Stel, je zit in het vliegtuig, de trein, bus, of metro en de onbekende persoon naast je zoekt contact met je. Wijs je met een strak gezicht naar de koptelefoon op je hoofd en richt je je blik op oneindig of schik je jezelf naar de ander en geef je jouw stiltemoment op voor een vriendelijke conversatie?

Psychologe Judy James verdiepte zich in de materie en deelde haar tips met betrekking tot de do's en dont’s in het openbare leven. 

Lichaamstaal 
Kijk om te beginnen nauwkeurig naar de lichaamstaal van je kersverse stoelenmaatje. En hanteer om te beginnen zelf de juiste taal. Je kunt geluk, maar ook flinke pech hebben, met wie de zitting vlak naast de jouwe bezet. Met sommige reisgenoten klikt het, terwijl je bij anderen aan het einde van de trip de deur uit vlucht. Van de onzinpraat, zijn of haar lichaamsgeur, luide muziek, of andersoortig afwijkend gedrag.

Blijf-uit-mijn-buurt-blik 
Beginnend bij je eigen lichaamstaal: wees duidelijk in wat je met de ander wil. Ben je niet in de stemming of werkt de ander je in de eerste minuut al op je zenuwen? Probeer de afgemeten blijf-uit-mijn-buurt blik (die ook prima kan werken in overvolle liften, waar lijven soms ongewenst langs elkaar schuren), grijp je telefoon en check grondig je mail, whatsapp erop los of wijs overtuigd naar de koptelefoon op je hoofd als de ander toch een poging tot contact onderneemt.

Luchtige beuzelpraat 
Heb je wel zin in een babbeltje? Zoek naar luchtige beuzelpraat, dingen van gezamenlijke interesse als de slechte (of juist uitstekende) kwaliteit van de zojuist geserveerde maaltijd, een teveel of gebrek aan airco, een gezamenlijke ergernis als een vertraagde trein. Maakt niet uit wat, maar zoek iets dat hoe dan ook verbindt.

Lees ook: Goed om te weten: je boekt de voordeligste vakantie op een zondag in januari

Flirten met je buurman 
Ben je uit op een flirt? Kijk de ander net iets langer aan dan nodig en check voorzichtig of je blik wordt beantwoord, misschien via de spiegeling van een raam. En: gebruik humor, het enige middel dat het ijs kan breken. Maar wees voorzichtig, met name in een situatie dat je vlak naast elkaar zit (en de ander zich ongemakkelijk zou kunnen voelen gezien de intieme zitpositie die jullie delen). Doseer en kijk nauwlettend naar wat de ander aangeeft. Houd zijn of haar lichaamstaal in de gaten. Kijk nooit te lang aan, hoe lief en innemend ook en praat niet te veel. Staren en een overvloed aan woorden werken echt iedereen op de zenuwen. En boven alles: wat voor jou geldt, geldt ook voor de ander!

Hij grijpt overal zijn kans
Zo klaagde een vliegtuigblogger laatst hardop over het buitensporig kakelen en storen dat zijn tijdelijke reisgenoten deden, ondanks de toch overduidelijke signalen die hij gaf. Terwijl Carl Chong, medeoprichter van een miljoenenbedrijf, overal zijn kansen benut als het gaat om het opdoen van nieuwe businesscontacten. Tijdens een vliegtuigontbijt, maar ook staand in de rij, hangend in een lounge of bij het zoeken naar een muntje voor de kofferkarretjes; overal grijpt Chong zijn kans.

The body language bible 
De belangrijkste etiquette regel die Judy James benadrukt in haar boek ‘De lichaamstaalbijbel’ (The body language Bible) is: staar niet te lang en praat niet te veel. Want echt, niemand zit te wachten op een eindeloze monoloog.

Bron beeld: Hollandse Hoogte

Natúúrlijk doe je ons een plezier met een weekend Barcelona of heerlijk ontspannen in Griekenland. Maar we hebben het wel een beetje met de drukte gehad en iets anders ontdekken is ook wel eens leuk. Vandaar deze 11 bestemmingen én de beste alternatieven voor een avontuurlijke geest.

1. Milaan in plaats van Rome

Dol op kunst en design, maar ook la dolce vita? Kies dan voor Milaan in plaats van het drukkere én warmere Rome. Zeker in de zomer is het daar bijna niet uit te houden.

In Milaan is het geweldig shoppen en op een kleine twee uur rijden zit je in de adembenemende en grillige natuur van Noord Italië.

2. Namibië in plaats van Zuid Afrika

Foto: Jack Morris

Altijd al een safari willen maken, benieuwd naar uitgestrekte zandvlakten en grillige bergruggen? Dan is Namibië echt iets voor jou.

De resorts staan bekend om hun service en luxe. Het beste van twee werelden en nog niet ontdekt door het massatoerisme.

3. Faeroër Eilanden in plaats van IJsland of Noorwegen 

Deze archipel bestaat uit 18 vulkanische eilanden. Dat zorgt voor een landschap dat je nog nooit gezien hebt. Behalve als je fan bent van Game of Thrones, veel scènes werden hier opgenomen.

Het ruwe, grauw/groene landschap is zo dichtbij als dat je bij de natuur kan komen. Het is ook een goede plek om het Noorderlicht te zien als dat nog op je bucketlist staat.

4. Sri Lanka in plaats van Thailand

Prachtige witte stranden, een regenwoud en de luxe strandhutjes aan zee waar je heerlijk van een cocktail nipt terwijl de zon onder gaat. Wat wil je nog meer?

5. Cádiz in plaats van Barcelona

Foto: Natasha Lee

Zoals gezegd, wij zijn Barcelona niet snel zat, maar iets anders is ook wel eens leuk. Zuidelijker gelegen, aan de kust, vind je Cádiz.

Hier tikt Europa bijna Marokko aan en dat zorgt voor veel Moorse invloeden in de architectuur, maar ook in het eten. Heerlijk!

6. Oman in plaats van Dubai

Luxe kamperen in de woestijn, watersporten en véél minder bling dan Dubai. Het draait hier om de unieke cultuur. In de steden staan goedgevulde musea met cultuurschatten die je daar niet verwacht.

7. Montenegro in plaats van Mykonos

Foto: Lauren Bullen

De parel van het Middellandse Zeegebied. Vergeet de clubs en de drukte van Mykonos, maar kies voor dit weldadige eiland ingeklemd aan de Adriatische kust.

Meren als spiegels en stranden zover het oog reikt.

8. Hamburg in plaats van Berlijn

Oké, het nachtleven van Berlijn is onovertroffen, maar in Hamburg is ook altijd reuring. Muziek, kunst en design gaan hand en hand in deze charmante plaats. De sfeer is er relaxed en het is allemaal wat overzichtelijk. Je kan er trouwens ook verrassend goed shoppen. Dit is dé tip voor het volgende weekendje weg.

9. De Filipijnen in plaats van Bali

Foto: Jackson Groves

Oogverblindende koraalriffen, witte stranden, grillige rotspartijen en heel veel groen. De Filippijnen bestaat uit meer dan 7.000 eilanden dus je kan je lol op. Kies voor een klein, privé resort of zoek iets meer reuring op, het kan allemaal.

10. Malfa in plaats van de Amalfikust

Malfa, we dachten even dat het een tikfout was en dat het Malta ging, maar niets is minder waar.

In de zomer wordt de Amalfikust overlopen door toeristen uit Europa, Amerika en Japan. Kijk eens verder naar Malfa, een eilandje net boven de schoenpunt van Italië.

Het is er iets koeler, rustiger, maar met die Mediterrane sfeer waar je zo van houdt.

11. Seychellen in plaats van de Malediven

Foto: Ahmet Erdem

Op de Malediven wordt het steeds drukker en als je even geen zin meer hebt om te fungeren als achtergrond van de volgende trouwfoto, wijk dan uit naar de Seychellen. Perfecte witte stranden, turquoise zee en luxe resorts die hun gelijke niet kennen.

Bron: Venuereport. Beeld iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Zomaar ineens zo’n zin in het mondaine Zuid-Frankrijk? Romantisch met je partner of gezellig met vriendinnen? Dan is een kort maar krachtig weekendje Antibes een uitstekende optie. Hier vind je de Côte d’Azur op haar best. 

Je vliegt in twee uurtjes naar Nice en dan is het nog een kleine 40 minuten rijden naar dit charmante kustplaatsje. Heel goed te doen dus.

Een van de prettigste dingen van Antibes is misschien wel dat het zo compact is en vol met de juiste ingrediënten op loopafstand van elkaar: sfeer, gezelligheid, cultuur, historie, zee, luxe, winkelen. Geen keuzestress, want je kunt gewoon álles doen. Dit zijn de hoogtepunten:

1. Het oude Antibes

Het oude centrum is om te beginnen een feest om op je gemak doorheen te slenteren, zeker als het nog niet hoogseizoendruk is.

Over de stadsmuren, door de stille steegjes van het wijkje Le Safranier, waar de eeuwen vriendelijk op je neerkijken, over de dagelijkse overdekte markt vol delicatessen (buiten de zomermaanden niet op maandag), langs de tientallen smaakvolle winkels.

In dit Zuid-Franse decor raak je niet snel uitgekeken… En dan heb je de jachthaven vol prachtige, soms zelfs exorbitant luxe, jachten nog niet eens gezien!

2. Lunchen zoals alleen de Fransen dat kunnen

Als die Fransen één kunst tot in de puntjes verstaan, dan is het natuurlijk die van uitgebreid lunchen. Nou, dat kan in Antibes. Rond het middaguur stromen de terrassen en restaurants er vol.

Twee absolute aanraders: bij Christian Cottard  eet je niet alleen de beste taartjes aan de Côte d’Azur, in het aangrenzende restaurant kun je ook heerlijk lunchen.

En ook op de binnenplaats van de Salon de Thé serveren ze gerechten waardoor je ter plekke besluit voortaan rond het middaguur geen genoegen meer te nemen met een broodje kaas.

3. Kunstliefhebbers, haal je hart maar op

De Côte d’Azur inspireert kunstenaars al sinds mensenheugenis. Antibes is daarbij niet overgeslagen, zoals je zult merken.

Er is zelfs een Picasso Museum, in het prachtige, over de Middellandse Zee uittorende Château Grimaldi, waar de grote schilder himself een tijdje werkte.

In de voetsporen treden van o.a. Monet kan langs de Painters Trail, een route langs zee die met bordjes van beroemde kunstwerken laat zien vanaf welke plekken op de boulevard de schilders hun werk maakten.

4. Prachtig wandelpad

Zin om de benen serieus te strekken? Het vier kilometer lange wandelpad Sentier du Littoral langs Cap d’Antibes staat bekend als een van de mooiste langs de Zuid-Franse kust.

Het voert je in ongeveer twee uur aan de ene kant langs de azuurblauwe zee en aan de andere kant langs de tuinen van de villa’s van de ‘rich & famous’, die hier van oudsher zo graag hun optrekje hebben.

5. Á la plage 

Liever naar het strand? Loop dan op je gemak in twintig minuten naar de zeer nabijgelegen badplaats Juan-les-Pins met de fijne zandstranden en bijbehorend vertier. Ook ’s avonds is het hier gezellig druk.

Door de plezierige afwisseling doe je in Antibes in een weekend zeker genoeg joie de vivre op!

Deze reis naar Antibes is mogelijk gemaakt door reisplatform Zoover.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in