Verbazing en verwarring alom toen het Haagse restaurant HanTing vorig jaar hun Michelinster verloor. Maar wat bleek; dit had alles te maken met een conceptverandering.

Na 15 jaar HanTing was Chef Han wel toe aan iets nieuws. En dat werd Zheng. Vanaf juli eet je hier in Den Haag als keizer. Nouveau proefde alvast even voor.

1. De filosofie

Zheng is het Keizerlijk banket dat in China werd gegeven de dag na Chinees Nieuwjaar. Iedereen die ertoe deed in China werd door de keizer uitgenodigd voor een banket dat zijn gelijke niet kende. Zo ook hier in Den Haag.

Zheng werkt met zogenoemde ‘chapters’ die staan voor regio’s in China. Met een kunstwerk en meerdere kleine smaakexplosies wordt de regio in de spotlight gezet.

Ook aan de gezondheid wordt gedacht met geneeskrachtige ingrediënten.

Met een kaartje met daarop een QR-code (zorg wel dat je telefoon ge-update is, anders werkt het niet) krijg je meer informatie over de gerechten en ingrediënten. Speels en leuk om met je disgenoten over verder te praten!

2. Het éten

Ja, waar moeten we beginnen?! Nou, met dat je dingen gaat eten die je waarschijnlijk nog nóóit gegeten hebt.

Abalone en zwanenhalsmossel bijvoorbeeld. “Google het maar even", tipte onze gastvrouw, met een glimlachje. Onze tip: Doe dat liever nádat je het gegeten hebt. Maar wát een smaken.

Tintelende tentakels

Elk chapter is weer een nieuw hoogtepunt bestaande uit twee of drie gerechtjes. Met kooktechnieken van dimsum tot een tafelgrill. Je valt van de ene verbazing in de andere.

Wat ons nog wel even bijblijft was het chapter Szechuan. Natuurlijk verwachtten we hier wat pittigheid. Er kwam een kleurige bouillon waarin we voorzichtig tonijn en inktvis lieten zakken.

Kruidig? Ja. Pittig, ook. Maar niet op de brandend-gevoel-op-je-tong manier. Héél subtiel juist. Elk hapje liet een lichte tinteling op de lippen achter. Echt, alleen hiervoor zouden we  al naar Hofstad rijden.

3. Het wijnarrangement

Of alcoholarrangement moeten we eigenlijk zeggen. Want er wordt heel wat af gecombineerd. En niet alleen met het heilige druivensap. Oosters eten is door de kruidigheid best een uitdaging om goed bij te schenken, maar de sommelier slaagt met verve.

Van een spátzuivere riesling uit Oostenrijk tot een koude thee-cocktail met tequila en warme rijstwijn, het komt allemaal voorbij. Op zo’n manier geserveerd dat je niet na de laatste gang de tent uit rolt.

En durf maar eens een zoetige, soort van dessertwijn te schenken bij een hartige gerecht in het menu!

4. Het interieur

Donker blauw, veel hout en natuurlijk het keizerlijk goud/geel. Op het moment dat je van het voorportaaltje het restaurant wordt ingeleid, stap je een andere wereld binnen. Delen van het servies zijn voor Zheng ontworpen, waardoor echt álles klopt.

5. De service

De bediening bleef grotendeels hetzelfde. En die hebben de nieuwe gerechten en de filosofie al goed in de vingers. Het loopt allemaal gesmeerd en je krijgt veel aandacht aan tafel (als je dat wilt natuurlijk).

Conclusie: 

Wat ons betreft zet Zheng een nieuwe standaard neer wat betreft culinaire beleving. De bijzondere smaken, originele wijnen, de filosofie, manier van serveren en het verhaal. Het is niets minder dan keizerlijk.

Door de verandering van concept verloor HanTing vorig jaar hun ster, maar het kán bijna niet anders dan dat die weer terugwinnen met Zheng. Gaat dat zien!

www.restaurantzheng.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

​​​​​​​

Afgelopen week kwam de nieuwe Gault Millau gids voor 2019 uit. Na de Michelingids één van de meest betrouwbare restaurantgidsen. Déze 9 restaurants zijn nieuwkomers in de lijst en gaan met stip op ons lijstje - als we er al niet geweest zijn.

Gault Millau werkt met een puntensysteem. Ter illustratie, Neerlands' beste restaurants De Librije en Manoir Restaurant Inter Scaldes hebben allebei 19,5 punten. 

De leukste nieuwkomers in de gids:

Smink: 16,5 punten, Grutsk fan Friesland in Wolvega

In september opende Jan Smink zijn fonkelnieuwe restaurant in Wolvega: Smink. De liefde voor de geboortegrond van de Friese boerenzoon belooft van de borden te spatten.

Ook bijzonder; hij gebruikt voor een paar gerechten een heuse 3D-printer. En dat zorgt voor kunststukjes op je bord.

In de agenda!

Jansmink.com

6&24: 16 punten, Ambitie in Den Haag

Als je bakermat bij De Librije ligt, weet je dat de ogen op je gericht zijn als je zelf een restaurant opent. Dat weerhield Saskia de Kuijer en Rik van de Laar niet. Integendeel. Met 6&24 zetten zij een restaurant neer met ambitie en dat merk je aan alles.

Het enthousiasme en de gastvrijheid druipen er vanaf. Sfeervol, natuurlijk en elegant met een stoere touch en een keuken met veel lokale producten en niet te veel poespas. Den Haag heeft er een hotspot bij

www.restaurant6en24.nl

Olivijn: 16 punten, Heerlijks in Haarlem

Met de verhuizing van restaurant ML kwam het prachtige oude pand in de Kleine Houtstraat vrij. Koren op de molen van Menno Post. De voormalige chef van De Bokkedoorns** was wel toe aan een nieuwe uitdaging.

Je bent welkom in een fris geverfd Olivijn mét een galerie op de eerste verdieping. Kunst aan de muur en ook op het bord.

www.olivijn.nl

Graphite 16 punten, Verborgen parel in Amsterdam

Achter de simpele deur van een oude diamantslijperij gaat een wereld voor je open bij Graphite in Amsterdam. Slechts 20 gasten per avond krijgen een culinaire beleving met spannende plot-twists.

Amuses en gangen wisselen elkaar in rap tempo af en je zintuigen worden voortdurend op de proef gesteld in dit restaurant zonder ramen. Je voelt je uitverkoren bij deze verborgen parel.

Peter Gast en Jacqueline van Liere sloten ’t Schulten Hues* in Zutphen om deze uitdaging aan te gaan en daar kunnen wij in de Randstad alleen maar enorm blij om zijn.

graphite.amsterdam

Orangerie de Pol 14 punten, Toplocatie in Doetinchem

In de bossen bij Doetinchem (richting Gaanderen) zit sinds mei dit jaar Orangerie De Pol. En wij zijn fan. Want de kas biedt op heldere dagen een glazen dak onder de sterrenhemel. Práchtig.

En zoals het de Achterhoek betaamt, weten ze met wild van wanten. We kunnen er niet teveel over zeggen, want je eet hier een verrassingsmenu, maar als je met het beste uit het seizoen kookt, is dat nu natuurlijk wild. Dat komt zéker langs in het menu.

En, heel bijzonder: Ze brouwden zelf een prachtig Doetinchems Donker biertje. Perfect voor een goede bier-spijs-combi. Dus die verrassing kunnen we ook verklappen. Maar verder wil je het écht zelf beleven. Wát een mooie plek!

Orangeriedepol.nl

WT Urban Kitchen 13 punten, Op grote hoogte in Utrecht

De renovatie duurde vijf jaar, maar dan heb je ook wat. Boven in de oude watertoren van Utrecht zit nu WT Urban Kitchen en dat is echt de moeite waard. Mooie klassieke gerechten met een moderne twist en een uitzicht om van te smullen.

www.wturbankitchen.nl

Oonivoo 13,5 punten, Duizend wijnen op de kaart in Uden

Oonivoo in Uden heeft maar liefst duizend wijnen op de kaart. Dúizend! Gelukkig zijn daar sommelier Sven Heijkoop en Marleen Jans om te helpen kiezen. Samen met de keukenbrigade zorgen zij voor een symfonie aan smaken.

www.oonivoo.nl

Kale & De Bril 12 punten, Comfort in Goes

Het laat zich raden hoe restaurant Kale & de Bril in Goes aan zijn naam is gekomen! Wat kun je er verwachten? Comfortabel dineren op niveau.

Je voelt je meteen thuis en leunt lekker achterover in je leren stoel, terwijl de gerechten met veelal Zeeuwse ingrediënten elkaar opvolgen. Heerlijk ongedwongen. 

www.kalebril.nl

Koksmutsen

De koksmutsen worden door Gault Millau ook in Nederland geïntroduceerd. Restaurants krijgen naast punten voortaan ook een beoordeling in koksmutsen variërend van 0 tot 5 mutsen. De Franse en Belgische gids werken al zo.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Zet het maar vast in je agenda: 6 december. Dan opent Chanel een pop-up store in Amsterdam. Hij is precies één  maand geopend. Wij plannen, tussen al het kerstshoppen door, zéker een bezoekje in.

De bijzondere rode limited edition van Chanel No.5 is er natuurlijk ook verkrijgbaar. Om dat te vieren én omdat het een feestmaand is, staat de 'fragrance & beauty ephemeral boutique' een maand lang in Amsterdamse 9 straatjes.

De boutique op Runstraat 22 herken je aan de enorme verlichte Chanel No.5 Red in de etalage. Een pláátje!

Er lopen Chanel experts rond om de perfecte parfum voor je te vinden en je kan er make-up en huidverzorgingsadvies krijgen. Verder worden cadeautjes (voor iemand anders óf jezelf natuurlijk) práchtig en stijlvol ingepakt.

Gaat dat zien!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in