Of je nu gaat skiën, wandelen of langlaufen, wintersport is goed voor je gezondheid (als je de glühwein, sachertorte en kaasfondue wel even links laat liggen).

1. Het is goed voor je hart

Tijdens het wintersporten moet je hart aan de slag. Anders dan een halfuur hardlopen of naar de sportschool, heb je bij de wintersport minder in de gaten dat je fysiek bezig bent. Je cholesterol daalt en je bloeddruk wordt lager.

2. Je wordt er gelukkig van

Door de lichaamsbeweging, het uitzicht, de frisse lucht en vrije tijd, krijg je een behoorlijke stoot endorfine: het gelukshormoon. Ook dat je vaak in goed gezelschap bent en niet aan je werk denkt, heeft een positieve invloed.

3. Frisse lucht

Zelden ben je zo veel buiten als wanneer je in de bergen bent. Daarnaast is berglucht vaak ook een stuk schoner doordat er minder steden zijn. Op hoogte zit er ook minder zuurstof in de lucht, daardoor raak je sneller buiten adem. Je lichaam maakt daarom extra rode bloedlichaampjes aan.

Article continues after the ad

4. In balans

Tijdens het skiën ben je continu bezig met je evenwicht. Dat is goed voor je balans en evenwicht.

5. Je maakt meer Vitamine D aan

Het (zon)licht in de bergen is goed voor een portie Vitamine D. Daarvoor moet het zonlicht echter wel direct op je huid terecht komen, wat met al die ski-spullen en kou niet vanzelfsprekend is.

Let op, omdat je op hoogte bent en de sneeuw als spiegel werkt, is het zonlicht wel een stuk sterker. Smeer je daarom extra goed in!

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang, zo herken je het

6. Heel je lichaam is aan het werk

Als je skiet, krijg je een ‘total body workout’. Je lichaam is van top tot teen bezig, waardoor je spieren de eerste twee dagen vaak ook een beetje stram voelen. Maar het is de lekkerste spierpijn die is!

Wil je van dat stramme gevoel af? Drink dan voldoende water en doe alvast ski-oefeningen voordat je op vakantie gaat.

7. Goede nachtrust

Je bent heel de dag buiten en ’s avonds lekker rozig. Geef daar gewoon aan toe en ga op tijd naar bed. Je slaapt dieper en bent de volgende weer fit voor een nieuwe ski-dag.

8. Je valt er van af

Op een goede wintersportdag kun je tot wel 3.000 calorieën verbranden! Behalve de extra lichaamsbeweging moet je lichaam bij koude temperaturen meer moeite doen om op temperatuur te blijven, dat zorgt voor een hogere vetverbranding.

Als je een beetje oppast met alcohol tijdens de après ski en de rijke keuken (schnitzels, pasta bolognese en die onvermijdelijke kaasfondue) kún je afvallen tijdens een weekje wintersport.

Bron: snowplaza. Beeld: Valentin Kremer via Unsplash

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in