Madeira, is dat niet die place to be voor pensionado’s? Nou, dat is dus echt een misverstand. Je gaat er inderdaad niet heen voor de drukke zandstranden en discotheken. Maar wèl voor het fijne klimaat, de ruige bergen, de wilde zee, de avontuurlijke wandelingen, het lekkere eten en drinken, de hoge kwaliteit van de hotels, de hoofdstad Funchal, kortom: de hele eiland-experience. Het is niet voor niets dat Madeira dit jaar voor de zesde keer is uitgeroepen tot het ‘mooiste eiland van Europa’.

Madeira, het veelbezongen Portugese eiland, is fascinerend, van de hoge bergen waar je boven de wolken belandt tot de weelderige bananenplantages. Het ligt midden in de Atlantische Oceaan en heeft daardoor een subtropisch klimaat, terwijl het in de bergen ook vrij fris kan zijn. Het zijn deze uitersten die het eiland zo aantrekkelijk maken.

Article continues after the ad

Ontspannen rondreizen

Er is zo veel te zien en te doen dat het een beetje zonde is om maar op één plek te blijven. Met een rondreis met huurauto komt het prachtige eiland stukken beter tot zijn recht. En met alle fijne hotels wordt toeren helemaal een feest! Madeira is slechts 57 kilometer lang en 23 kilometer breed. Om een idee te geven: dat is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Grote afstanden zul je dus niet rijden, wat een rondreis extra ontspannen maakt. 

Twee kustlijnen

Madeira heeft een prachtige kustlijn. Als je vanuit hoofdstad Funchal langs de rustige zee van de zuidkust rijdt, kom je langs allerlei bijzondere vergezichten, plantages en dorpjes. De noordkust heeft daarentegen een woeste kustlijn. Geen rustige zee, maar steile kliffen waar de golven voor een boeiend schouwspel zorgen. 

Tip: als je graag wilt zwemmen en zonnen, kies dan hotels met een zwembad, want er zijn op Madeira bijna geen stranden.

Binnenland

Door de vulkanische oorsprong is het binnenland bergachtig. Hoge bergtoppen, waar het aardig fris kan zijn, maar binnen tien minuten sta je plotseling weer in een warm dal. De inwoners van Madeira zeggen niets voor niets: ‘This is Madeira: four seasons in a day!’. Water is overal, en zelfs hartje binnenland, op de hoogvlakte van Paúl da Serra kun je de zee nog zien. Het hoogste punt van Madeira is de Pico Ruivo, ruim 1.800 meter hoog, waar je naartoe kunt wandelen! Een prachtige, maar niet gemakkelijke wandeling. De paden in het Laurrisilva Forest zijn een stuk vlakker. Maar zeker niet minder boeiend, want het woud is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Wandelen 

Uniek zijn de levada’s, oude irrigatiekanaaltjes die water naar droge delen van het eiland verplaatsen. Een prachtige techniek die lang geleden op het eiland werd geïntroduceerd maar nog steeds elke dag haar waarde bewijst. Voor toeristen hebben de levada’s een groot voordeel: de paden die erlangs werden aangelegd voor onderhoud doen ook dienst als wandelpaden!

1600 kilometer 

De levada’s zijn overal en zorgen voor unieke wandelingen door bosrijke, bergachtige en mysterieuze gebieden. Er is maar liefst 1600 kilometer aan wandelroutes langs de levada’s op Madeira en voor ieder niveau is een geschikte wandelroute te vinden: van makkelijk vanaf 15 minuten tot pittig langs steile afgronden. Met of zonder gids. 

Zin in nog meer actie?

Naast wandelen en trekking is mountainbiken een actieve manier om het landschap te ontdekken. Er zijn offroad mogelijkheden, maar de aangelegde wegen alleen al zijn een activiteit op zich. Deze lopen omhoog en omlaag, dan plotseling weer met een scherpe bocht erin. Nog spannender: canyoning waarbij je al klimmend en klauterend door de rivieren heen trekt. Maar ook kanoën en surfen zijn mogelijk. 

Mag het iets rustiger?

Daarnaast zijn er op Madeira rijke musea, mooie galerieën en oude kerkjes. Met het hele jaar door allerlei kleurrijke festivals. Hoofdstad Funchal is dé plek voor een dagje stad. De Mercado dos Lavradores is een belevenis, zeker ’s ochtends vroeg. Ook de Zona Velha, het oude gedeelte van de stad, is de moeite waard. En winkelen kun je er ook heel goed.

Veelzijdig

Veelzijdig dus, inderdaad. Met altijd de mogelijkheid voor een luie dag aan het zwembad, een ontspannende wellnessbehandeling en een heerlijk diner en een goed glas wijn. Dat belooft wat voor een fijn najaarsweekje ertussenuit…

Meer informatie over Madeira vind je hier