Hoewel het tegenwoordig verboden is voor toeristen om de eeuwenoude piramides in Egypte te beklimmen, ging dat er zo’n 120 jaar geleden behoorlijk anders aan toe. Dat is te zien op een bijzondere reeks foto’s genomen rond 1900, gemaakt van Europese toeristen die genieten van een luxe vakantie tussen de beroemdste ruïnes ter wereld.

Wijntjes tussen de hiëroglyfen

Gekleed in lange jurken en strak in pak ontdekten dames en heren de indrukwekkende omgeving op een tegenwoordig ietwat onorthodoxe manier.

Middenin tempels werd, tussen de hiëroglyfen, uitgebreid gedineerd en gepicknickt, waarna er ook nog een dutje werd gedaan, en op zowel piramides als sfinxen werd fanatiek geklommen en geklauterd.

Onder meer de beroemde piramides van Gizeh werden rond 1900 al druk bezocht. Misschien deden ze dat niet met het meeste respect voor de cultuur, maar het leverde wel een aantal fantastische vintage beelden op:

Article continues after the ad

Bron van inspiratie

Een eeuw geleden werd er nog een hoop ontdekt in het oude Egypte, waar bouwwerken van ruim 4500 jaar oud staan. Zo stuitten onderzoekers in 1922 onder meer op de sarcofaag van farao Toetanchamon.

De zoektochten naar archeologische vondsten inspireerden vele films zoals de eerste Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark (1981) en The Mummy (1999).

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in