Wandelen is hip, al heet het nu shinrin-yoku – bosbaden. Nouveau’s Claudia doet het al jaren en geniet na het lopen in een toprestaurant of wellnessresort. Ze tipt elke maand een favoriete wandelweg in Nouveau.

Op drie uur rijden van Utrecht ligt Duitslands noordelijkste wijngebied, de Ahr (genoemd naar de rivier die door het dal meandert).

More content below the advertising

Er worden niet alleen goede spätburgunders (pinot noirs) geproduceerd, over en op de steile wijnhellingen is ook een iconische wandelroute aangelegd, de Rotweinwanderweg. Deze loopt grofweg van Bad Neuenahr naar Altenahr.

Wandelen in De Ahr in het kort:

Afstand: Drie uur rijden van Utrecht. Bij Venlo de A61 nemen, daarna afslag 34.
Wandelroutes: De Ahrsteig is 17 kilometer lang. Dat lijkt niet veel, maar hou rekening met lichte stijgingen en dalingen tijdens het wandelen. De Ahrsteig sluit aan op de Rotweinwanderweg. Deze is 40 kilometer lang en is goed in etappes te lopen. 
Vervoer ter plekke: De trein in het dal (de Ahrtalbahn) doet elk wijndorp aan. Vanaf de wandelroute kun je zo op de trein stappen.

Rotweinwanderwegtip voor onderweg: Ahrsteig

Behoefte aan extra loopwerk, of wil je wat meer rust (op zondag is het soms file lopen), sla dan bij Walporzheim af voor de Ahrsteig.

Zeventien kilometer van Walporzheim naar Bad Neuenahr door bossen en wijngaarden en langs snelstromende beekjes, met af en toe een klim (het heet niet voor niets ‘steig’).

De beloning is elke keer weer het Lourdeskapelletje halverwege. Gebouwd door een Duitser die veilig terugkwam van het Oostfront en het daarna als zijn opdracht zag Moeder Maria te bedanken met dit bouwwerkje, dat zo in de Efteling had kunnen staan. 

Eten, drinken, slapen in de Ahr

Wijn (ofwel de beloning): Overal. Je loopt letterlijk tussen de rijen druivenstokken. Ook kun je vanaf de berg zo de dorpjes in voor een proeverij bij bijvoorbeeld Jean Stodden, Meyer-Näkel of Sermann. 

Doen: Als je op rijafstand van Nederland een topweekend natuur, wijn en culinair wilt.
Laten: Bij een allergie voor wijn en Duitse mannen in geblokte overhemden. 

Claudia geeft voortaan elke maand een stijlvolle wandeltip in Nouveau. Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in