Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

I think I’ve died and gone to heaven. Dat was onze gedachte bij het betreden van de fonkelnieuwe Bar Bitterbal in de Amsterdamse Utrechtsestraat. Een bar helemaal bedacht rondom onze favoriete guilty pleasure.

Met niche-restaurants als The Avocado Show en Soup en zo, was het en kwestie van tijd voordat Neerlands’ bekendste frituursnack op het voetstuk gehesen werd, als je het ons vraagt.

De keuze is reuze

Natúúrlijk vind je er de kalfsbitterbal en rund van het beste soort, maar de menukaart grossiert verder in luxe varianten als pekingeend, kreeft en vega-versies met vier kazen & tomaat, zwarte truffel en de onvolprezen rode bietenbal. Maar liefst 22 verschillende, gefrituurde eenhaps - nou vooruit - tweehaps-snacks.

Wij gingen voor een ‘combinatieplatter’ zodat we niet te veel hoeven te kiezen.

Dit alles omlijst door een prima drankkaart met plaatselijke bierbrouwsels en fijne Gin & Tonics. Wij blijven gaan totdat we ze allemaal geproefd hebben! Let’s have a ball!

Adres: Utrechtsestraat 18, Amsterdam. www.barbitterbal.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

15 oktober is het wildseizoen weer begonnen. Een acquired taste vinden wij het, maar wanneer goed bereid, een absolute weldaad voor de smaakpapillen.

En onder andere in onze geliefde Achterhoek weten ze wel wat ze met een goed stuk wild moeten doen! Bij deze 5 restaurants is het culinair genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

1. Volg het geluid van de jachthoorn

Bij De Watermolen in Denekamp is het altijd goed toeven in het wildseizoen, maar op 3 en 17 november en 1 december staat iets bijzonders op het programma.

Loop met een fakkel richting het verlichte kasteel op landgoed Singraven.

De jachthoorn schalt ter welkom. Na de prachtige jachtverhalen ga je naar De Watermolen voor een 5 gangen wild- en streekproeverij bij kaarslicht. Wat een weelde.

www.watermolen-singraven.nl

2. Niet alleen vlees, maar ook wildpluk

Op het hoogste punt van Arnhem in stadspark Klarenbeek staat De Steenen Tafel als een boswachter op wacht. Wát een uitzicht.

Behalve geweldige wildgerechten, met wild van de Veluwe en de Ooijpolder, gebruiken ze ook veel wildplúkgerecht. Bessen en zaden bijvoorbeeld. Daardoor staat het wild hier echt in de spotlight.

www.desteenentafel.nl

3. Onder het glazen plafond

In de bossen bij Doetinchem (richting Gaanderen) zit sinds mei dit jaar Orangerie De Pol. En wij zijn fan. Want de kas biedt op heldere dagen een glazen dak onder de sterrenhemel. Práchtig.

En zoals het de Achterhoek betaamt, weten ze met wild van wanten. We kunnen er niet teveel over zeggen, want je eet hier een verrassingsmenu, maar als je met het beste uit het seizoen kookt, is dat nu natuurlijk wild. Dat komt zéker langs in het menu.

En, heel bijzonder: Ze brouwden zelf een prachtig Doetinchems Donker biertje. Perfect voor een goede bier-spijs-combi.

Dus die verrassing kunnen we ook verklappen. Maar verder wil je het écht zelf beleven. Wát een mooie plek!

Orangeriedepol.nl

4. Het verse wild uit het Kroondomein

Het wild komt hier bijna uit de achtertuin van restaurant De Echoput. En dat is een goede reden om eens naar Apeldoorn af te reizen.

In het wildseizoen hebben ze leuke arrangement. De Echoput goes wild bijvoorbeeld, waarbij je na een fikse wandeling wordt beloond met een uitbundige wildtafel.

Of ga speciaal voor hun signature dish:  Het Edelhert rug. Op het karkas gebraden. Je eet 'm minimaal met z’n tweeën, maar dan deel je ook wel een ultiem stukje wild. Het omrijden waard!

www.echoput.nl

5. Wild in de Randstad

Wild in de Randstad? Ja dat kan! Bij Villa La Ruche in Voorburg bijvoorbeeld. Vorig jaar uitgeroepen tot restaurant van het jaar door de Jeunes Restaurateurs. De chef weet ook met wild van wanten.

www.villalaruche.nl

Wat al deze restaurants gemeen hebben, is dat ze met het grootste respect de mooiste ingrediënten van het seizoen bereiden. En dát proef je. Let's go wild!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in