Grutsk op Ljouwert. Dat zijn we! En we snappen ook wel waarom het is uitgeroepen is tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Wát een fijne stad! Goed behapbaar en van alle markten thuis. En er is enorm veel te doen! Hier onze tips.

Musea die je niet wilt missen

Fries Museum

Wie was Mata Hari? Hoe groeide een dochter van een welgestelde hoedenverkoper uit Leeuwarden uit tot een internationale mythe? Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari.

Ook schrijver Paulo Coelho is helemaal in haar ban schreef een boek deze intrigerende vrouw: De spion. Bijzonder om te lezen voor- of na deze tentoonstelling.

Wilhelminaplein 92. Meer info

Keramiek Museum Princessehof

Dit in 2017 vernieuwde museum is een feest voor keramiekliefhebbers. Bekijk daar nu In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art. De werken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest en tonen de rol van keramiek in de hedendaagse kunstwereld.

Topstuk van de expositie is de installatie van Céleste Boursier-Mougenot (Frankrijk, 1961). Het bestaat uit een bassin met intens blauw water, waarin witte porseleinen schalen ronddrijven. Het toeval bepaalt de compositie.

Grote kerkstraat 9. Meer info

Shoppen tot we erbij neervallen

Leeuwarden stond niet bepaald op ons lijstje van favoriete shopsteden, maar die mening moeten we herzien.

De Kleine kerkstraat werd in 2010 én 2012 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland en in 2017 werd de Nieuwe Oosterstraat tweede in deze verkiezing.

Veel bijzondere boetieks en zelfstandige ondernemers tegen een achtergrond van de gemoedelijke Friese stad. Wij komen zéker terug.

Overnachten

Post-Plaza

Op de hoek van die Nieuwe Oosterstraat vind je Hotel & Grand Café Post-Plaza. Hier drinken we graag een cappuccino of gunnen onze voeten even wat rust voordat we weer verder de stad in gaan. Overnachten kan er natuurlijk ook. De locatie is top en de mensen allervriendelijkst. 

Tweebaksmarkt 25-17. Meer info

Stadhouderlijk Hof

Overnachten kan ook in het statige Stadhouderlijk Hof. Een prachtig monumentaal gebouw met mooie kamers en hoge plafonds. Ook hier zit je niet ver van de binnenstad en de entree met het pleintje heeft bijna iets koninklijks. Dat klopt ook wel, want tot 1971 behoorde het toe aan de Koninklijke familie.

Hofplein 29. Meer info

Even een kopje koffie

Vinny & Jo

Behalve bij het eerder genoemde Post-Plaza bárst het in Leeuwarden van de leuke tentjes. Voor een kopje koffie kunnen we terecht bij Vinny & Jo. Hier branden ze de koffiebonen zelf en spat de liefde voor het zwarte goud van de muren.

Ze hebben er ook wijn en hapjes trouwens dus voor wat later op de dag is het ook een aanrader.

Eewal 50. Meer info

BAK

Ook leuk is BAK. Een restaurant in een oude gevangenis. En als je er dan toch een bakkie doet, is het ook wel leuk om even door het gevang te struinen. Je kunt nog een paar oude cellen bezoeken, zelfs eentje waar Klaas Bruinsma ooit ‘zat’. 

Blokhuisplein 40. Meer info

Groots theater

Grote kerk Leeuwarden

Marijke Muoi: Revolutie in Fryslân

Radicale revolutionairen stormen de Grote Kerk binnen, slaan alles kort en klein, halen waardevolle metalen uit de graven en schoppen de botten van de Nassaus in het rond.

Met de schedel van Maria Louise van Hessen-Kassel, moeder van stadhouder Willem IV, wordt zelfs gevoetbald. 

De wereld schudt politiek en sociaal op zijn grondvesten. Populisten roepen op tot strijd, tot verdrijving van de politieke en maatschappelijke elite. Waar moet het heen? Meer democratie of juist minder?

Marijke Muoi neemt je mee in een voorstelling met twee gezichten.

Meer info

De stormruiter

Honderd glanzende Friese paarden in de hoofdrol van een geweldig theaterstuk. 

Of je nu paardenliefhebber bent of niet, het belooft één van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden: De Stormruiter, gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm. 

De Stormruiter vertelt het dramatische verhaal van de ambitieuze en eigenzinnige Hauke Haien. Een dijkgraaf die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Op een witte hengst raast hij over de dijken om dijkwerkers op te jagen. Tot de dijk breekt tijdens een zondvloed en Hauke met zijn witte hengst verzwolgen wordt door de zee.

Tot op de dag van vandaag zien mensen de schimmen van de dijkgraaf en zijn paard op het Wad. Jos Thie, die eerder producties als ABE! en Peer Gynt schreef, brengt de legende naar Fryslân en neemt ons mee naar het jaar 1650 met een wervelende Ellen ten Damme in een van de hoofdrollen.

Een voorproefje bekijken?

Meer info

We vergeten de innerlijke mens natuurlijk niet. Zo veel zien en shoppen maakt dorstig. Én hongerig. 

Sems

Restaurant én wijncafé. Kijk, daar hebben we wat aan. Op de kaart kiezen we uit uit 20 gerechtjes van ieder € 12,50 per stuk en stellen zo ons eigen menu samen. Heerlijk!

Gouverneursplein 36. Meer info

By us

Je geeft aan hoeveel gangen je wilt eten (en dieetwensen natuurlijk) en de brigade gaat voor je aan de slag. Mét heel veel lekkers van Friese bodem. 

Over de Kelders 24. Meer info

Élevé + skybar

We dronken een heerlijk wijntje bij de Skybar Élevé-brass boven restaurant Élevé.

Hoogstaand, noemen inspecteurs van Michelin het eten in laatstgenoemd restaurant, vandaar ook dat het een ster heeft. Dineren met uitzicht over de stad. Wat wil je nog meer?

Heliconweg 52. Meer info

Barrevoets

Strijk neer voor een gezellige, eerlijke lunch bij Barrevoets in een van de leukste winkelstraten van de stad. Ze maken zo veel mogelijk zelf met producten uit de streek.

Kleine kerkstraat 41. Meer info

Authentich Frysk

Museum De Grutterswinkel 

De originele winkel sloot in 1973, maar doordat bijna alles in originele staat bewaard bleef, heeft een groep vrijwilligers de winkel in 1992 heropend als een museumwinkel. Tegenwoordig waan je jezelf in een andere tijd als je in de authentieke winkel wat ouderwetse snoepjes koopt.

Nieuwesteeg 5

Tresoar

De opslagkamer van de Friese geschiedenis. Het is een ware schatkamer (vandaar ook de naam). Meer een archief en bibliotheek dan een museum, maar heerlijk om rond te neuzen.

Boterhoek 1

Olde hove

Voor een mooi uitzichtpunt beklim je de Olde hove. Het was de bedoeling naast de toren een nieuwe kerk te bouwen, maar daar is het nooit van gekomen. Al tijdens de bouw zakte de toren scheef.

Oldehoofsterkerkhof 1

Redenen te over dus, om eens af te reizen naar het hoge noorden. Graag tot ziens!

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod

25 jaar Viktor & Rolf
Kunsthal – Rotterdam
Anton Corbijn vereeuwigde het gouden mode-duo Viktor&Rolf voor hun grote jubileumtentoonstelling in de Kunsthal. Al 25 jaar ontwerpen Viktor Horsting en Rolf Snoeren extravagante collecties. Wie precies wát doet, weten ze zelf niet; hun samenwerking is symbiotisch. ‘We often play with the idea of two people being one, or both of us being of one mind, and we play with our image to express that.’ Gaat dat zien!
Info: De Kunsthal

Tong Tong Fair
Malieveld – Den Haag
De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de manifestatie nog Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren zeventig werd dat Pasar Malam Besar). Op de huidige Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de rijke Indische cultuur een mooi podium. Traditiegetrouw is er de Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma met een mix van Oost en West.
Info: Tong Tong Fair

Uit de hoogte
Museum More – Gorssel
Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 (inter)nationale kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte. Af en toe inzoomend naar stad en dorp en de mensen die daar wonen.
Info: Museum More

Avant-Garde
Groninger Museum – Groningen
De Ploeg bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Avant-Garde. Het museum laat ruim 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafieken zien van kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink in contrast met werk van bijvoorbeeld Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. De ‘jonge wilden’ maakten zich los van de toenmalige gevestigde orde. In de expositie ook aandacht voor Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die van groot belang waren voor de artistieke ontwikkeling van De Ploeg.
Info: Groninger Museum

Kasteelconcert Ragazze Kwartet
Kasteel Amerongen - Amerongen
Op Zaterdag 26 mei speelt het Ragazze Kwartet in het fraaie Kasteel Amerongen een variatie op hun programma Spiegel. Met onder meer het prachtige Strijkkwartet nummer 1 van Bartók, Strijkwartet nummer 2 opus 13 Mendelssohn, 6 Bagatellen opus 9 van Webern en een reflectie daarop door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.
Info: Kasteel Amerongen

Woeste duinen
Natuurcentrum Ameland – Nes
Ameland trok in de vorige eeuw talloze kunstenaars aan vanwege het prachtige licht en de bijzondere sfeer. De Amelander Musea laten werk zien van deze kunstenaars, onder wie de beroemde eilanders Tames Oud en Leendert Scheltema. Laat je meevoeren langs oude dorpen, het brede strand en de woeste duinen.
Info: Amelander Musea

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum