Kunstmaand Ameland 2016

In november staat het Nederlandse eiland Ameland een maand lang volledig in het teken van kunst. Deze populaire expositiemaand zal voor de 20e keer plaatsvinden en dat wordt gevierd met een speciale opening door niemand minder dan kunstenares Ans Markus op zaterdag 5 november in Landal Ameland State. Kunstmaand Ameland is voorzien van kunst van 125 binnen- en buitenlandse kunstenaars. Muziek en theaterliefhebbers zullen er ook te vinden zijn. Verschillende bekende artiesten als Herman van Veen, Jan Vayne en Iris Kroes staan op het podium.


Expositie Ans Markus


Kunstenares Ans Markus is bekend om haar schilderijen van vrouwen in windsels. De subtiele toonovergangen in het werk van de kunstenares maken de weergave levensecht. In haar schilderijen speelt ‘de vrouw’ een belangrijke rol. Zowel Markus zelf als haar dochter Sigrid fungeren als model voor de figuren. De laatste jaren wordt haar werk tevens gekenmerkt door enerzijds een bredere oriëntatie op de maatschappij en anderzijds een meer spirituele inhoud. Het werk van Ans Markus, dat gerekend wordt tot het Nieuw Realisme, wordt tentoongesteld in de Doopsgezinde Kerk in Hollum.

Over de horizon
De officiële opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op zaterdag 5 november. Het thema van de 20ste feesteditie van Kunstmaand Ameland is Over de Horizon. Hiermee wordt de echte horizon bedoeld, maar ook de Scandinavische landen. En wat brengt de toekomst? Voor het eerst wordt er ook kunst gepresenteerd uit IJsland, naast de kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en eigen land. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.


Veelzijdige exposities


Er zijn veel bijzondere kunstenaars met uiteenlopende werken, waaronder Barbara Broekman en Henk Wolvers. Kunstenares Barbara Broekman maakt gebruik van een zeer divers palet aan harde en zachte materialen. In haar werk worden dagelijkse onderwerpen als liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen seksen aangesneden. Keramist Henk Wolvers werkt uitsluitend met het bijzondere materiaal porselein. De belangrijkste uitgangspunten voor zijn werk zijn beweging en transparantie: en dat met porselein!

Kaartverkoop
De kaarten variëren in prijs van € 22,- t/m €30,-. Voor het bestellen van de tickets en meer informatie over het podiumkunst programma klik hier.

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in