Brigitte Bardot, ca 1970
Brigitte Bardot, ca 1970

Het meest mondaine dorp aan de Côte d'Azur kent peperdure gekte, maar ook een paar onontdekte schatten, voor als je even wat chique rust wilt.

De wetset

St. Tropez is onlosmakelijk verbonden met ronkende bolides die voor een verkeersinfarct zorgen. Voor wie een meer ontspannen ervaring zoekt: ga naar Saint Maxime en vaar met de veerboot naar St. Tropez. Alternatief: Les Bateaux Verts zetten je in een kwartiertje over. Prachtig uitzicht, je maakt even deel uit van de wetset en de Zweedse royals doen het ook al jaren zo, dus je bent in goed gezelschap.

Article continues after the ad

Nieuwe kansen  

De gemeente heeft besloten de kustlijn aan te harken en opnieuw in te delen, waardoor bijvoorbeeld Bora Bora heeft moeten wijken voor eco-chique strandclub 1051. En Des Jumeaux is nu de strandtent van Hotel Lá Réserve. Voor de nieuwe etablissementen mochten alleen natuurlijke materialen worden gebruikt, tot vreugde van officieus beschermheilige Brigitte Bardot die eerder waarschuwde 'dat het strand haar ziel aan het verliezen was.' De clubs liggen wat verder naar achteren; de strook aan zee blijft openbaar strand. En het kan zomaar zijn dat er hier en daar nog gebouwd wordt, zo laat men met Gallisch schouderophalen weten. Het goede nieuws is dat de etablissementen aan het nieuwe Pampelonne Beach vrijwel het hele jaar door open zullen zijn, voor wie St. Trop' liever niet in het hoogseizoen bezoekt.

Agenda zomer 2019

  • 14 juli Nationale Feestdag, ook bekend als 'quatorze juillet': optocht, festiviteiten, vuurwerk.
  • 26 juli Foir de la Sainte Anne, kunst- en huisvlijt markt op de Place des Lices. BB's boho-hoed, anyone?
  • 10 augustus Indie Fest, 3-daags muziekfestival met Latin, Etno en andere muziek.
  • 4 september Festival d'Automne, klassieke concerten in het hart van St Tropez.
  • 28 september Les Voiles de Saint Tropez: regatta met klassieke en moderne jachten ter afsluiting van het zeilseizoen.

Marché aux puces

Klassieke brocante en vintage spullen worden elke dinsdag- en zaterdagochtend aangeboden op de markt bij Place de Lices. Vroege vogels treffen hier de mooiste vondsten als het nog niet zo druk is. En daarna? Dóór naar een brunch of lunch met champagne in hotel White 1921 (even doorlopen naar de binnentuin).

Weg van de haven

La Pesquière Kleinschalig, niet duur, lekker eten, huiselijk sfeer (1 Rue des Remparts).  

Tigrr in Hôtel Ermitage Aziatische keuken en buitenterras met uitzicht over St. Tropez (14 Avenue Paul Signac).

Les Messardière De nieuwe eigenaar van Jardin Tropineza belooft de sfeer van de beachclub vriendelijk te houden, wat zoveel betekent als 'patservrij met streekkeuken'. Het restaurant en terras hebben een complete eco-update gekregen (Plage Pampelonne, Route de Tahiti).

Kunst en kalmte

Laat het overvolle Musee de l’Annonciade voor wat het is en ga naar Galeri Henri Sié, achter een niet te missen turkoois gevel vol wijnranken. Sié's werk gaat over het leven in de Provence, de galerie is een van de best bewaarde geheimen onder kunstliefhebbers (8 Rue du Clocher).

Foodie-hub

Voor als je helemaal klaar bent met flaneren en de selfie-crowd: La Pomme de Pin ligt een kwartiertje rijden uit het centrum en heeft een heerlijke tuin om in te eten onder de pijnbomen. Betaalbaar Italiaans, hip en ongedwongen, open tussen 12:00 en 15:00 en van 19:30 tot middernacht (Route de Tahiti – Quartier du Pinet).

Onontdekte schatten

Voor wie een rustig strand zoekt: Les Salins heeft het fijnste en meest witte zand van de hele streek, iets dichter bij het centrum is Les Canebiers, waar de 'Tropezianen' zelf resideren als ze eens naar het strand gaan. Nou, vooruit, nog ééntje dan en niet verder vertellen: rechts van de citadel en het kerkhof-aan-zee (de rustigste plek aan de Rivièra) ligt Les Graniers. Wat meer puur-natuur dan de andere stranden, maar om die reden vrediger en kalmer dan bijvoorbeeld Pampelonne. Bon Trop!

 

Foto's © ANP, iStock  

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in