Van sommige filmklassiekers kun je bepaalde scènes dromen. Ze riepen emoties op, maakten diepe indruk en verdienden een plekje op je lijst met lievelingsfilms. De emotie opnieuw beleven en nét zo genieten kán natuurlijk door de film nog eens op te zetten, maar wat dacht je ervan om een stapje verder te gaan?

Lees ook
Uniek dagje uit: Eye vertoont eenmalig lange filmklassieker 'Once Upon a Time in America

Stap het decor in
In een nieuw boek van Lonely Planet, Film & TV Locations: A Spotter’s Guide, vind je meer dan honderd locaties uit die fantastische films die je zelf kunt bezoeken. Zo’n avontuur maakt wellicht nog meer indruk dan de film zelf ooit deed. We zetten een aantal van deze prachtplekken voor je op een rij. Van welke film zou jij maar wat graag in het decor willen stappen?

1. When Harry Met Sally - 1989
Die ene scène die íedereen kent en níemand ooit zal vergeten - Meg Ryan die een orgasme faket in een restaurant - is opgenomen in ‘Katz's Delicatessen’, te vinden aan de Lower East Side van Manhattan, New York. Het restaurant is nog altijd up and running. Wist je dat de plek ook voorbijkomt in de films Donnie Brasco and Enchanted?

Article continues after the ad

2. La Dolce Vita - 1960
Eén van de beroemdste filmscènes ooit gemaakt is die van Anita Ekberg plonsend in de oude Trevi-fontijn in het Italiaanse Rome. Een prachtig historische plek die je ooit gezien móet hebben. Helaas zullen bezoekers nooit écht in de huid van Anita kunnen kruipen: in de fontein zwemmen is tegenwoordig ten strengste verboden.

3. Out of Africa - 1985
Een jonge Meryl Streep en Robert Redford, en het betoverend mooie Kenia: kan het nóg romantischer? De film werd opgenomen het natuurreservaat Masai Mara. Als je ooit de kans krijgt: deze pracht in werkelijkheid zien, is een droom die uitkomt.

4. Marie Antoinette - 2006
Er zijn maar weinig locaties die de grandeur en impact van Paleis Versailles kunnen evenaren. Omdat de plek zo bijzonder en van historische waarde is, krijgt bijna geen enkele crew toestemming voor filmopnames op het Franse landgoed. Een uitzondering was die van de dramafilm Marie Antoinette, van regisseuse Sofia Coppola. 

5. Four Weddings and a Funeral - 1994
Deze iconische film is volledig opgenomen in en rondom Londen. Een belangrijke bruiloft in de film werd opgenomen bij het Old Royal Naval College. Sommigen zullen de plek ook herkennen uit The King’s Speech en The Iron Lady

6. Dirty Dancing - 1987
Dé plek waar Johnny Castle en Francis ‘Baby’ Houseman had the time of their lives kun jij ook gewoon bezoeken. Ze oefenden de beroemde lift uit hun dansroutine in het water van Lake Lure, een plaats in de de Amerikaanse staat North Carolina.

7. The Sound of Music - 1965
The Sound of Music is de klassieker onder de klassiekers. De muscialfilm werd opgenomen in het idyllische Salzkammergut in Oostenrijk. Ren net als Julie Andrews door de heuvels en plons in een meer - de regio telt er maar liefst 76 - als de Von Trapp-kinderen.