Zeeland, zo heerlijk om een weekendje uit te waaien en je te laven aan die culinaire hoogstandjes. Want koken dat kunnen ze, die Zeeuwen. Hier geen gammele strandhuisjes, maar uitstékende restaurants. Dit zijn onze vijf favorieten (en nog een hotelletje waar je echt eens wil overnachten).

Restaurant Scherp, Middelburg

Wat is Zeeland toch een fijne culinaire provincie. Door al die heerlijke vis en schelpdieren uit de streek, eet je bijna nergens lekkerder uit de zee. Bij restaurant Scherp bijvoorbeeld, in het historisch centrum van Middelburg.

Daar eet je vis (en vlees) met een moderne twist. Een combi van kwartel en langoustine om maar wat te noemen. Of hun Zeeuwse burger van Yellowtail tartaar. Waarom ook niet? Dat is wel zo verrassend. Én lekker.

Bij lekker weer is hun binnentuin trouwens écht een aanrader.

www.restaurantscherp.nl

Vista, Willemstad

Nog geen twee jaar na de opening behaalde Vista in vestingstad Willemstad hun felbegeerde Michelinster. Een zogenoemde ‘dark horse’, want in de lijstjes van de kenners kwam het restaurant niet voor.

Dat maakt de erkenning voor het echtpaar Van der Heijden des te mooier. Bij Vista dineer je met onovertroffen uitzicht over het Hollandsch Diep, het Volkerak en de jachthaven. Ook fijn: het restaurant is élke dag geopend voor diner en lunch.

Technisch gesproken, is het natuurlijk in Noord-Brabant, maar als je toch in de buurt bent...

www.vistawillemstad.nl

Inter Scaldes, Kruiningen

Zeeuwen staan niet bekend om borstklopperij, maar in het geval van Manoir Restaurant Inter Scaldes zou dat best op zijn plek zijn. Tussen de Scheldes (inderdaad, daar komt de naam vandaan) beleven gasten een acht-sterrenervaring binnen 24 uur.

In 2016 ontving Manoir Inter Scaldes zijn vijfde ster. Tel daar de drie Michelinsterren van Patron-Cuisinier Jannis bij op en het echtpaar Brevet bereikt de bewonderenswaardige maximale score van 8 sterren, een knappe prestatie.

De Zeeuwse geboortegrond van de Chef klinkt door in gerechten waarin oesters, mosselen en zeebaars de hoofdrol spelen naast zilte smaakmakers als lamsoor en zeekraal.

De twaalf kamers van het hotel hebben het comfort en de service dat verwacht mag worden van een 5 sterren-hotel.

Zonder veel overdaad, zoals het een echte Zeeuw betaamt.

www.interscaldes.nl

Kale & de Bril, Goes

Bij het nieuwe Kale & de Bril is het wel duidelijk hoe ze aan de naam gekomen zijn ;-).

Wat mag je verwachten? Comfortabel dineren op niveau. Je voelt je meteen thuis en leunt lekker achterover in je leren stoel terwijl de gerechten met veelal Zeeuwse ingrediënten zich opvolgen.

Heerlijk ongedwongen.

www.kalebril.nl

Spetters, Breskens

Begin dit jaar kreeg Spetters een opfrisbeurt. Het donkere interieur werd lichter en door de nieuwe ronde tafels zit je nu ruimer en rustiger. Aan de kwaliteit is gelukkig niets veranderd.

Ook leuk, een voorproefje krijg je bij het naastgelegen overdekte terras Eb&Food. Hier geen 4-, 5- of 6-gangenmenu, maar lekkere hapjes uit de koker van Laurent Smallegangedie. Ze smaken naar meer.

www.restaurantspetters.nl

Duinhotel De Tien Torens, Zoutelande

Behalve dat je heerlijk eet in Zeeland, is er nu ook een hotel dat de zintuigen prikkelt. Zelden zagen we een hotel waar bij de inrichting en het exterieur zo één zijn met de omgeving.

In het Zeeuwse Zoutelande verrees Tien Torens. Daar huur je nu een heuse duinlodge voorzien van alle gemakken en luxe. Schop je schoenen uit na een lange strandwandeling en ontspan.

Het is alsof je ín de duinen zit. Práchtig.

www.duinhoteltientorens.nl

Beeld: Misset Horeca en eigen beeld restaurants

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.

 

Op 25 tot 30 plekken kun je een dit weekend kennismaken met verschillende wijnen uit alle hoeken van de wereld. Daarbij snoep je natuurlijk van de bijbehorende culinaire hoogstandjes.

Elke Wine Spot – o.a. het Okura, de Foodhallen, Chateau Amsterdam en L’Atelier du Champagne – biedt een speciaal opgesteld wijnprogramma aan.

Met als afsluiting een Festival in de Westergasfabriek, maar wij vermoeden dat we dan al ergens zijn blijven hangen waar het ook goed toeven is.

Weten welke (wijn)bars er allemaal meedoen:  Amsterdam Wine Festival

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in