Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ook Noord-Nederland moet vanaf maandag écht weer aan de slag. Maar het belooft dit weekend goed weer te worden, dus trekken wij het vakantiegevoel gewoon nog even door. Bij deze restaurants in 't Gooi kan dat.

1. Genieten in de binnentuin van Acquavite, Naarden-Vesting

Alleen al voor de locatie in de Promers Kazerne een bezoekje waard. Bij mooi weer is de binnentuin een oase van rust waar het optimaal genieten  is van de kookkunsten van de chefs.

Naar de website

2. Kantje pikken bij The Harbour Club, Vinkeveen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen. Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we, als het weer het toelaat, de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen. 

Naar de website

3. Smaakexplosies bij Wimmy van The Red Sun, Blaricum

Eigenaresse Wimmy Hu ging in 2013 met sabbatical en is nu gelukkig weer terug op het oude nest in Blaricum met een buslading energie en inspiratie. Het interieur is modern en mondain en Domain Laroche bottelde zelfs een Premier Cru Chablis, speciaal voor The Red Sun.

Die combineert fantastisch met de smaakexplosies op de kaart. Verder hebben wij door de sushibar van 9 meter lang en 10 chefs in de open keuken meer dan genoeg redenen voor een reünie. Welkom terug!

Naar de website

4. Quisine Traditionelle bij Eten bij Sidney, Hilversum

Als iemand de klappen van de culinaire zweep kent, is het Sidney Heinze. Van Michelinster bij Tante Koosje naar faillissement bij Bordjes. Maar hij is alweer een tijdje terug gelukkig.

Bij ‘Eten bij Sidney’ in Hilversum staan traditionele gerechten op de kaart geïnspireerd op de Franse keuken: Cuisine traditionelle. Sidney heeft er weer zin in en zijn vrouw Michelle ook. Samen geven ze dit historische pandje in het centrum van Hilversum weer glans.

Naar de website

5. Heerlijk aan het water bij AIM, Loosdrecht

Het is de eerste zomer aan het Loosdrechtse water voor Restaurant AIM. En wat voor zomer. Hier geen haastige sfeer of dicht op elkaar, maar ruimte, rust en heerlijke combinaties op je bord.

De Jamaicaanse ‘surf & turf  van langoustine en runder short ribs is onovertroffen. Daar gaan we steeds weer voor terug. 

Naar de website

Vanzelfsprekend is het bij deze restaurants goed toeven als je even behoefte hebt aan een gezonde dosis vakantiegevoel. Veel plezier!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Nieuwe bars en restaurants schieten in de hoofdstad als paddenstoelen uit de grond. Wij geven graag een paar tips in die wirwar van initiatieven, want er is maar weinig waar we het weekend liever mee inluiden dan een goed glas wijn of een smaakvolle cocktail. En dan het liefst ook met wat aandacht voor de innerlijke mens, want wijn smaakt toch anders met een fijne versnapering erbij. Deze wijnbars en wijnrestaurants staan met stip op ons lijstje, de cocktailbars bewaren we voor de latere uurtjes.

Koffie en wijn bij 4850

Koffie en wijn, daar staat 4850 om bekend. Ja, waarom ook niet. Dit etablissement in Amsterdam Oost is nu een klein halfjaartje open, en stelt nooit teleur. Je loopt om een uurtje of 4 binnen voor koffie met een vriendin en zit om 5 uur aan de bubbels met charcuterie.

Daniel en Rikard zijn zelf echt liefhebbers en dat merk je aan alles. Kies, als het op de kaart staat voor de steak tartare met zalmeitjes of de foie gras. Wát een combi.

Naar de website

Quartier Latin-gevoel bij Petit Caron

Hun Café Caron was altijd al een fijn adres voor goede wijn en kleine Franse gerechtjes. Alain Caron opende met zijn zoons een nieuw café aan het Gerard Douplein. Petit Caron is meer een Parijse bar dan grote broer Café Caron, hoewel de naam anders doet vermoeden.

Wat mogen we verwachten? Binnen is de sfeer klassiek en een tikje rommelig op een goede manier. Buiten een petit, maar zonnig terras, waar we deze zomer verzekerd zijn van fijne wijnen en kleine borrelhapjes. We wanen ons in Quartier Latin.

Naar de website

Een beetje Parijs in Amsterdam bij Libertine Petit Café

Aan de Amsterdamse Noordermarkt opende onlangs Libertine Petit Café. Wat fíjn dat er steeds meer Parijs-georiënteerde tentjes zijn. Bij Petit Café kun je heel de dag terecht. De keuken? Frans. De sfeer? Ontspannen met dat tikje ‘joie de vivre’ waar we zo dol op zijn.

Casper Reinders maakt van het Libertine duo  (Libertine Café Café en Libertine Comptoir de Cuisine) een prettig ‘menage a trois’.

Naar de website

Altijd goed bij Alex + Pinard

Dit wijncafé is ons nieuwe altijd-goed-adresje. Fijne wijnen in mooie glazen en goed eten. Al meerdere malen liep een kleine borrel hier uit de hand tot een volwaardig, wijnovergoten diner. We nemen er nog eentje. 

Naar de website

En Amsterdamse 3 cocktailbars voor de late uurtjes

Uitzicht bij Malabar Skybar

Alleen al voor het uitzicht bij de Amsterdamse Skybar Malabar van Hotel Jakarta wil je een keer binnenlopen. Als je hier in de glazen uitspanning aan een cocktail nipt met wat van die heerlijke pittige Aziatische hapjes, waan je je pas echt on top of the world.

Naar de website

Vuurwerk in het glas bij Flying Dutchmen Cocktails

Tess Posthumus, een van ’s werelds beste bartenders, opende begin dit jaar eindelijk haar eigen zaak. Flying Dutchmen Cocktails staat garant voor vuurwerk in je glas in een intieme setting aan de Amsterdamse Singel, in rijksmonument Odeon. Perfect voor een stijlvol begin of einde van de avond.

Naar de website

Internationale allure bij 5&33

Op loopafstand van de Uitmarkt vind je bij 5&33 een uitstekende Gin & Tonic kaart met een entourage van internationale allure. Door de kunstvoorwerpen en moderne inrichting voelt het geheel eclectisch.

Hier komt men om gezien te worden en daar doen veel mensen ook een beetje extra hun best voor. Dat is wel zo prettig, want het oog wil ook wat.

Naar de website

Hoofdbeeld: Petit Caron

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in