Uitgelicht Fryslan

Vandaag verschijnt na zeven jaar voorbereiding de driedelige Nieuwe Encyclopedie van Fryslân. Een actueel naslagwerk van ruim 8 kilo, rond de 3.000 pagina’s en meer dan 11.000 trefwoorden waar je uren in kunt verdwalen. ‘De encyclopedie opnieuw uitgevonden,’ vinden zowel uitgeverij Bornmeer als opdrachtgever Tresoar. En die nieuwigheid zit hem niet in één ding maar in praktisch alle facetten van het imposante naslagwerk. Het is een leesencyclopedie met toegankelijke informatie en verhalen waar je in door blijft lezen, een echte pageturner. De encyclopedie is royaal geïllustreerd met meer dan 1100 foto’s en kaarten. Ook de moderne en frisse vormgeving zie je niet snel bij dit genre.
In tegenstelling tot wat snel gedacht wordt bij een encyclopedie is de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân niet een stoffig naslagwerk maar inhoudelijk juist heel actueel, toegankelijk en helemaal van deze tijd. Meer dan 200 wetenschappers - de top van verschillende vakgebieden - hebben aan de encyclopedie meegewerkt en uit talrijke bronnen actuele kennis opgedoken. Kennis over Friesland die in veel gevallen online niet te vinden is.

Van Asteriks tot Zwarte Hoop

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een unieke momentopname van de huidige staat Fryslân. De onderwerpen die aan bod komen belichten alle denkbare aspecten van Friesland: kunst en cultuur, taal en literatuur, politiek en maatschappij, economie en infrastructuur, geografie en waterstaat, archeologie en monumenten, geschiedenis en natuurwetenschappen.
‘Eenmaal opengeslagen blijf je lezen en ontdek je steeds weer nieuwe informatie over Fryslân, heel veel dingen die je nog niet weet. Je blijft er in bladeren,’ zegt Bert Looper, directeur van het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar en opdrachtgever voor de productie van het naslagwerk. ‘Ik durf wel te zeggen dat we de encyclopedie opnieuw uitgevonden hebben door voor deze grondige en moderne opzet te kiezen. Het is echt een leesencyclopedie geworden, een bouwsteen voor het collectieve geheugen van Fryslân.’
Inhoud, inhoud en nog eens inhoud
‘De encyclopedie voorziet in een toenemende vraag naar concrete inhoud,’ zegt Meindert Schroor – sociaal geograaf en historicus - die als hoofdredacteur verantwoordelijk is voor de samenstelling van het naslagwerk. ‘Er is heel bewust gekozen voor een uitgebreid spectrum qua onderwerpen en voor veel diepgang. Inhoud die uitgebreid onderzocht en geverifieerd is door de top van de wetenschap maar ook nog eens heel toegankelijk geschreven is. Daar zijn mensen naar op zoek.’

Bekende Friezen opgetekend

Alles wat momenteel van belang is voor Friesland of dat in het verleden is geweest is te vinden in de encyclopedie. Maar ook bekende Friezen komen erin voor. In de Nieuwe encyclopedie van Fryslân vind je niet alleen bekende Friezen die overleden zijn maar ook Friezen die nu van betekenis zijn voor en in Fryslân. Bijvoorbeeld politicus en eerste kamerlid Hindrik ten Hoeve, acteur Rutger Hauer, zangeres Nynke Laverman, topmodel Doutzen Kroes, architect Hans Achterbosch of topman Cor Boonstra. Maar ook Friese sportvedettes als turner Epke Zonderland en zeilster Marit Bouwmeester hebben een plek gekregen in de nieuwe encyclopedie.

Heel gewaagd jasje

Niet alleen de inhoud van de encyclopedie is anders dan wat je zou verwachten van een encyclopedie. Boekvormgever Gert Jan Slagter zorgde er namelijk voor dat de encyclopedie ook aan de buitenkant een lust voor het oog is. ‘In deze categorie boeken wordt je als vormgever al snel verleid naar de gebruikelijke clichés te grijpen. Voor de hand liggende afbeeldingen en Friese thema’s als lucht, water en weiland. Als vormgever denk ik dat een encyclopedie die op deze bijzondere manier is opgezet ook een gewaagd jasje verdient. Vandaar dat we hebben gekozen voor deze strakke typografische vormgeving. Dat is nog niet eerder vertoond bij naslagwerken van dit formaat, het is zo echt een opvallende set in de boekenkast. En op de leestafel natuurlijk.’

Een lust om uit te geven

Voor de uitgever Bornmeer is het uitgeven van zo’n unieke encyclopedie een prachtklus. ‘Het is waarschijnlijk de laatste keer dat zo’n compleet Fries naslagwerk gemaakt wordt,’ zegt uitgever Steven Sterk. ‘We hebben al veel bijzondere boeken mogen uitgeven maar zo’n exclusieve kans als bij deze encyclopedie krijg je niet snel weer. Daarom hebben we ook geen moment geaarzeld om het te doen toen we benaderd werden door Tresoar om de encyclopedie uit te geven.’ En dat het een prachtklus is om uit te geven kan zijn compagnon Robert Seton beamen. Hij is bij Bornmeer verantwoordelijk voor de productie van de encyclopedie. ‘Vanaf het moment dat het materiaal - meer dan 11.000 lemmateksten en alle illustraties - bij ons aangeleverd wordt begint hier een nauwkeurig proces van plannen, bijsturen en samenwerken met vormgevers, redacteuren en drukkers. Een proces dat zomaar een half jaar in beslag neemt. Maar het uiteindelijke resultaat mag er dan ook zijn: een imposante driedelige encyclopedie van zo’n 3.000 pagina’s die ook nog eens ontzettend mooi oogt. Een lust om uit te geven.’

Het plaatje compleet
Tekst en illustraties maken samen het hele plaatje. Het uitzoeken en aanleveren van die beelden is al die tijd door beeldredacteur Martha Kist – collectievormer bij Tresoar gedaan. ‘Honderden afbeeldingen heb ik samen met mijn collega Ids de Jong bij de lemma’s gezocht. Uiteindelijk zijn het er zelfs meer dan 1100 geworden, een enorm aantal. Veel historische afbeeldingen komen uit onze eigen archieven of uit dat van de Leeuwarder Courant. Maar we hebben ook beroepsfotografen ingehuurd om foto’s aan te leveren op het vlak van archeologie en biologie bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat het fotomateriaal van de dorpen heel recent is. Vaak hebben we gebruik kunnen maken van prachtig beeldmateriaal dat aangeboden werd door Friese inwoners.’ Het beeldmateriaal heeft een illustratieve of informatieve waarde. Veel informatief beeldmateriaal is in de vorm topografische kaarten aangeleverd door Rintje Hellingwerf van de provincie Fryslân.

De ‘stoffige’ voorgangers

Het is een flinke tijd geleden dat er voor het laatst een encyclopedie over Friesland verscheen. Af en toe tref je in een boekenkast nog de ‘Brouwer’ aan, de in 1958 verschenen Encyclopedie van Friesland. Deze werd uitgegeven door Elsevier en onder hoofdredacteur J.H. Brouwer samengesteld. In 1975 verscheen onder Van Seijen de Encyclopedie van het hedendaagse Friesland, die bedoeld was als een voortzetting van de ‘Brouwer’. In deze uitgave staat veel beschreven over de periode 1958 – 1975 en het monumentenjaar 1975.

Informatie

www.encyclopediefryslan.frl

Valencia is uitgeroepen tot beste stedentripbestemming van Europa. En dit mag je absoluut niet missen als je er heen gaat. De leukste tips in Rufaza, de hipste wijk van stad.

Valencia is uitgeroepen tot beste stedentripbestemming van Europa. Met een gemiddeld waarderingscijfer van een 8,62 behaalt de Spaanse stad de hoogste score van alle Europese steden.

Naast Valencia zijn Praag, Berlijn, Rome en Parijs de leukste stedentripbestemmingen in Europa, volgens de Nederlandse vakantieganger.

Opvallend is dat Krakau, die de afgelopen jaren de consumentenprijs won, dit jaar niet meer in de top vijf van Zoover terug te vinden is.

Daarentegen is Parijs, eerder nog op de tiende plaats, in populariteit gestegen en heeft dit jaar een plekje in de top vijf veroverd:

Top 5 op een rij

  1. Valencia – 8,62
  2. Praag – 8,29
  3. Berlijn – 8,13
  4. Rome – 8,11
  5. Parijs – 8,06

Rufaza is de place to be in Valencia

En dat moet ontdekt worden natuurlijk. Deze hippe hotspot staat bekend om zijn restaurants, trendy barretjes en kleurrijke mensen.

Shoppen

Maar je kunt er ook shoppen. Ga bijvoorbeeld voor vintage vondsten naar Kauf Vintage, een winkel vol fijne kleding. En wie even verder zoekt vindt ook Simple Tienda, een hebbedingenwinkel vol moois van Spaanse makelij.

Denk aan authentiek speelgoed, spullen voor in de keuken en leren tassen. En voor wie van designerkleding houdt is Chapeau dé plek: je vindt hier merken als Gucci, Stella McCartney en Prada. 

Eten, eten en nog eens eten

Ruzafa is verder een waar paradijs voor foodies. Er zijn zoveel restaurants om uit te kiezen. Maar restaurant Ricard Camarena moet zeker genoemd worden. Het is er namelijk eentje met een Michelinster.

En ook La Conservera - waar vis uit blik wordt opgediend - is een bezoekje waard. En voor de zoetekauwen onder ons: ga eens langs bij koffieshop Dulce de Leche.

Nachtleven

's Avonds komt Ruzafa pas echt tot leven. Er is een grote keuze aan bars en trendy bierhuizen met ambachtelijke bieren zoals Olhöps Craft Beer House.

Dansen? La 3 is je plek tijdens het nachtelijk uur. Er knalt vanaf 01.00 uur een mix van eclectische en elektronische muziek uit de speakers. Kortom, Valencia is een stedentrip waard dus.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De zomervakantie zit er al weer even op! Behoor jij tot de gelukkigen die buiten het hoofdseizoen met vakantie kunnen? En ben je een 5-sterrenhotels addict?

Doe dan je voordeel met de volgende tips waarmee je je hotelrekening in de hand houdt. Hier zijn de 7 beste reishacks van Skyscanner om een super duper tophotel betaalbaar te houden.

1. Reis buiten het seizoen

Soms kun je genieten van vijfsterren luxe voor de helft van de prijs. Zolang je maar buiten het seizoen reist. De bestemming zal dan ook minder druk zijn en meer relaxt.

Neem Zwitserland in de nazomer. Oké, je kunt er dan niet skiën, maar wel mountainbiken, picknicken naast watervallen en relaxen in topspa’s. Het prijsverschil spreekt voor zich.

Een kamer in het luxe, met kunst gevulde The Alpina Gstaad in Zwitserland is er in de maand juli vanaf € 445, terwijl je in het hoogseizoen (kerst, nieuwjaar en medio februari) al snel meer dan € 675 per nacht neertelt.

2. Probeer een alternatieve bestemming

Dol op een luxe hotel maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Krijg meer waar voor je geld door eens een iets minder hippe bestemming te proberen. Want: zoals in iedere business, volgen ook hotels de wet van vraag en aanbod.

Dus als je Montenegro kiest in plaats van de Côte d’Azur of Triëst in plaats van Venetië, dan krijg je een betere deal.

3. Eet buiten de hoteldeur

Vermijd je het sterrenrestaurant van het hotel dan wordt de rekening wat vriendelijker. Check daarom altijd restaurants in de omgeving van het hotel voordat je een tafel reserveert en maak een hit-list van meer betaalbare restaurants en cafés.

Neem bijvoorbeeld het Four Seasons George V in Parijs dat de trotse bezitter is van Le Cinq, een van de betere restaurants in de Franse hoofdstad. Een waar pelgrimsoord voor foodies, maar het foie gras voorgerecht (als je dat al zou willen eten) kost een klinkende € 85.

Even verderop eet je ook heel goed bij Relais d’Entrecote – een traditionele bistro met Parijse swung. Daar begint een voorgerecht bij € 6,50. En als je toch graag bediend wilt worden door George V’s geweldig getrainde team, trakteer jezelf dan op een drankje in de Galerie lounge.

4. Switch naar een ander type hotel

Als je blij wordt van ultra-chique details, dan hoef je niet per se naar een vijfsterrenhotel te gaan. Hipster hotelketens zoals Sister City, Mama Shelter en Roam zijn sterk in design en inspirerende interieurstijlen, vooral in de publieke ruimtes.

Onthoud ook dat tophotels vaak kleinere ketens hebben die beter betaalbaar zijn. Zo staat aan de overkant van het Hotel Faena in Miami (vanaf € 345 in september) Casa Faena, het kleinere hotelzusje dat een gezellige Cubaanse sfeer uitstraalt en 13 mooie kamers heeft (vanaf € 145 ).

Tot slot: sla de luxe B&B’s niet over, vooral als je een goede kamer wilt. Soms zijn deze kleine accommodaties zelfs stukken beter en is er meer persoonlijke aandacht en service.

5. Check het web voor ‘pre-openings’

Als een hotel voor het eerst haar deuren opent, dan moeten er nog wat kinderziektes uit. Het zwembad is misschien nog niet klaar en medewerkers moeten nog beter getraind worden. Het goede nieuws is dat de hotelprijzen dan tijdelijk iets lager liggen.

Grote ketens zoals Anantara, Hilton en Alila Hotels & Resorts openen continu nieuwe hotels, dus zorg dat je op hun mailinglijst staat. Houd nu vooral de Meliá Hotels in de gaten. Ze openen eind dit jaar twee nieuwe hotels: Desert Palm Polo Club & Resort in Dubai en Sol Marrakech in Marokko.

In Mexico opent eind 2018 beach resort Chablé Maroma en in 2019 Ace Hotel Kyoto.

6. Vul de minibar met eigen lekkers

Altijd leuk om te neuzen in de minibar, maar van de rekening na die tijd kun je aardig schrikken. Houd daarom wat ruimte vrij in de ijskast en vul deze met je eigen gekochte drankjes en snacks. Goed idee toch?

Houd er wel rekening mee dat sommige hotels ijskasten met sensors gebruiken die verwijderde items registreren. Vertel dus de receptie wat je van plan bent en controleer de rekening bij het uitchecken om zeker te weten dat je niet alsnog betaalt.

7. Maak gebruik van de gratis extra’s

Vijfsterrenhotels zijn er niet alleen om te slapen. De omgeving is inspirerend, sfeervol en je kunt gebruikmaken van ontelbaar veel faciliteiten en services zonder extra’s uit te geven. Zoals in de spa.

En dan hebben we het niet over dure treatments maar over een eenvoudig wandelingetje in je hotelslippers richting hotelzwembad. Maak daarnaast gebruik van onbeperkt koffie, thee en mineraalwater, koekjes en magazines die overal liggen. Naast de geurtjes en crèmes.

Zo trakteert het nieuwe Waldorf Astoria Beverly Hills op testers van het luxe merk La Prairie.

Bron: Skyscanner.nl.Beeld: Hotel Bristol, Parijs

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in