Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Reis etiquette: de regels over flirten, contact maken (óf iemand op afstand houden...)

Stel, je zit in het vliegtuig, de trein, bus, of metro en de onbekende persoon naast je zoekt contact met je. Wijs je met een strak gezicht naar de koptelefoon op je hoofd en richt je je blik op oneindig of schik je jezelf naar de ander en geef je jouw stiltemoment op voor een vriendelijke conver...

Reis etiquette: de regels over flirten, contact maken (óf iemand op afstand houden...)

Stel, je zit in het vliegtuig, de trein, bus, of metro en de onbekende persoon naast je zoekt contact met je. Wijs je met een strak gezicht naar de koptelefoon op je hoofd en richt je je blik op oneindig of schik je jezelf naar de ander en geef je jouw stiltemoment op voor een vriendelijke conversatie?

Psychologe Judy James verdiepte zich in de materie en deelde haar tips met betrekking tot de do's en dont’s in het openbare leven. 

Lichaamstaal 

Kijk om te beginnen nauwkeurig naar de lichaamstaal van je kersverse stoelenmaatje. En hanteer om te beginnen zelf de juiste taal. Je kunt geluk, maar ook flinke pech hebben, met wie de zitting vlak naast de jouwe bezet. Met sommige reisgenoten klikt het, terwijl je bij anderen aan het einde van de trip de deur uit vlucht. Van de onzinpraat, zijn of haar lichaamsgeur, luide muziek, of andersoortig afwijkend gedrag.



Blijf-uit-mijn-buurt-blik 

Beginnend bij je eigen lichaamstaal: wees duidelijk in wat je met de ander wil. Ben je niet in de stemming of werkt de ander je in de eerste minuut al op je zenuwen? Probeer de afgemeten blijf-uit-mijn-buurt blik (die ook prima kan werken in overvolle liften, waar lijven soms ongewenst langs elkaar schuren), grijp je telefoon en check grondig je mail, whatsapp erop los of wijs overtuigd naar de koptelefoon op je hoofd als de ander toch een poging tot contact onderneemt.



Luchtige beuzelpraat 

Heb je wel zin in een babbeltje? Zoek naar luchtige beuzelpraat, dingen van gezamenlijke interesse als de slechte (of juist uitstekende) kwaliteit van de zojuist geserveerde maaltijd, een teveel of gebrek aan airco, een gezamenlijke ergernis als een vertraagde trein. Maakt niet uit wat, maar zoek iets dat hoe dan ook verbindt.

Lees ook: Goed om te weten: je boekt de voordeligste vakantie op een zondag in januari

Flirten met je buurman 

Ben je uit op een flirt? Kijk de ander net iets langer aan dan nodig en check voorzichtig of je blik wordt beantwoord, misschien via de spiegeling van een raam. En: gebruik humor, het enige middel dat het ijs kan breken. Maar wees voorzichtig, met name in een situatie dat je vlak naast elkaar zit (en de ander zich ongemakkelijk zou kunnen voelen gezien de intieme zitpositie die jullie delen). Doseer en kijk nauwlettend naar wat de ander aangeeft. Houd zijn of haar lichaamstaal in de gaten. Kijk nooit te lang aan, hoe lief en innemend ook en praat niet te veel. Staren en een overvloed aan woorden werken echt iedereen op de zenuwen. En boven alles: wat voor jou geldt, geldt ook voor de ander!

Hij grijpt overal zijn kans

Zo klaagde een vliegtuigblogger laatst hardop over het buitensporig kakelen en storen dat zijn tijdelijke reisgenoten deden, ondanks de toch overduidelijke signalen die hij gaf. Terwijl Carl Chong, medeoprichter van een miljoenenbedrijf, overal zijn kansen benut als het gaat om het opdoen van nieuwe businesscontacten. Tijdens een vliegtuigontbijt, maar ook staand in de rij, hangend in een lounge of bij het zoeken naar een muntje voor de kofferkarretjes; overal grijpt Chong zijn kans.



The body language bible 

De belangrijkste etiquette regel die Judy James benadrukt in haar boek ‘De lichaamstaalbijbel’ (The body language Bible) is: staar niet te lang en praat niet te veel. Want echt, niemand zit te wachten op een eindeloze monoloog.



Bron beeld: Hollandse Hoogte