Heb je voor de zomer al iets geboekt of hangt er nog twijfel in de lucht tussen een zwem- of juist een cultuurvakantie? Iets op het water of juist landinwaarts? Denk dan eens aan een bootreis, cruisen is populairder dan ooit.

Op een cruise combineer je cultuur en luieren of zwemmen, en hoeft er even niet gekookt en gezorgd te worden.

Even helemaal niets
Het schip vaart, dus je hoeft niet te rijden of te vliegen, en met de benen omhoog liggend langs het zwembad trekt het veranderende landschap aan je voorbij. Kies voor een ontspannen cruise over één van de vele rivieren die Europa telt, en geniet in slechts een paar dagen van zoveel verschillende culturen. Hieronder een aantal fijne vaartochten op een rij. 

Luxe op de Donau; van Pasau, Duitsland naar Budapest 
Tijdens een 12-daagse cruise over een van de langste rivieren; de Donau, brengt Emerald Waterways je vanuit Pasau in Duitsland tijdens een heerlijke tocht door Oostenrijk, via Slowakije en Hongarije, richting Budapest. Onderweg bezoek je prachtige steden, waar gratis tours worden georganiseerd, en kom je soms zelfs bij de mensen thuis om hun cultuur echt te kunnen proeven.

Article continues after the ad

Emerald Waterways
Emerald beschikt over twee luxe schepen, die voorzien zijn van een verwarmd zwembad, bioscoop, sauna, ijssalon, restaurants en een heerlijk zonnedek. Er is wifi en de prijzen zijn all inclusive, zoals op de meeste cruises, zodat je je tussendoor niet meer druk hoeft te maken om (de prijs van) drankjes en hapjes. 

Lees ook: Feesten, varen en flaneren: de 10 beroemdste huwelijksreizen van de royals

Basic en stoer; van Gothenburg naar Stockholm, Zweden 
Tijdens een zesdaagse tocht op dit eenvoudige schip deel je het aanwezige sanitair met de 60 mede-passagiers die aan boord zijn. En basic cruise in een gezellig klein gezelschap, voor wie niet hangt aan luxe en verwennerij, maar echt gaat voor prachtige natuur, want die is adembenemend. De uitzichten zijn fantastisch en tours onderweg zijn inbegrepen in de prijs. Net als het eten aan boord. 

Wijnen en oesters in de Aquitaine; van Bordeaux tot aan de Pyreneeën, Frankrijk 
Van de Vikingen naar Viking cruises, die waanzinnige tochten verzorgt op een splinternieuw schip, dat start in Bordeaux en in zeven dagen afzakt door de heerlijke Aquitaine, het zuidwestelijke deel van Frankrijk.


Een tocht voor liefhebbers van lekker eten en drinken; onderweg volgen excursies als truffels zoeken met een lokale expert, wijn proeven, en een bezoek aan een oesterkwekerij. En tussendoor worden biologische markten afgestruind voor heerlijke verse ingrediënten. La vie est belle. 

Dwars door het land; van de Noordzee naar de Mediterranée 
Stap in Amsterdam op de Leonardo da Vinci en laat je tijdens een negen dagen durende tocht verwennen en verwonderen met nog maximaal 140 andere passagiers. Liggend op een heerlijk zonnedek voert het schip via Duitsland en Frankrijk richting het zuiden en zie je niet alleen het landschap veranderen, maar voel je de temperatuur ook nacht na nacht een beetje stijgen. 

Luxe en comfort tussen Dordrecht en Gent, België en Nederland 
Avalon Waterways cruist met een fantastisch schip tussen Dordrecht, Maastricht, Antwerpen, Namen en Gent. In een 200 m2 suite kom je echt tot rust en zittend op je ruime balkon laat je, nippend van een glas frisse witte wijn, acht avonden lang het veranderende landschap aan je voorbij glijden. 

Russische geschiedenis en cultuur op De Wolga, Rusland 
Deze cruise is minder luxe dan veel Europese vaartochten, maar de ervaring is er éen uit duizenden. Dertien dagen lang ontdek je hier alles over het Russische eten, de cultuur en de rijke geschiedenis van de Tsaren. Een geweldige ervaring voor wie van geschiedenis en weer eens iets anders houdt. 

Romantische Rijncruise, van Amsterdam naar Basel 
Met de Sun Viking vaar je als een echte prinses van Zwitserland, via Duitsland, richting onze eigen hoofdstad. Met een vijfsterren-restaurant en Zwitsers management ben je verzekerd van een uitstekende kwaliteit en strikte service.


Deze romantische tocht voert langs de Duitse kastelen uit de sprookjes van Grimm en langs Strasbourg, Koblenz en Keulen. Zonder je tussen de stedelijke drukte te hoeven begeven, zie je het culturele leven toch aan je voorbijgaan. Om er tussendoor, tijdens bezoeken aan de havens, voor even aan deel te nemen. 

Oerhollands; een rondje Ijselmeer, Nederland 
Lijkt het je fijn om eens zes dagen uit te waaien op ons eigen IJsselmeer, en oer-Hollandse dorpjes als de Zaanse Schans en Volendam een keer te bezoeken? CroisiEurope start en eindigt in Amsterdam. Bezoek een diamantair of het kaasmuseum als een ware toerist en fiets door Amsterdam of met de wind in je haren door de polders bij Hoorn.


Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt aangedaan en in Volendam is er tijd voor het vangen van paling. Een afwisselende tocht, waar je kennismaakt met de plekken waar Nederland zo beroemd om is. 

Even voorproeven
Dagenlang op een schip doorbrengen is voor veel mensen nieuw, en daarmee misschien best spannend. Wil je een keer, voor slechts één of twee nachten, een idee krijgen van slapen en dineren op een echt cruiseschip? Boek dan een van de 254 kamers in het voormalige stoomschip ss Rotterdam, in Rotterdam. Wie weet krijg je daarna echt de ‘cruise’smaak te pakken.