Uitgelicht Fryslan
Uitgelicht Fryslan

Vandaag verschijnt na zeven jaar voorbereiding de driedelige Nieuwe Encyclopedie van Fryslân. Een actueel naslagwerk van ruim 8 kilo, rond de 3.000 pagina’s en meer dan 11.000 trefwoorden waar je uren in kunt verdwalen. ‘De encyclopedie opnieuw uitgevonden,’ vinden zowel uitgeverij Bornmeer als opdrachtgever Tresoar. En die nieuwigheid zit hem niet in één ding maar in praktisch alle facetten van het imposante naslagwerk. Het is een leesencyclopedie met toegankelijke informatie en verhalen waar je in door blijft lezen, een echte pageturner. De encyclopedie is royaal geïllustreerd met meer dan 1100 foto’s en kaarten. Ook de moderne en frisse vormgeving zie je niet snel bij dit genre.
In tegenstelling tot wat snel gedacht wordt bij een encyclopedie is de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân niet een stoffig naslagwerk maar inhoudelijk juist heel actueel, toegankelijk en helemaal van deze tijd. Meer dan 200 wetenschappers - de top van verschillende vakgebieden - hebben aan de encyclopedie meegewerkt en uit talrijke bronnen actuele kennis opgedoken. Kennis over Friesland die in veel gevallen online niet te vinden is.

Van Asteriks tot Zwarte Hoop

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een unieke momentopname van de huidige staat Fryslân. De onderwerpen die aan bod komen belichten alle denkbare aspecten van Friesland: kunst en cultuur, taal en literatuur, politiek en maatschappij, economie en infrastructuur, geografie en waterstaat, archeologie en monumenten, geschiedenis en natuurwetenschappen.
‘Eenmaal opengeslagen blijf je lezen en ontdek je steeds weer nieuwe informatie over Fryslân, heel veel dingen die je nog niet weet. Je blijft er in bladeren,’ zegt Bert Looper, directeur van het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar en opdrachtgever voor de productie van het naslagwerk. ‘Ik durf wel te zeggen dat we de encyclopedie opnieuw uitgevonden hebben door voor deze grondige en moderne opzet te kiezen. Het is echt een leesencyclopedie geworden, een bouwsteen voor het collectieve geheugen van Fryslân.’
Inhoud, inhoud en nog eens inhoud
‘De encyclopedie voorziet in een toenemende vraag naar concrete inhoud,’ zegt Meindert Schroor – sociaal geograaf en historicus - die als hoofdredacteur verantwoordelijk is voor de samenstelling van het naslagwerk. ‘Er is heel bewust gekozen voor een uitgebreid spectrum qua onderwerpen en voor veel diepgang. Inhoud die uitgebreid onderzocht en geverifieerd is door de top van de wetenschap maar ook nog eens heel toegankelijk geschreven is. Daar zijn mensen naar op zoek.’

Bekende Friezen opgetekend

Alles wat momenteel van belang is voor Friesland of dat in het verleden is geweest is te vinden in de encyclopedie. Maar ook bekende Friezen komen erin voor. In de Nieuwe encyclopedie van Fryslân vind je niet alleen bekende Friezen die overleden zijn maar ook Friezen die nu van betekenis zijn voor en in Fryslân. Bijvoorbeeld politicus en eerste kamerlid Hindrik ten Hoeve, acteur Rutger Hauer, zangeres Nynke Laverman, topmodel Doutzen Kroes, architect Hans Achterbosch of topman Cor Boonstra. Maar ook Friese sportvedettes als turner Epke Zonderland en zeilster Marit Bouwmeester hebben een plek gekregen in de nieuwe encyclopedie.

Heel gewaagd jasje

Niet alleen de inhoud van de encyclopedie is anders dan wat je zou verwachten van een encyclopedie. Boekvormgever Gert Jan Slagter zorgde er namelijk voor dat de encyclopedie ook aan de buitenkant een lust voor het oog is. ‘In deze categorie boeken wordt je als vormgever al snel verleid naar de gebruikelijke clichés te grijpen. Voor de hand liggende afbeeldingen en Friese thema’s als lucht, water en weiland. Als vormgever denk ik dat een encyclopedie die op deze bijzondere manier is opgezet ook een gewaagd jasje verdient. Vandaar dat we hebben gekozen voor deze strakke typografische vormgeving. Dat is nog niet eerder vertoond bij naslagwerken van dit formaat, het is zo echt een opvallende set in de boekenkast. En op de leestafel natuurlijk.’

Een lust om uit te geven

Voor de uitgever Bornmeer is het uitgeven van zo’n unieke encyclopedie een prachtklus. ‘Het is waarschijnlijk de laatste keer dat zo’n compleet Fries naslagwerk gemaakt wordt,’ zegt uitgever Steven Sterk. ‘We hebben al veel bijzondere boeken mogen uitgeven maar zo’n exclusieve kans als bij deze encyclopedie krijg je niet snel weer. Daarom hebben we ook geen moment geaarzeld om het te doen toen we benaderd werden door Tresoar om de encyclopedie uit te geven.’ En dat het een prachtklus is om uit te geven kan zijn compagnon Robert Seton beamen. Hij is bij Bornmeer verantwoordelijk voor de productie van de encyclopedie. ‘Vanaf het moment dat het materiaal - meer dan 11.000 lemmateksten en alle illustraties - bij ons aangeleverd wordt begint hier een nauwkeurig proces van plannen, bijsturen en samenwerken met vormgevers, redacteuren en drukkers. Een proces dat zomaar een half jaar in beslag neemt. Maar het uiteindelijke resultaat mag er dan ook zijn: een imposante driedelige encyclopedie van zo’n 3.000 pagina’s die ook nog eens ontzettend mooi oogt. Een lust om uit te geven.’

Het plaatje compleet
Tekst en illustraties maken samen het hele plaatje. Het uitzoeken en aanleveren van die beelden is al die tijd door beeldredacteur Martha Kist – collectievormer bij Tresoar gedaan. ‘Honderden afbeeldingen heb ik samen met mijn collega Ids de Jong bij de lemma’s gezocht. Uiteindelijk zijn het er zelfs meer dan 1100 geworden, een enorm aantal. Veel historische afbeeldingen komen uit onze eigen archieven of uit dat van de Leeuwarder Courant. Maar we hebben ook beroepsfotografen ingehuurd om foto’s aan te leveren op het vlak van archeologie en biologie bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het fotomateriaal van de dorpen heel recent is. Vaak hebben we gebruik kunnen maken van prachtig beeldmateriaal dat aangeboden werd door Friese inwoners.’ Het beeldmateriaal heeft een illustratieve of informatieve waarde. Veel informatief beeldmateriaal is in de vorm topografische kaarten aangeleverd door Rintje Hellingwerf van de provincie Fryslân.

De ‘stoffige’ voorgangers

Het is een flinke tijd geleden dat er voor het laatst een encyclopedie over Friesland verscheen. Af en toe tref je in een boekenkast nog de ‘Brouwer’ aan, de in 1958 verschenen Encyclopedie van Friesland. Deze werd uitgegeven door Elsevier en onder hoofdredacteur J.H. Brouwer samengesteld. In 1975 verscheen onder Van Seijen de Encyclopedie van het hedendaagse Friesland, die bedoeld was als een voortzetting van de ‘Brouwer’. In deze uitgave staat veel beschreven over de periode 1958 – 1975 en het monumentenjaar 1975.

Informatie

www.encyclopediefryslan.frl

Natúúrlijk doe je ons een plezier met een weekend Barcelona of heerlijk ontspannen in Griekenland. Maar we hebben het wel een beetje met de drukte gehad en iets anders ontdekken is ook wel eens leuk. Vandaar deze 11 bestemmingen én de beste alternatieven voor een avontuurlijke geest.

1. Milaan in plaats van Rome

Dol op kunst en design, maar ook la dolce vita? Kies dan voor Milaan in plaats van het drukkere én warmere Rome. Zeker in de zomer is het daar bijna niet uit te houden.

In Milaan is het geweldig shoppen en op een kleine twee uur rijden zit je in de adembenemende en grillige natuur van Noord Italië.

2. Namibië in plaats van Zuid Afrika

Foto: Jack Morris

Altijd al een safari willen maken, benieuwd naar uitgestrekte zandvlakten en grillige bergruggen? Dan is Namibië echt iets voor jou.

De resorts staan bekend om hun service en luxe. Het beste van twee werelden en nog niet ontdekt door het massatoerisme.

3. Faeroër Eilanden in plaats van IJsland of Noorwegen 

Deze archipel bestaat uit 18 vulkanische eilanden. Dat zorgt voor een landschap dat je nog nooit gezien hebt. Behalve als je fan bent van Game of Thrones, veel scènes werden hier opgenomen.

Het ruwe, grauw/groene landschap is zo dichtbij als dat je bij de natuur kan komen. Het is ook een goede plek om het Noorderlicht te zien als dat nog op je bucketlist staat.

4. Sri Lanka in plaats van Thailand

Prachtige witte stranden, een regenwoud en de luxe strandhutjes aan zee waar je heerlijk van een cocktail nipt terwijl de zon onder gaat. Wat wil je nog meer?

5. Cádiz in plaats van Barcelona

Foto: Natasha Lee

Zoals gezegd, wij zijn Barcelona niet snel zat, maar iets anders is ook wel eens leuk. Zuidelijker gelegen, aan de kust, vind je Cádiz.

Hier tikt Europa bijna Marokko aan en dat zorgt voor veel Moorse invloeden in de architectuur, maar ook in het eten. Heerlijk!

6. Oman in plaats van Dubai

Luxe kamperen in de woestijn, watersporten en véél minder bling dan Dubai. Het draait hier om de unieke cultuur. In de steden staan goedgevulde musea met cultuurschatten die je daar niet verwacht.

7. Montenegro in plaats van Mykonos

Foto: Lauren Bullen

De parel van het Middellandse Zeegebied. Vergeet de clubs en de drukte van Mykonos, maar kies voor dit weldadige eiland ingeklemd aan de Adriatische kust.

Meren als spiegels en stranden zover het oog reikt.

8. Hamburg in plaats van Berlijn

Oké, het nachtleven van Berlijn is onovertroffen, maar in Hamburg is ook altijd reuring. Muziek, kunst en design gaan hand en hand in deze charmante plaats. De sfeer is er relaxed en het is allemaal wat overzichtelijk. Je kan er trouwens ook verrassend goed shoppen. Dit is dé tip voor het volgende weekendje weg.

9. De Filipijnen in plaats van Bali

Foto: Jackson Groves

Oogverblindende koraalriffen, witte stranden, grillige rotspartijen en heel veel groen. De Filippijnen bestaat uit meer dan 7.000 eilanden dus je kan je lol op. Kies voor een klein, privé resort of zoek iets meer reuring op, het kan allemaal.

10. Malfa in plaats van de Amalfikust

Malfa, we dachten even dat het een tikfout was en dat het Malta ging, maar niets is minder waar.

In de zomer wordt de Amalfikust overlopen door toeristen uit Europa, Amerika en Japan. Kijk eens verder naar Malfa, een eilandje net boven de schoenpunt van Italië.

Het is er iets koeler, rustiger, maar met die Mediterrane sfeer waar je zo van houdt.

11. Seychellen in plaats van de Malediven

Foto: Ahmet Erdem

Op de Malediven wordt het steeds drukker en als je even geen zin meer hebt om te fungeren als achtergrond van de volgende trouwfoto, wijk dan uit naar de Seychellen. Perfecte witte stranden, turquoise zee en luxe resorts die hun gelijke niet kennen.

Bron: Venuereport. Beeld iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Zomaar ineens zo’n zin in het mondaine Zuid-Frankrijk? Romantisch met je partner of gezellig met vriendinnen? Dan is een kort maar krachtig weekendje Antibes een uitstekende optie. Hier vind je de Côte d’Azur op haar best. 

Je vliegt in twee uurtjes naar Nice en dan is het nog een kleine 40 minuten rijden naar dit charmante kustplaatsje. Heel goed te doen dus.

Een van de prettigste dingen van Antibes is misschien wel dat het zo compact is en vol met de juiste ingrediënten op loopafstand van elkaar: sfeer, gezelligheid, cultuur, historie, zee, luxe, winkelen. Geen keuzestress, want je kunt gewoon álles doen. Dit zijn de hoogtepunten:

1. Het oude Antibes

Het oude centrum is om te beginnen een feest om op je gemak doorheen te slenteren, zeker als het nog niet hoogseizoendruk is.

Over de stadsmuren, door de stille steegjes van het wijkje Le Safranier, waar de eeuwen vriendelijk op je neerkijken, over de dagelijkse overdekte markt vol delicatessen (buiten de zomermaanden niet op maandag), langs de tientallen smaakvolle winkels.

In dit Zuid-Franse decor raak je niet snel uitgekeken… En dan heb je de jachthaven vol prachtige, soms zelfs exorbitant luxe, jachten nog niet eens gezien!

2. Lunchen zoals alleen de Fransen dat kunnen

Als die Fransen één kunst tot in de puntjes verstaan, dan is het natuurlijk die van uitgebreid lunchen. Nou, dat kan in Antibes. Rond het middaguur stromen de terrassen en restaurants er vol.

Twee absolute aanraders: bij Christian Cottard  eet je niet alleen de beste taartjes aan de Côte d’Azur, in het aangrenzende restaurant kun je ook heerlijk lunchen.

En ook op de binnenplaats van de Salon de Thé serveren ze gerechten waardoor je ter plekke besluit voortaan rond het middaguur geen genoegen meer te nemen met een broodje kaas.

3. Kunstliefhebbers, haal je hart maar op

De Côte d’Azur inspireert kunstenaars al sinds mensenheugenis. Antibes is daarbij niet overgeslagen, zoals je zult merken.

Er is zelfs een Picasso Museum, in het prachtige, over de Middellandse Zee uittorende Château Grimaldi, waar de grote schilder himself een tijdje werkte.

In de voetsporen treden van o.a. Monet kan langs de Painters Trail, een route langs zee die met bordjes van beroemde kunstwerken laat zien vanaf welke plekken op de boulevard de schilders hun werk maakten.

4. Prachtig wandelpad

Zin om de benen serieus te strekken? Het vier kilometer lange wandelpad Sentier du Littoral langs Cap d’Antibes staat bekend als een van de mooiste langs de Zuid-Franse kust.

Het voert je in ongeveer twee uur aan de ene kant langs de azuurblauwe zee en aan de andere kant langs de tuinen van de villa’s van de ‘rich & famous’, die hier van oudsher zo graag hun optrekje hebben.

5. Á la plage 

Liever naar het strand? Loop dan op je gemak in twintig minuten naar de zeer nabijgelegen badplaats Juan-les-Pins met de fijne zandstranden en bijbehorend vertier. Ook ’s avonds is het hier gezellig druk.

Door de plezierige afwisseling doe je in Antibes in een weekend zeker genoeg joie de vivre op!

Deze reis naar Antibes is mogelijk gemaakt door reisplatform Zoover.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in