Ken je dat gevoel dat de tijd door je vingers lijkt te glippen? Dat wil je niet, zeker niet in het weekend of wanneer je op vakantie bent. Met deze tip lijkt het alsof je vrije tijd langer duurt.

Time flies
Duitse psycholoog Marc Wittman verklapt het geheim: tijd lijkt om te vliegen doordat we geneigd zijn onze dagen vol te plannen met afspraken en drukte. Ook, of misschien wel juist, als we weekend of vakantie hebben. Plannen en afspraken halen je uit het ‘hier en nu’, waardoor het voelt alsof de dagen sneller gaan. Niet plannen betekent dus zo lang mogelijk genieten van het heden.

Spontaniteit is het geheim
Vakantie vieren en toch niets plannen? Geen perfect match als je een paar must-see restaurants of bezienswaardigheden van je lijstje wilt afstrepen. Je ontkomt er niet aan om af en toe vooraf te reserveren of te plannen. “Maar als het niet hoeft, doe het dan niet”, aldus Wittman. Hij adviseert om het vooral rustig aan te doen op vrije dagen en spontane uitstapjes te maken. Laat je planning los en beslis op het moment zelf waar je zin in hebt. Dat werkt ontspannend en bevorderend voor het tijdsbesef, doordat je meer bezig bent met het moment.

En niets is fijner, ook al is het maar voor je gevoel, dan wat extra tijd te winnen. Fijn weekend!

LEES OOK: Goed om te weten: je boekt de voordeligste vakantie op een zondag in januari