Röling
Röling

Uitgeverij Waanders & de Kunst presenteert ‘Moeder & dochter in de kunst’. Een ‘familiair’ boek over Martine en Marte Röling. Marte ontwierp een reeks ‘droombeelden’, dat wil zeggen beelden die ze heel graag zou willen maken maar die om verschillende redenen nooit gerealiseerd gaan worden. Zo krijg je een kijkje in de gedachtespinsels van deze bijzondere vrouw.

Op Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe toont Marte Röling evenals in het boek recent werk. Een voorbeeld zijn haar ‘prikbeelden’: speelse sculpturen vol kleur en beweging, die op of aan metershoge staande stangen, oftewel prikkers, worden gepresenteerd. Verder zijn er gemanipuleerde foto’s met gefantaseerde, vaak niet-uitvoerbare sculpturen op locaties over de hele wereld te zien.

In het kasteel hangt het werk van haar moeder, de schilderes Martine Antonie (1909-2006; pseudoniem van Tonny Röling-Grolle), maker van kleurrijke landschappen met figuren. Met haar expressieve schilderijen gaf Antonie uiting aan haar liefde voor de natuur en de ongrijpbare en onbenoembare levenskracht die zij als nieuwsgierige reiziger overal ter wereld ervoer.

Röling
Röling

Het bijzondere aan dit boek is dat het beide kunstenaars samenbrengt. Hoewel dromen een voorwaarde zijn om kunst te maken, is discipline volgens Marte Röling en haar moeder Martine nog veel belangrijker. Het kunstenaarschap is vooral hard werken. Maar het is geen moeten, het is willen. Heel graag zelfs. De titel van dit boek verwijst niet alleen naar de ‘droomschilderijen’ en ‘droombeelden’ van moeder en dochter, maar ook naar het vak van kunstenaar in het algemeen. Net als haar moeder, ziet Marte Röling haar werk als ‘droomwerk’, als het mooiste beroep dat er bestaat. Over het bedenken en maken van haar nieuwste beelden zegt Röling dan ook vol overgave: “Ik heb me suf genoten.”

Boek
Het boek bevat 48 pagina’s en bedraagt €17,50. Voor meer informatie: www.waandersdekunst.nl

Tentoonstelling
Museum Fundatie, Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe. Nog te zien t/m 21 januari 2017.

 

Lees hier het exclusieve interview uit ons Jubileumnummer dat Maria Goos met Marte Röling had.

 

De presentatrice plaatste een bericht op Instagram waarin ze aankondigt al een tijdje aan duo-presentatie te doen...

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Sommige vrouwen hebben er meer last van dan andere: de overgang. Yasmin Le Bon, model en de vrouw van Duran Duran leadzanger Simon Le Bon sprak met het Britse Magazine Red over de ongemakken van deze levensfase. Ze zegt dat het effect heeft op alles in haar leven. Van haar geheugen tot haar taille.

In het interview met de Engelse glossy doet ze een boekje open over haar menopauze. Ze spreekt openhartig over haar gewichtstoename en warrige geheugen. Ze had een hele reeks aan symptomen.

Yasmin: “Je hebt overal pijn, je bent moe en je krijgt een nieuw laagje vet op plekken waar het vroeger nooit zat. Je vergeet afspraken en waar je je auto geparkeerd hebt…”

Le Bon, inmiddels 53 (maar wat ziet ze er nog geweldig uit!) is inmiddels 33 jaar getrouwd met Duran Duran’s  (je weet wel, van The Reflex) voorman Simon le Bon en moeder van drie dochters. Ze onthult dat ze niet goed was voorbereid op de effecten van de menopauze.

“Het is belangrijk dit te delen met mensen, ik praat erover met mijn dochters, want ik wil dat zij er beter op bedacht zijn dan dat ik was.

Yasmin vertelt verder ook over haar dieet en geeft tips om fit te blijven als je ouder wordt.

Goede vetten! Adviseert ze. Olijfolie, kokosolie, boter, avocado’s en notenolie; je lichaam heeft het nodig volgens haar. En eet minder gluten en pas ook op met quinoa. 

Bron: The Good Housekeeping Web team