Zeeland, zo heerlijk om een weekendje uit te waaien en je te laven aan die culinaire hoogstandjes. Want koken dat kunnen ze, die Zeeuwen. Hier geen gammele strandhuisjes, maar uitstékende restaurants. Dit zijn onze vijf favorieten (en nog een hotelletje waar je echt eens wil overnachten).

Restaurant Scherp, Middelburg

Wat is Zeeland toch een fijne culinaire provincie. Door al die heerlijke vis en schelpdieren uit de streek, eet je bijna nergens lekkerder uit de zee. Bij restaurant Scherp bijvoorbeeld, in het historisch centrum van Middelburg.

Daar eet je vis (en vlees) met een moderne twist. Een combi van kwartel en langoustine om maar wat te noemen. Of hun Zeeuwse burger van Yellowtail tartaar. Waarom ook niet? Dat is wel zo verrassend. Én lekker.

Bij lekker weer is hun binnentuin trouwens écht een aanrader.

www.restaurantscherp.nl

Vista, Willemstad

Nog geen twee jaar na de opening behaalde Vista in vestingstad Willemstad hun felbegeerde Michelinster. Een zogenoemde ‘dark horse’, want in de lijstjes van de kenners kwam het restaurant niet voor.

Dat maakt de erkenning voor het echtpaar Van der Heijden des te mooier. Bij Vista dineer je met onovertroffen uitzicht over het Hollandsch Diep, het Volkerak en de jachthaven. Ook fijn: het restaurant is élke dag geopend voor diner en lunch.

Technisch gesproken, is het natuurlijk in Noord-Brabant, maar als je toch in de buurt bent...

www.vistawillemstad.nl

Inter Scaldes, Kruiningen

Zeeuwen staan niet bekend om borstklopperij, maar in het geval van Manoir Restaurant Inter Scaldes zou dat best op zijn plek zijn. Tussen de Scheldes (inderdaad, daar komt de naam vandaan) beleven gasten een acht-sterrenervaring binnen 24 uur.

In 2016 ontving Manoir Inter Scaldes zijn vijfde ster. Tel daar de drie Michelinsterren van Patron-Cuisinier Jannis bij op en het echtpaar Brevet bereikt de bewonderenswaardige maximale score van 8 sterren, een knappe prestatie.

De Zeeuwse geboortegrond van de Chef klinkt door in gerechten waarin oesters, mosselen en zeebaars de hoofdrol spelen naast zilte smaakmakers als lamsoor en zeekraal.

De twaalf kamers van het hotel hebben het comfort en de service dat verwacht mag worden van een 5 sterren-hotel.

Zonder veel overdaad, zoals het een echte Zeeuw betaamt.

www.interscaldes.nl

Kale & de Bril, Goes

Bij het nieuwe Kale & de Bril is het wel duidelijk hoe ze aan de naam gekomen zijn ;-).

Wat mag je verwachten? Comfortabel dineren op niveau. Je voelt je meteen thuis en leunt lekker achterover in je leren stoel terwijl de gerechten met veelal Zeeuwse ingrediënten zich opvolgen.

Heerlijk ongedwongen.

www.kalebril.nl

Spetters, Breskens

Begin dit jaar kreeg Spetters een opfrisbeurt. Het donkere interieur werd lichter en door de nieuwe ronde tafels zit je nu ruimer en rustiger. Aan de kwaliteit is gelukkig niets veranderd.

Ook leuk, een voorproefje krijg je bij het naastgelegen overdekte terras Eb&Food. Hier geen 4-, 5- of 6-gangenmenu, maar lekkere hapjes uit de koker van Laurent Smallegangedie. Ze smaken naar meer.

www.restaurantspetters.nl

Duinhotel De Tien Torens, Zoutelande

Behalve dat je heerlijk eet in Zeeland, is er nu ook een hotel dat de zintuigen prikkelt. Zelden zagen we een hotel waar bij de inrichting en het exterieur zo één zijn met de omgeving.

In het Zeeuwse Zoutelande verrees Tien Torens. Daar huur je nu een heuse duinlodge voorzien van alle gemakken en luxe. Schop je schoenen uit na een lange strandwandeling en ontspan.

Het is alsof je ín de duinen zit. Práchtig.

www.duinhoteltientorens.nl

Beeld: Misset Horeca en eigen beeld restaurants

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.

 

Aan de Nederlandse kust struikel je over de strandtenten, maar de kwaliteit van de Rivièra is soms ver te zoeken. Bij deze fijne plekken aan zee, vouwen wij graag ons badlaken uit. 

Sergio aan het strand

Als Sergio Herman iets nieuws doet, spitsen wij onze oren. Afgelopen jaar opende hij Air Republic in Cadzand. Vlak naast zijn restaurant Pure C, staat nu een stoer, laagdrempelig (echt, Sergio?) restaurant mét een take-away-café.

Daar bestel je een drankje of licht gerecht om op het ruime terras of met je voeten in het zand te nuttigen.

www.air-republic.com

Luxe sfeer

De brede loungebedden, huischampagne (M&C) en naam, Royal, doen vermoeden dat het goed toeven is aan de brede kust van Hoek van Holland.

Hier trekt dan ook heel Rotterdam naartoe voor verkoeling bij tropische temperaturen. Dat zorgt voor een gemêleerd publiek.

Heerlijk als je lekker mensen wilt kijken vanaf je luxe matras.

www.beachclubroyal.nl

Hijs de vlag

In Noordwijk begrijpen ze al een tijdje dat een bezoek aan zee heel goed hand in hand gaat met luxe en kwaliteit.

Beachclub Breakers van Hotel Huis ter Duin heeft een stijlvol,  goed restaurant als je even de schaduw op wilt zoeken.

Lig je liever in de zon? Hijs het vlaggetje aan je windscherm als je toe bent aan een versnapering en de bediening is binnen een mum van tijd bij je.

www.breakersbeachhouse.nl

Barefoot chique

Piet Boon richtte Hemingway’s in Bergen aan Zee in en dat is een lust voor het oog.

Die stijlvolle sfeer wordt doorgetrokken in de keuken. Mooie gerechten met zo veel mogelijk streekproducten van het seizoen. Kraakvers en geweldig bereid.

De drankkaart doet Hemingway eer aan met een rijke hoeveelheid Gin Tonics. Die smaken O zo heerlijk met de zon in het glas.

hemingwaysbeach.nl

Het oog wil ook wat

Val niet in een ‘tourist-trap’ aan de lange Scheveningse kustlijn. Ga richting het noorden, Het Zwarte Pad op. Daar zitten een paar uitstekende strandtenten waar Barbarossa de mooiste van is.

Licht hout, marineblauw en verfijnde styling. Hier eet je het ultieme beachfood: flammkuchen, maar ook een geweldige kingkrab. Reden om vaker terug te gaan.

www.barbarossabeach.nl

Bonustip: New Kid on the Beach: Manta Beach

Wij hadden het nog niet eerder gezien; een heuse kas op het strand. Zeker als de zon in de zee zakt, is deze plek daardoor onovertroffen. Sinds dit jaar zitten ze op het Scheveningse Zwarte Pad.

De kaart is vriendelijk geprijsd en er heerst een heel fijne, relaxte sfeer. Ook belangrijk: Goede stoelen en hoge tafels om met vrienden nog één drankje te doen.

www.mantabeach.nl

Beeld: Tripadvisor

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Verbazing en verwarring alom toen het Haagse restaurant HanTing vorig jaar hun Michelinster verloor. Maar wat bleek; dit had alles te maken met een conceptverandering.

Na 15 jaar HanTing was Chef Han wel toe aan iets nieuws. En dat werd Zheng. Vanaf juli eet je hier in Den Haag als keizer. Nouveau proefde alvast even voor.

1. De filosofie

Zheng is het Keizerlijk banket dat in China werd gegeven de dag na Chinees Nieuwjaar. Iedereen die ertoe deed in China werd door de keizer uitgenodigd voor een banket dat zijn gelijke niet kende. Zo ook hier in Den Haag.

Zheng werkt met zogenoemde ‘chapters’ die staan voor regio’s in China. Met een kunstwerk en meerdere kleine smaakexplosies wordt de regio in de spotlight gezet.

Ook aan de gezondheid wordt gedacht met geneeskrachtige ingrediënten.

Met een kaartje met daarop een QR-code (zorg wel dat je telefoon ge-update is, anders werkt het niet) krijg je meer informatie over de gerechten en ingrediënten. Speels en leuk om met je disgenoten over verder te praten!

2. Het éten

Ja, waar moeten we beginnen?! Nou, met dat je dingen gaat eten die je waarschijnlijk nog nóóit gegeten hebt.

Abalone en zwanenhalsmossel bijvoorbeeld. “Google het maar even", tipte onze gastvrouw, met een glimlachje. Onze tip: Doe dat liever nádat je het gegeten hebt. Maar wát een smaken.

Tintelende tentakels

Elk chapter is weer een nieuw hoogtepunt bestaande uit twee of drie gerechtjes. Met kooktechnieken van dimsum tot een tafelgrill. Je valt van de ene verbazing in de andere.

Wat ons nog wel even bijblijft was het chapter Szechuan. Natuurlijk verwachtten we hier wat pittigheid. Er kwam een kleurige bouillon waarin we voorzichtig tonijn en inktvis lieten zakken.

Kruidig? Ja. Pittig, ook. Maar niet op de brandend-gevoel-op-je-tong manier. Héél subtiel juist. Elk hapje liet een lichte tinteling op de lippen achter. Echt, alleen hiervoor zouden we  al naar Hofstad rijden.

3. Het wijnarrangement

Of alcoholarrangement moeten we eigenlijk zeggen. Want er wordt heel wat af gecombineerd. En niet alleen met het heilige druivensap. Oosters eten is door de kruidigheid best een uitdaging om goed bij te schenken, maar de sommelier slaagt met verve.

Van een spátzuivere riesling uit Oostenrijk tot een koude thee-cocktail met tequila en warme rijstwijn, het komt allemaal voorbij. Op zo’n manier geserveerd dat je niet na de laatste gang de tent uit rolt.

En durf maar eens een zoetige, soort van dessertwijn te schenken bij een hartige gerecht in het menu!

4. Het interieur

Donker blauw, veel hout en natuurlijk het keizerlijk goud/geel. Op het moment dat je van het voorportaaltje het restaurant wordt ingeleid, stap je een andere wereld binnen. Delen van het servies zijn voor Zheng ontworpen, waardoor echt álles klopt.

5. De service

De bediening bleef grotendeels hetzelfde. En die hebben de nieuwe gerechten en de filosofie al goed in de vingers. Het loopt allemaal gesmeerd en je krijgt veel aandacht aan tafel (als je dat wilt natuurlijk).

Conclusie: 

Wat ons betreft zet Zheng een nieuwe standaard neer wat betreft culinaire beleving. De bijzondere smaken, originele wijnen, de filosofie, manier van serveren en het verhaal. Het is niets minder dan keizerlijk.

Door de verandering van concept verloor HanTing vorig jaar hun ster, maar het kán bijna niet anders dan dat die weer terugwinnen met Zheng. Gaat dat zien!

www.restaurantzheng.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

​​​​​​​