Van een industriële hipsterwijk tot vestingmuren uit de zeventiende eeuw langs de rivier Alzette: Luxemburg-stad heeft alles voor een verrassende city break. Zónder drukte en drommen mensen.

Luxemburg-stad is echt een onontdekte schat voor de ervaren city-tripper die eens iets anders wil. De stad ligt langs de Alzette, op terrassen tegen de omliggende heuvels.

More content below the advertising

Je vindt er zowel hetewerelderfgoed van de oude stad als moderne kunst. Én er is geen enkele stad met – in verhouding – zoveel Michelinsterren, dus ook de innerlijke mens komt niet te kort.

5x Must see:

1. Streekmarkt op Place Guillaume. Op woensdag- en zaterdagmorgen kom je ogen en smaakpapillen tekort. Duits vlees, Franse kaas, Luxemburgse crémant en Belgische Chocolade.

Door de unieke ligging van het land, krijg je uit alle windstreken het beste. Tip: Doe op de streekmarkt ‘boodschappen’ en ga daarna meteen  picknicken bij Palais Grand-Ducal.

2. Oberweis. Misschien wel de beste patisserie van Europa. Als je daar eenmaal een taartje gegeten hebt, wil je nooit meer anders.

3. Wandelen door Ville haute. Met als eindstation Place d’Arrmes voor een welverdiende versnapering.

4. Wandelen over de vestingmuur. Chemin de la Corniche.

5. Mudam Museum. Voor de moderne kunst. Alleen het gebouw is al spectaculair.

Wijn!

Hoofdredacteur Claudia: ‘Een paar jaar geleden kwam ik bij toeval op een wijnproeverij in Wiltz terecht. Ik wist niet wat ik proefde! Dat Luxemburg behalve goede Moezelwijnen ook bubbels produceerde, was nieuw voor mij.

De Luxemburgse crémant, gemaakt volgens de traditionele champagnemethode, wint de ene na de andere prijs. Luxemburg is het enige land naast Frankrijk dat de term crémant mag gebruiken.

Geen wonder dat ze deze goddelijke bubbels lekker zelf houden. Een goede reden om weer eens naar Luxemburg te gaan.’

Praktisch

Het vervoer ter plekke is overzichtelijk: in de oude stad is alles goed te belopen.  

Wat eet je in Luxemburg? Beslist een flammküchen (hartige dun platbrood met spek, ui en crème fraîche), quetscheflued (pruimentaart) en äppelklatzen (knapperige appelkoek). Daarbij drink je een glaasje bubbels natuurlijk.

Beeld: iStock.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Onze tijdlijn vult zich met zonovergoten foto's op Europa's ski-pistes. Het is dat de temperatuur 's nachts nog een béétje onder het nulpunt daalt, anders bleef er weinig te skiën over. Waar wil je extra aan denken bij warm wintersportweer?

1. Drinken!

Je bent lekker in beweging en ongemerkt verlies je ook behoorlijk wat vocht. Zeker met warm wintersportweer: Veel (water) drinken. Neem een extra plastic fles of bidon met water mee zodat je af en toe in de lift een slokje neemt om je vocht op peil te houden.

More content below the advertising

Als je dat niet doet kan je hoofdpijn krijgen door het vochttekort en als je meteen aan de alcohol gaat na het skiën, komt deze ook dubbel zo hard aan.

2. Houd je jas aan

Als je op het terras zit na een paar afdalingen, is de verleiding groot om je jas uit te trekken. Denk er wel aan dat je niet alleen in een thermo-shirt of t-shirt blijft zitten.

Je bezwete truitje koelt snel af in de toch wel frisse buitenlucht en dan vat je heel snel kou, zeker als er een windje staat. Doe je jas dus wel lekker open, maar houd 'm aan of trek een droge trui aan.

3. Goede bescherming

Behalve dat winterkleding je warm en droog houdt, is het ook bedoeld als bescherming. Want als je in een t-shirt of simpel truitje skiet en je valt, is dat echt behoorlijk onaangenaam. Kies voor een dunner jasje of een fleece-trui als het met je ski-jas echt niet uit te houden is.

4. Laagjes laagjes laagjes

Dat is het geheim voor wintersporten in deze temperaturen. Zorg voor meerdere laagjes zodat je ook iets uit kan trekken als het te warm is, maar dan evengoed nog wel genoeg aan hebt.

Een droge trui of een extra thermoshirt in je rugzak is aan te raden en hopelijk heb je verschillende diktes trui meegenomen zodat je een beetje kan variëren.

5. Smeer 'm

Verzorg je huid extra goed als het zo zonnig is op de piste. Je zit in de bergen dichter bij de zon en de sneeuw reflecteert ook nog eens. Factor 50 is echt geen overbodige luxe.

Neem je zonnebrandcrème mee zodat je bij de koffie-pauze en lunch nog even een nieuw laagje op kan smeren. Zorg ook voor een goede beschermingsfactor voor je lippen en vergeet op het terras je oorschelp niet in te smeren. 

6. Draag een goede zonnebril

Dat je geen zin hebt in die grote ski-bril met dit weer, snappen wij heel goed. Maar omdat het (zon)licht op de berg zo fel is, is het écht belangrijk om een goede UV-bescherming in je zonnebril te hebben.

Investeer hierin, want als je sneeuwblind wordt, zie je echt sterretjes. Houd je zonnebril ook op op het terras.

Mode-expert Anita Willemars geeft natuurlijk het goede mode-voorbeeld. Helemaal on trend (metallic). Viel Spass!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A N I T A W I L L E M A R S (@anitawillemars) op

Beeld: Joan Oger by unsplash

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in