Wenen is –voor de achtste keer op rij- uitgeroepen tot prettigste stad om in te leven. Belangrijkste redenen zijn de lage prijzen voor woningen en openbaar vervoer en het grote culturele aanbod in musea en theaters. Maar Wenen is ook fantastisch voor een kort bezoek!

Misschien wil je niet meteen wonen in de prettigste stad van Europa, maar een stedentrip naar dit ‘cultuurparadijs’ is altijd een aanrader. Daarom vijf tips voor je bezoek aan Wenen.

1 Het centrum
Het centrum van Wenen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden, niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie hier rondloopt, waant zicht in een openluchtmuseum.

2 De Weense koffiehuizen
Lang voordat we fan werden van Starbucks, brachten de inwoners van Wenen al dagdelen door in deftige koffiehuizen. De koffie van speciaal op Weense wijze gebrande koffiebonen is dan ook wereldberoemd. Koffieliefhebbers moeten zeker eens een Einspänner, een Kaisermelange of een Obermayer proberen. O, en als je dan toch in het koffiehuis zit, sla je de overheerlijke Weense taartjes en gebakjes zoals Apfelstrudel, Sachertorte en Topfenkuchen niet over.

Lees ook: 'Dit zijn de populairste citytrips van dit moment'

3 De Spaanse rijschool
De keizers van Oostenrijk waren echte dierenliefhebbers. Hun paardrijschool, bekend als de Spaanse rijschool, is nu een van de belangrijke attracties van Wenen. Wie de stad bezoekt, kan de nog altijd op traditionele wijze gegeven trainingen bijwonen. Deze worden gegeven in een prachtige manege binnen een voormalig keizerlijk paleis.

4 De Weense staatsopera
Zelfs als je niets met klassieke muziek hebt is de Weense staatsopera een bezoek waard. De pracht en praal van het gebouw is adembenemend mooi. Liefhebbers boeken natuurlijk kaartjes voor een voorstelling.

5 Sachertorte
Wie Wenen bezoekt, kan er niet om heen: de Sachertorte. Een chocoladecake met een laagje abrikozenjam en chocoladeglazuur eroverheen. Erg lekker, maar zeker ook erg machtig. Zowel hotel Sacher als patisserie Demel beweren het originele recept van de Sachertorte te hebben. Wie gelijk heeft, weten we niet. De oplossing is er wel: gewoon beide versies proeven.