Grutsk op Ljouwert. Dat zijn we! En we snappen ook wel waarom het is uitgeroepen is tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Wát een fijne stad! Goed behapbaar en van alle markten thuis. En er is enorm veel te doen! Hier onze tips.

Musea die je niet wilt missen

Fries Museum

Wie was Mata Hari? Hoe groeide een dochter van een welgestelde hoedenverkoper uit Leeuwarden uit tot een internationale mythe? Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari.

Ook schrijver Paulo Coelho is helemaal in haar ban schreef een boek deze intrigerende vrouw: De spion. Bijzonder om te lezen voor- of na deze tentoonstelling.

Wilhelminaplein 92. Meer info

Keramiek Museum Princessehof

Dit in 2017 vernieuwde museum is een feest voor keramiekliefhebbers. Bekijk daar nu In Motion: Ceramic Reflections in Contemporary Art. De werken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest en tonen de rol van keramiek in de hedendaagse kunstwereld.

Topstuk van de expositie is de installatie van Céleste Boursier-Mougenot (Frankrijk, 1961). Het bestaat uit een bassin met intens blauw water, waarin witte porseleinen schalen ronddrijven. Het toeval bepaalt de compositie.

Grote kerkstraat 9. Meer info

Shoppen tot we erbij neervallen

Leeuwarden stond niet bepaald op ons lijstje van favoriete shopsteden, maar die mening moeten we herzien.

De Kleine kerkstraat werd in 2010 én 2012 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland en in 2017 werd de Nieuwe Oosterstraat tweede in deze verkiezing.

Veel bijzondere boetieks en zelfstandige ondernemers tegen een achtergrond van de gemoedelijke Friese stad. Wij komen zéker terug.

Overnachten

Post-Plaza

Op de hoek van die Nieuwe Oosterstraat vind je Hotel & Grand Café Post-Plaza. Hier drinken we graag een cappuccino of gunnen onze voeten even wat rust voordat we weer verder de stad in gaan. Overnachten kan er natuurlijk ook. De locatie is top en de mensen allervriendelijkst. 

Tweebaksmarkt 25-17. Meer info

Stadhouderlijk Hof

Overnachten kan ook in het statige Stadhouderlijk Hof. Een prachtig monumentaal gebouw met mooie kamers en hoge plafonds. Ook hier zit je niet ver van de binnenstad en de entree met het pleintje heeft bijna iets koninklijks. Dat klopt ook wel, want tot 1971 behoorde het toe aan de Koninklijke familie.

Hofplein 29. Meer info

Even een kopje koffie

Vinny & Jo

Behalve bij het eerder genoemde Post-Plaza bárst het in Leeuwarden van de leuke tentjes. Voor een kopje koffie kunnen we terecht bij Vinny & Jo. Hier branden ze de koffiebonen zelf en spat de liefde voor het zwarte goud van de muren.

Ze hebben er ook wijn en hapjes trouwens dus voor wat later op de dag is het ook een aanrader.

Eewal 50. Meer info

BAK

Ook leuk is BAK. Een restaurant in een oude gevangenis. En als je er dan toch een bakkie doet, is het ook wel leuk om even door het gevang te struinen. Je kunt nog een paar oude cellen bezoeken, zelfs eentje waar Klaas Bruinsma ooit ‘zat’. 

Blokhuisplein 40. Meer info

Groots theater

Grote kerk Leeuwarden

Marijke Muoi: Revolutie in Fryslân

Radicale revolutionairen stormen de Grote Kerk binnen, slaan alles kort en klein, halen waardevolle metalen uit de graven en schoppen de botten van de Nassaus in het rond.

Met de schedel van Maria Louise van Hessen-Kassel, moeder van stadhouder Willem IV, wordt zelfs gevoetbald. 

De wereld schudt politiek en sociaal op zijn grondvesten. Populisten roepen op tot strijd, tot verdrijving van de politieke en maatschappelijke elite. Waar moet het heen? Meer democratie of juist minder?

Marijke Muoi neemt je mee in een voorstelling met twee gezichten.

Meer info

De stormruiter

Honderd glanzende Friese paarden in de hoofdrol van een geweldig theaterstuk. 

Of je nu paardenliefhebber bent of niet, het belooft één van de grootste cultuurproducties van 2018 te worden: De Stormruiter, gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm. 

De Stormruiter vertelt het dramatische verhaal van de ambitieuze en eigenzinnige Hauke Haien. Een dijkgraaf die maar één doel voor ogen heeft: een dijk bouwen die de eeuwen trotseert. Op een witte hengst raast hij over de dijken om dijkwerkers op te jagen. Tot de dijk breekt tijdens een zondvloed en Hauke met zijn witte hengst verzwolgen wordt door de zee.

Tot op de dag van vandaag zien mensen de schimmen van de dijkgraaf en zijn paard op het Wad. Jos Thie, die eerder producties als ABE! en Peer Gynt schreef, brengt de legende naar Fryslân en neemt ons mee naar het jaar 1650 met een wervelende Ellen ten Damme in een van de hoofdrollen.

Een voorproefje bekijken?

Meer info

We vergeten de innerlijke mens natuurlijk niet. Zo veel zien en shoppen maakt dorstig. Én hongerig. 

Sems

Restaurant én wijncafé. Kijk, daar hebben we wat aan. Op de kaart kiezen we uit uit 20 gerechtjes van ieder € 12,50 per stuk en stellen zo ons eigen menu samen. Heerlijk!

Gouverneursplein 36. Meer info

By us

Je geeft aan hoeveel gangen je wilt eten (en dieetwensen natuurlijk) en de brigade gaat voor je aan de slag. Mét heel veel lekkers van Friese bodem. 

Over de Kelders 24. Meer info

Élevé + skybar

We dronken een heerlijk wijntje bij de Skybar Élevé-brass boven restaurant Élevé.

Hoogstaand, noemen inspecteurs van Michelin het eten in laatstgenoemd restaurant, vandaar ook dat het een ster heeft. Dineren met uitzicht over de stad. Wat wil je nog meer?

Heliconweg 52. Meer info

Barrevoets

Strijk neer voor een gezellige, eerlijke lunch bij Barrevoets in een van de leukste winkelstraten van de stad. Ze maken zo veel mogelijk zelf met producten uit de streek.

Kleine kerkstraat 41. Meer info

Authentich Frysk

Museum De Grutterswinkel 

De originele winkel sloot in 1973, maar doordat bijna alles in originele staat bewaard bleef, heeft een groep vrijwilligers de winkel in 1992 heropend als een museumwinkel. Tegenwoordig waan je jezelf in een andere tijd als je in de authentieke winkel wat ouderwetse snoepjes koopt.

Nieuwesteeg 5

Tresoar

De opslagkamer van de Friese geschiedenis. Het is een ware schatkamer (vandaar ook de naam). Meer een archief en bibliotheek dan een museum, maar heerlijk om rond te neuzen.

Boterhoek 1

Olde hove

Voor een mooi uitzichtpunt beklim je de Olde hove. Het was de bedoeling naast de toren een nieuwe kerk te bouwen, maar daar is het nooit van gekomen. Al tijdens de bouw zakte de toren scheef.

Oldehoofsterkerkhof 1

Redenen te over dus, om eens af te reizen naar het hoge noorden. Graag tot ziens!

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.

 

Wat hebben de Bijlmerbajes, kinetische kunst en champagne met elkaar gemeen: Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

BIG ART: meer dan 70 XL kunstwerken
Bijlmerbajes – Amsterdam
De Amsterdamse Bijlmerbajes is een onverwacht rauwe lokatie, maar de voormalige gevangenis geeft de derde editie van BIG ART wel een bijzonder hedendaagse feel. Het kunstevenement dat vandaag van start gaat, toont meer dan zeventig extra grote kunstwerken van gevestigde kunstenaars en jong talent. Een mix van beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. Speciaal voor deze editie zijn ook kunstenaars aan het werk te zien. Onder anderen Gerbrand Burger, Martijn Schuppers en Peter Vink creëren ter plekke een installatie.
Info: BIG ART

Goddelijk Egyptisch
Rijksmuseum van Oudheden – Leiden
Vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten uit binnen- en buitenlandse musea. Een tentoonstelling geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. Een kennismaking met het fascinerende rijk der goden, een mystieke wereld vol symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus, een van de topstukken, verwelkomt de bezoekers bij de entree.
Info: Rijksmuseum van Oudheden

Hollandse meesters uit Engeland
Mauritshuis – Den Haag
Een tentoonstelling rond 17de-eeuwse Hollandse schilderijen met een Engelse herkomst. Hollandse meesters uit Britse landhuizen vertellen het verhaal van kunstenaars uit de Gouden Eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Britse adel versierde de vertrekken van hun monumentale onderkomens met landschappen, portretten, stillevens en genrestukken van grote meesters, onder wie Rembrandt, Aelbert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan Steen.
Info: Het Mauritshuis

Actie <-> Reactie
De Kunsthal – Rotterdam
De tentoonstelling toont de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de beroemdste kinetische kunstenaars ter wereld. Een indrukwekkend overzicht met kunst die je kunt voelen, ruiken en horen. De tentoonstelling is een reprise van het succesvolle ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in samenwerking met Grand Palais in Parijs.
Info: De Kunsthal

A Family Affair
Stedelijk Museum – Schiedam
Family: You love them or you hate them… Een tentoonstelling over familie en gezin. Hedendaagse kunstenaars vertalen hun visie op geboorte, jeugd, huwelijk en verdriet in foto’s, video’s, kunstwerken, en interactieve projecten.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Filmtip: Cliff Richard LIVE
Nederland
Was jij vroeger ook fan van Cliff Richard? Sir Cliff viert inmiddels zijn 60-jarig jubileumconcert in Manchester en jij kan er bij zijn. Het concert wordt op 12 live uitgezonden in de Nederlandse bioscopen. Geniet van een wervelende show van 2,5 uur waarin het idool al zijn grote hits ten gehore brengt. Ter gelegenheid van zijn 78e verjaardag wordt het concert op zondag 14 oktober herhaald. Kijk op de biosagenda.

Maison Moët opent haar deuren
Parc Broekhuizen – Leersum
Volledig ondergedompeld worden in luxe? Dit najaar komt het prestigieuze champagnehuis Moët & Chandon met een volledig uniek en ultiem verblijf bij Parc Broekhuizen. Een exclusief verblijf in één van de 14 suites waar je als gast wordt meegenomen in de geschiedenis van het Franse champagnehuis. Elke vrijdag en zaterdag van 19 oktober tot 9 december. Gelimiteerde aantal plekken beschikbaar, koop nu je kaarten.
Info: Maison Moët