Of je nu gaat skiën, wandelen of langlaufen, wintersport is goed voor je gezondheid (als je de glühwein, sachertorte en kaasfondue wel even links laat liggen).

1. Het is goed voor je hart

Tijdens het wintersporten moet je hart aan de slag. Anders dan een halfuur hardlopen of naar de sportschool, heb je bij de wintersport minder in de gaten dat je fysiek bezig bent. Je cholesterol daalt en je bloeddruk wordt lager.

More content below the advertising

2. Je wordt er gelukkig van

Door de lichaamsbeweging, het uitzicht, de frisse lucht en vrije tijd, krijg je een behoorlijke stoot endorfine: het gelukshormoon. Ook dat je vaak in goed gezelschap bent en niet aan je werk denkt, heeft een positieve invloed.

3. Frisse lucht

Zelden ben je zo veel buiten als wanneer je in de bergen bent. Daarnaast is berglucht vaak ook een stuk schoner doordat er minder steden zijn. Op hoogte zit er ook minder zuurstof in de lucht, daardoor raak je sneller buiten adem. Je lichaam maakt daarom extra rode bloedlichaampjes aan.

4. In balans

Tijdens het skiën ben je continu bezig met je evenwicht. Dat is goed voor je balans en evenwicht.

5. Je maakt meer Vitamine D aan

Het (zon)licht in de bergen is goed voor een portie Vitamine D. Daarvoor moet het zonlicht echter wel direct op je huid terecht komen, wat met al die ski-spullen en kou niet vanzelfsprekend is.

Let op, omdat je op hoogte bent en de sneeuw als spiegel werkt, is het zonlicht wel een stuk sterker. Smeer je daarom extra goed in!

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang, zo herken je het

6. Heel je lichaam is aan het werk

Als je skiet, krijg je een ‘total body workout’. Je lichaam is van top tot teen bezig, waardoor je spieren de eerste twee dagen vaak ook een beetje stram voelen. Maar het is de lekkerste spierpijn die is!

Wil je van dat stramme gevoel af? Drink dan voldoende water en doe alvast ski-oefeningen voordat je op vakantie gaat.

7. Goede nachtrust

Je bent heel de dag buiten en ’s avonds lekker rozig. Geef daar gewoon aan toe en ga op tijd naar bed. Je slaapt dieper en bent de volgende weer fit voor een nieuwe ski-dag.

8. Je valt er van af

Op een goede wintersportdag kun je tot wel 3.000 calorieën verbranden! Behalve de extra lichaamsbeweging moet je lichaam bij koude temperaturen meer moeite doen om op temperatuur te blijven, dat zorgt voor een hogere vetverbranding.

Als je een beetje oppast met alcohol tijdens de après ski en de rijke keuken (schnitzels, pasta bolognese en die onvermijdelijke kaasfondue) kún je afvallen tijdens een weekje wintersport.

Bron: snowplaza. Beeld: Valentin Kremer via Unsplash

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in