartet nummer 1 van Bartók, Strijkwartet nummer 2 opus 13 Mendelssohn, 6 Bagatellen opus 9 van Webern en een reflectie daarop door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.
Info: Kasteel Amerongen

Woeste duinen
Natuurcentrum Ameland – Nes
Ameland trok in de vorige eeuw talloze kunstenaars aan vanwege het prachtige licht en de bijzondere sfeer. De Amelander Musea laten werk zien van deze kunstenaars, onder wie de beroemde eilanders Tames Oud en Leendert Scheltema. Laat je meevoeren langs oude dorpen, het brede strand en de woeste duinen.
Info: Amelander Musea

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum