Niets zo verrukkelijk op een zomeravond als een koel glas Riesling. En de komende weken wordt het wel heel gemakkelijk om van de 'Koning der Wijnen' te genieten.

Riesling is heerlijke wijn van strakdroog tot volzoet, met altijd een zuurtje

Onbetwiste kwaliteit, ongekende smaaklagen - superlatieven schieten liefhebbers al snel tekort als het over Riesling gaat. Het is een van de beste witte druivensoorten en levert de gelijknamige wijn. Die kan zowel licht, droog en elegant zijn als geurig en zoet. Het bekendst zijn de frisse elegante Rieslings met interessante zuren, wat fruit zoals citrus en abrikoos en een groene, koele geur die zo heerlijk smaakt in de zomer.

Grote klassieker

Duitsland is 's werelds nummer 1 inzake Riesling, de druiven worden er al sinds de 15de eeuw geroemd om de bijzondere wijn die ze opleveren. Als grote klassieker groeit de Riesling in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 23.960 hectare als absolute topper van de Duitse wijncultuur.

De mooie balans tussen zoet, fruitig en zuur is pure Duitse 'spielerei'

Het zijn weer RieslingWeeks!

Om de zomer te vieren, staat van vrijdag 31 mei t/m zondag 16 juni 2019 Duitse wijn centraal in de horeca en wijnwinkel. Tijdens deze RieslingWeeks, die voor de negende keer worden gehouden, is volop gelegenheid om kennis te maken met deze prachtige, veelzijdige wijn. Samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn organiseren restaurateurs en wijnhandelaren extra momenten om Riesling onder de aandacht te brengen.

Gun uzelf het genot van een goed glas koele Duitse wijn!

Aan tafel met de Koning

Tijdens de RieslingWeeks kunt u Duitse wijn (her)ontdekken in de horeca. In deelnemende restaurants wordt bijvoorbeeld een fantastisch 3-gangen menu inclusief Duits wijnarrangement aangeboden voor € 45,- (in sterrenzaken + € 10,00 per ster). Benieuwd wat uw favoriete chef-kok en sommelier voor u bedacht hebben? Neem alvast een kijkje in hun persoonlijke Rieslingmenu en reserveer bijtijds: vol = vol.

Riesling is een van de weinige witte wijnen die lang kan rijpen, dankzij de zuren

Riesling aan tafel

  • Heerlijk bij vis, maar ook bij pittig eten met veel specerijen
  • Jonge, lichte Rieslingwijnen zijn ideale zomerwijnen
  • Bij een diner komen iets meer gerijpte Rieslings vaak beter tot hun recht

Haal de Koning in huis

Ook wijnwinkels vieren volop RieslingWeeks, zodat u van 31 mei t/m 16 juni 2019 kunt rekenen op speciale acties met Duitse wijn om thuis van te genieten. In veel winkels zijn speciale wijnproeverijen en wordt extra voordeel gegeven op zorgvuldig samengestelde proefpakketten met Duitse Rieslings. Dit zijn de deelnemende wijnwinkels.

Riesling is het lekkerst op 8˚C, oftewel: rechtstreeks uit de koelkast!

Wat betekent Riesling eigenlijk?

Niemand weet precies waar de naam vandaan komt. Het kan zijn dat Riesling is afgeleid van ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), maar ook van ‘Rusling’, het donkere hout van de wijnstokken. De meest voor de hand liggende verklaring is dat Riesling van 'reissend' komt, wat zoveel als hoog en friszuur betekent. Tegenwoordig staat Riesling onder andere synoniem aan 'zalige zomerwijn!' Door de uiteenlopende smaakstijlen kan je Riesling echter ook eindeloos combineren met gerechten. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in