Wandelen is hip, al heet het nu shinrin-yoku – bosbaden. Nouveau’s Claudia doet het al jaren en geniet na het lopen in een toprestaurant of wellnessresort. Ze tipt elke maand een favoriete wandelweg in Nouveau.

Op drie uur rijden van Utrecht ligt Duitslands noordelijkste wijngebied, de Ahr (genoemd naar de rivier die door het dal meandert).

Article continues after the ad

Er worden niet alleen goede spätburgunders (pinot noirs) geproduceerd, over en op de steile wijnhellingen is ook een iconische wandelroute aangelegd, de Rotweinwanderweg. Deze loopt grofweg van Bad Neuenahr naar Altenahr.

Wandelen in De Ahr in het kort:

Afstand: Drie uur rijden van Utrecht. Bij Venlo de A61 nemen, daarna afslag 34.
Wandelroutes: De Ahrsteig is 17 kilometer lang. Dat lijkt niet veel, maar hou rekening met lichte stijgingen en dalingen tijdens het wandelen. De Ahrsteig sluit aan op de Rotweinwanderweg. Deze is 40 kilometer lang en is goed in etappes te lopen. 
Vervoer ter plekke: De trein in het dal (de Ahrtalbahn) doet elk wijndorp aan. Vanaf de wandelroute kun je zo op de trein stappen.

Rotweinwanderwegtip voor onderweg: Ahrsteig

Behoefte aan extra loopwerk, of wil je wat meer rust (op zondag is het soms file lopen), sla dan bij Walporzheim af voor de Ahrsteig.

Zeventien kilometer van Walporzheim naar Bad Neuenahr door bossen en wijngaarden en langs snelstromende beekjes, met af en toe een klim (het heet niet voor niets ‘steig’).

De beloning is elke keer weer het Lourdeskapelletje halverwege. Gebouwd door een Duitser die veilig terugkwam van het Oostfront en het daarna als zijn opdracht zag Moeder Maria te bedanken met dit bouwwerkje, dat zo in de Efteling had kunnen staan. 

Eten, drinken, slapen in de Ahr

Wijn (ofwel de beloning): Overal. Je loopt letterlijk tussen de rijen druivenstokken. Ook kun je vanaf de berg zo de dorpjes in voor een proeverij bij bijvoorbeeld Jean Stodden, Meyer-Näkel of Sermann. 

Doen: Als je op rijafstand van Nederland een topweekend natuur, wijn en culinair wilt.
Laten: Bij een allergie voor wijn en Duitse mannen in geblokte overhemden. 

Claudia geeft voortaan elke maand een stijlvolle wandeltip in Nouveau. Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in