Nieuwe restaurants steken in Amsterdam de kop op als paddenstoelen. Déze 5 nieuwelingen zijn echt een (hernieuwde) kennismaking waard voor een goede avond uit eten. Van brasserie tot culinaire top.

1. 101 Gowrie

Eindelijk! Het is zover: Alex Haupt heeft zijn eigen restaurant in Amsterdam geopend, 101 Gowrie is vernoemd naar het huisadres waar hij opgroeide in Australië.

More content below the advertising

Bij De Hoofdstad Brasserie van De L’Europe en Ron Blaauw stal hij onze harten al met zijn originele manier van koken met plaatselijke ingrediënten. Dat doet hij nu met een carte blanche. Noordzeekrab met rogge en jalapeño bijvoorbeeld. Subliem in alle eenvoud.

101gowrie.com

2. Carstens Brasserie

Op steenworp afstand van Amsterdam Centraal vind je een héél fijne nieuwe brasserie: Carstens. Dit is hét adres voor een heerlijke Noordzeetong in bruine boter of een Caesar salade zoals 'ie hoort te zijn.

Alles mét een stijlvolle twist van signature chef Maik Kuijpers die zijn sporen verdiende bij De Librije***. Voor de Hollandse garnalencocktail alleen al schieten we met liefde de Hasselaerssteeg in.

En zijn we in een decadente bui? Dan bestellen we er een flesje Meursault bij van Karel van Graaf. Hij maakte in de Bourgogne een wijn waar de Fransen een púntje aan kunnen zuigen. Subliem, stijlvol en smaakvol. Een nieuw altijd-uitstekend-adres.

carstensbrasserie.nl

3. Spectrum

Nog een Jonnie de Boer-adept die onder de vleugels van zijn leermeester vandaan gegroeid is. Bij Librije’s Zusje kookte Sidney Schutte twee Michelinsterren bij elkaar. Tijd om op eigen benen te staan.

Er ging onlangs een stevige bezem door het toprestaurant in het Waldorf Astoria (onlangs uitgeroepen tot beste hotel van Amsterdam). En bij zo’n nieuwe stijl, hoort een nieuwe naam: Spectrum.

Dit soort smaak-explosies mag je daar verwachten.

Absoluut een nieuwe kennismaking waard.

www.restaurantspectrum.com

4. Neni

Tel Aviv in Amsterdam, dát gevoel is wat ons overvalt als we de enorme voormalige Citroën garage betreden. Rumoerigheid, potten en pannen op tafel, schalen om uit te delen en ongelooflijk rijke Oosters-Mediterrane smaken.

De service is warm, de sfeer informeel. Zo moet het voelen als je bij een familiefeest in tel Aviv aanschuift.

neni-amsterdam.nl

5. Guts & Glory wordt GUTS

We schrokken er wel even van: één van onze favoriete restaurants aan de Utrechtsestraat gaat dicht. En snel ook. Aankomende zondag 10 februari kookt chef Guillaume de Beer voor het laatst zijn Bretonse menu bij Guts & Glory.

Het goede nieuws? Op Valentijnsdag opent Guillaume samen met zijn partners Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden het nieuwe GUTS. Wat verandert er? Het wordt nóg gezelliger en een tikje stoerder.

Verder nemen ze afscheid van de driemaandelijkse themamenu’s en Johanneke licht als tipje van de sluier op: “Als je fan bent van Restaurant BREDA moet Guts zeker bovenaan jouw lijstje komen te staan.” Waarvan akte.

restaurant-guts.nl

Beeld Carstens: Kirsten van Santen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Heb je altijd al willen slapen in het Drents Museum, een openluchttheater of middenin het bos en willen dineren naast het grootste hunebed van Nederland? Dan hebben we goed nieuws voor je: de provincie Drenthe verloot een week lang arrangementen met overnachtingen op locaties waar normaal gesproken niemand mag slapen.

Liefhebbers kunnen kans maken via het tijdelijke online platform Oerbnb.nl

More content below the advertising

Naast de eenmalig te winnen arrangementen biedt de provincie het hele jaar door opvallende locaties om te overnachten, zoals een boomhut met touwbrug of een jacuzzi op het balkon, retro kampeerbusjes uit de jaren '60 of '70 of een plaggenhut. 

Oerprovincie van Nederland

Drenthe noemt zich de 'oerprovincie' van Nederland. "We merken dat steeds meer mensen op zoek zijn naar dit oergevoel, mensen willen het ervaren en voelen.

Dat kan bij uitstek in Drenthe: met je blote voeten in de aarde, sterrenkijken vanaf het donkerste plekje van Nederland of koken met de ingrediënten die je 's middags zelf hebt geplukt," aldus Astrid Crum, directeur Marketing Drenthe. 

Lees ook: Meezingen met Proud Mary: de Tina Turner-musical komt naar Nederland

Je kunt tot en met woensdag 13 maart kans maken op één van de overnachtingen. 

Beeld: Sake Elzinga

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
 

Naar sommige restaurants wil je allen al om de entourage. Wij vroegen Iris Kranenburg van Horecavakblad Entree (expert op het gebied van de interieurtrends in de horeca) welke restaurants écht in het oog springen.

In willekeurige volgorde:

More content below the advertising

1. Cecconi’s Amsterdam

Een restaurant mét goede bar, internationale allure en een echte wow-factor. Hier wil je gezien worden! Je vindt het op de begane grond van het Soho House.

cecconisamsterdam.com/nl

2. Orangerie De Pol in Doetinchem

Fine dining in een bijzondere kas. Hier wordt gekookt op hoog niveau en met veel lokale producten. Fantastische ambiance in de Achterhoek.

orangeriedepol.nl

3. Bodon, Amsterdam

Bombastisch én kosmopolitisch. Dat is het design van Bodon in Amsterdam. Een prachtig interieur, dat niet voor niets in 2017 de prijs Best Restaurant Design won, onderdeel van de Entree Awards. 

www.bodonlagrandebrasserie.com

4. ’t Goude Hooft, den Haag

Wie kent het niet? 't Goude Hooft in Den Haag. Het restaurant onderging een grote transformatie en het design is nu helemaal up-to-date!

Opvallend interieur-element: de lampen aan het plafond door de hele ruimte én de stellages van led-verlichting met vierkante elementen bij de bar, gemaakt door dEP.

www.tgoudehooft.nl

5. Restaurant Héroine, Rotterdam

Fantástisch eten in het oude Industriegebouw in Rotterdam. Denk aan hoge plafonds, industriële sfeer, met comfortabele stoelen en banken. Een mooi contrast!

restaurantheroine.nl

6. Thomas in Eindhoven

Winnaar van de Best Restyling Entree Awards 2018 en dat is niet voor niets! Dit restaurant, annex cocktailbar, annex club is een feest voor al je zintuigen. En je kan er voor een koffietje binnen lopen of een high tea, high wine of fine dining. Gaat dat zien!

thomaseindhoven.nl

7. The Lobby Fizeaustraat, Amsterdam

Diep in Amsterdam-Oost, op een locatie die je niet snel zou verwachten, vind je dit restaurant met prachtig design. En ook heel erg fijn: er is flink geïnvesteerd in de akoestiek. Ook als het vol zit, heb je hier een topavond zonder dat je de volgende dag schor bent :)

www.thelobby.nl

8. The Commons Maastricht

Hier wil je heen! Het hippe én kleurrijke restaurant van The Student Hotel in Maastricht is een echte lust voor het oog. 

www.thecommonsrestaurant.com/maastricht/

9. Zomertip: Harbour Club Amsterdam-Oost

Om je ogen uit te kijken. Dat is het restaurant van The Harbour Club in Amsterdam-Oost, dat onlangs een restyling onderging.

Ook fijn: het heerlijke zomerse terras! Dat belooft wat aankomende zomer.

theharbourclub.com/amsterdam-oost

Fotocredits 't Goude Hooft: Victor van Leeuwen. Met dank aan Iris Kranenburg van horecavakblad Entree.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in