Om de topdrukte op Schiphol dit jaar te voorkomen start de luchthaven volgende week met de zogeheten 'no trolley'-doorgang: passagiers die geen of weinig handbagage bij zich hebben kunnen via deze sneller door de veiligheidscontroles. Hoe zorg je ervoor dat je handbagage echt mee mag. Wat tips op een rij!

Tip 1: kijk heel goed wat voor tas je gebruikt voor handbagage. Wat blijkt: grote logge stukken worden er vaak uitgepikt. Neem een weekendtas in stof of canvas mee. Die kun je namelijk op een kleiner plekje nog proppen.

Tip 2: toch verslaafd aan je rolkoffertje? Kies er dan eentje uit zacht materiaal. Die zijn een stuk makkelijker in de bagagebakken te schikken. En zorg er daarnaast voor dat-ie exact aan de toegestane afmetingen voldoet, wijk daar niet vanaf.

Tip 3: Tja, het is heel simpel: wie het eerst komt...Begin op tijd met aanschuiven. Dan ben je vrijwel zeker van een bagageplek in de rekken in het vliegtuig. Het personeel zal berekenen hoeveel koffers er in een vliegtuig passen en vervolgens de reizigers tellen. Dus als je dan een beetje voor in de rij staat, moet het goed komen. Succes!