Het is winter, ook in het Rijksmuseum! Geniet van de levensechte sneeuwpoppen, zwierige schaatsers en andere ijspret die door Avercamp, Van de Velde en andere schilders is verbeeld. Laat je meevoeren naar andere tijden, tijdens een exclusieve rondleiding door het Rijksmuseum speciaal voor Nouveau-lezers.

Op talloze tekeningen en prenten uit de zeventiende eeuw is te zien hoe arm en rijk, jong en oud zich op het ijs waagden om te schaatsen en te sleeën. Soms vroren zelfs de Zuiderzee en het waddengebied dicht, zodat mensen met kar en paard over het ijs van Amsterdam naar Friesland konden reizen.

Maar ook eeuwen later is de winter nog een inspiratiebron, bijvoorbeeld voor Breitner.

Wie er alles van weet, is kunsthistorica Mariska Doesburg. Zij neemt je mee langs de winterse schilder- en prentkunst, maar vertelt bijvoorbeeld ook over de barre winter op Nova Zembla, waar Willem Barentsz met zijn bemanning overwinterde in 1596/1597.

Nouveau-arrangement

Programma:

  • 11.00-11.30 uur: ontvangst in het café van het Rijksmuseum met koffie naar keuze en taart van Holtkamp
  • 11.30-12.45 uur: rondleiding Winter in het Rijksmuseum door een professionele gids.

Beschikbare data:

  • 9, 16 en 17 februari 2018.

De prijs voor dit arrangement bedraagt:

  • Voor Nouveau-abonnees € 25,- per persoon.
  • Voor niet-abonnees € 27,50 per persoon.

Nouveau-abonnees krijgen bij onze aanbiedingen altijd extra korting. Abonnee worden, kan al vanaf € 18,50. 

Mee naar het Rijksmuseum? Meld je dan snel aan via www.artifex.nu/nouveau.

Let op: Wie niet in het bezit is van een museumjaarkaart, moet zelf nog een toegangsbewijs à €17,50 aanschaffen. Dat kan online via www.rijksmuseum.nl/nl/tickets

Schilderij: Winterlandschap, Barend Cornelis Koekkoek (1835-1838).

Rokjesdag, en nog veel meer zonnig nieuws dit weekend.

De kracht van Máxima’s couturier
Centraal museum – Utrecht
Ook al vraagt het weer om buitenactiviteiten, het openingsweekend van deze tentoonstelling is een must see. Jan Taminiau opent in het Centraal Museum (met prettige binnentuin, overigens). Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van de Máxima-couturier getoond. Je wordt meegenomen in de wereld van research, herinneringen, inspiratie en vakmanschap van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van Nederland. Jan Taminiau combineert ambachtelijk handwerk met unieke originele, materialen. Uiteraard is dé kroningsjurk ook te zien.
Info: Centraal Museum

Per heli over de tulpenvelden
Noordoostpolder
De natuur explodeert. Het mooiste zie je dit nu in de tulpenvelden. Ga eens buiten de geijkte (en rustigere paden), namelijk naar de NoordoostPolder. Voor het Profytodsd Tulpenfestival zijn verschillende routes uitgestippeld. Een autotocht van 120 kilometer, een fietsroute van 38 kilometer en wandelingen van 7, 15 en 25 kilometer. Als je het helemaal state of the art wil doen, kun je ook een ticket kopen voor een helikoptervlucht boven de immense tulpenvelden in de Noordoostpolder. 
Info: Tulpenfestival

Han Ebbelaar solo
Art Gallery – Hattem
Een binnen-tentoonstelling, maar omdat we Han Ebbelaar zo ongelofelijk sympathiek vinden, noemen we hem toch echt even. (Binnenkort ook in Nouveau: Han en zijn Alexandra Radius in een prachtige balletreportage). Na het ballet heeft Han zich ook verder ontwikkelt als beeldend kunstenaar. Hij is destijds uit het niets begonnen, geïnspireerd door mensen die hij tegenwoordig collega’s kan noemen.  Han maakt expressieve schilderijen met Frankrijk, waar hij en Alexandra een huis hebben, als grote inspiratiebron. De landschappen in de buurt van hun verbouwde boerderij zijn het uitgangspunt. Tijdens de verkooptentoonstelling bij Art Gallery vind je een groot deel van Hans’ doeken.
Info: Art Gallery

Art Nouveau
Gemeentemuseum – Den Haag
Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek waren. Art Nouveau symboliseert vernieuwingsdrift en idealisme. In ons land floreert de stijl tussen 1884 – 1914. In Den Haag zie je een selectie van 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kamerschermen van Jac. van den Bosch, kalenderbladen van Anna Sipkema, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage. Een reis door de tijd.
Info: Gemeente Museum


Dineren aan het water
Het Bosch – Amsterdam
Frontrow aan het water zitten, kijkend over het uitgestrekte meer. Bijna alsof je in Zweden zit, maar het is gewoon Amsterdam: het Nieuwe Meer. Lunch & diner buiten bij mooi weer. Of: fine dining zoals eigenaar Ferry van Houten het zelf noemt. Omdat Ferry van huis uit sommelier is, is de wine-pairing ook zomers fijn.
Info: Het Bosch

Dat Amsterdam vele gezichten heeft, wist je al. Toch gaat deze culturele ontdekkingstocht van NOUVEAU je zeker verrassen. 

Tour d'Hotel

Vrijwel elk van de 117 kamers van het Amsterdamse designhotel Lloyd heeft een uniek ontwerp. In de architectuur en in grote delen van het interieur is te zien dat dit gebouw boordevol geschiedenis zit.

Een gids neemt je mee op een boeiende rondleiding door het hotel, waarbij hij alles vertelt over de architectuur en de verschillende ontwerpers. Daarnaast krijg je een exclusief kijkje in enkele bijzondere designkamers van het hotel.

Na de rondleiding geniet je van koffie en taart in het restaurant van het Lloyd Hotel.

Wandeling

Dan is het tijd voor een stevige wandeling. Het Oostelijk Havengebied heeft sinds het einde van de vorige eeuw een ware metamorfose ondergaan.

Wandel met een gids over de eilanden en ontdek de diversiteit in architectuur in dit stadsdeel, waar heden en verleden verrassend mooi op elkaar aansluiten.

Het Nouveau Architectuur Amsterdam-Arrangement
13.30 - 14.30 uur: rondleiding Lloyd Hotel
14.30 - 15.00 uur: koffie en gebak in het restaurant van het hotel
15.00 - 16.30 uur: architectuurwandeling Oostelijk Havengebied.

Data: 6, 20 en 27 mei 2018.

Prijzen p.p.: 
- abonnees € 29,50
- niet-abonnees € 32,50.

Aanmelden:
Via Artifex, vóór 30 april 2018.