Zeeland, zo heerlijk om een weekendje uit te waaien en je te laven aan die culinaire hoogstandjes. Want koken dat kunnen ze, die Zeeuwen. Hier geen gammele strandhuisjes, maar uitstékende restaurants. Dit zijn onze vijf favorieten (en nog een hotelletje waar je echt eens wil overnachten).

Restaurant Scherp, Middelburg

Wat is Zeeland toch een fijne culinaire provincie. Door al die heerlijke vis en schelpdieren uit de streek, eet je bijna nergens lekkerder uit de zee. Bij restaurant Scherp bijvoorbeeld, in het historisch centrum van Middelburg.

Daar eet je vis (en vlees) met een moderne twist. Een combi van kwartel en langoustine om maar wat te noemen. Of hun Zeeuwse burger van Yellowtail tartaar. Waarom ook niet? Dat is wel zo verrassend. Én lekker.

Bij lekker weer is hun binnentuin trouwens écht een aanrader.

www.restaurantscherp.nl

Vista, Willemstad

Nog geen twee jaar na de opening behaalde Vista in vestingstad Willemstad hun felbegeerde Michelinster. Een zogenoemde ‘dark horse’, want in de lijstjes van de kenners kwam het restaurant niet voor.

Dat maakt de erkenning voor het echtpaar Van der Heijden des te mooier. Bij Vista dineer je met onovertroffen uitzicht over het Hollandsch Diep, het Volkerak en de jachthaven. Ook fijn: het restaurant is élke dag geopend voor diner en lunch.

Technisch gesproken, is het natuurlijk in Noord-Brabant, maar als je toch in de buurt bent...

www.vistawillemstad.nl

Inter Scaldes, Kruiningen

Zeeuwen staan niet bekend om borstklopperij, maar in het geval van Manoir Restaurant Inter Scaldes zou dat best op zijn plek zijn. Tussen de Scheldes (inderdaad, daar komt de naam vandaan) beleven gasten een acht-sterrenervaring binnen 24 uur.

In 2016 ontving Manoir Inter Scaldes zijn vijfde ster. Tel daar de drie Michelinsterren van Patron-Cuisinier Jannis bij op en het echtpaar Brevet bereikt de bewonderenswaardige maximale score van 8 sterren, een knappe prestatie.

De Zeeuwse geboortegrond van de Chef klinkt door in gerechten waarin oesters, mosselen en zeebaars de hoofdrol spelen naast zilte smaakmakers als lamsoor en zeekraal.

De twaalf kamers van het hotel hebben het comfort en de service dat verwacht mag worden van een 5 sterren-hotel.

Zonder veel overdaad, zoals het een echte Zeeuw betaamt.

www.interscaldes.nl

Kale & de Bril, Goes

Bij het nieuwe Kale & de Bril is het wel duidelijk hoe ze aan de naam gekomen zijn ;-).

Wat mag je verwachten? Comfortabel dineren op niveau. Je voelt je meteen thuis en leunt lekker achterover in je leren stoel terwijl de gerechten met veelal Zeeuwse ingrediënten zich opvolgen.

Heerlijk ongedwongen.

www.kalebril.nl

Spetters, Breskens

Begin dit jaar kreeg Spetters een opfrisbeurt. Het donkere interieur werd lichter en door de nieuwe ronde tafels zit je nu ruimer en rustiger. Aan de kwaliteit is gelukkig niets veranderd.

Ook leuk, een voorproefje krijg je bij het naastgelegen overdekte terras Eb&Food. Hier geen 4-, 5- of 6-gangenmenu, maar lekkere hapjes uit de koker van Laurent Smallegangedie. Ze smaken naar meer.

www.restaurantspetters.nl

Duinhotel De Tien Torens, Zoutelande

Behalve dat je heerlijk eet in Zeeland, is er nu ook een hotel dat de zintuigen prikkelt. Zelden zagen we een hotel waar bij de inrichting en het exterieur zo één zijn met de omgeving.

In het Zeeuwse Zoutelande verrees Tien Torens. Daar huur je nu een heuse duinlodge voorzien van alle gemakken en luxe. Schop je schoenen uit na een lange strandwandeling en ontspan.

Het is alsof je ín de duinen zit. Práchtig.

www.duinhoteltientorens.nl

Beeld: Misset Horeca en eigen beeld restaurants

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.

 

Juwelier en ontwerper Marie-Louise Martens is dol op haar Maastricht. Deze maand vertelt ze in Nouveau alles over haar thuisstad, maar hier lees je alvast de leukste adresjes van deze hardwerkende levensgenieter in Maastricht's mooie Wyck.

Op een zonnige dag neemt ze het team van Nouveau mee door de straten van Maastricht die haar zo lief zijn. ‘Onze juwelierszaak en onze Hermès-boetiek liggen aan de Stationsstraat in het stadsdeel Wyck, aan de oostkant van de Maas.

De meeste mensen kennen de binnenstad aan de westkant, maar onze kant wordt steeds bruisender en er zijn hier ongelooflijk veel mooie zaken. Ik vind het leuk om juist die zijde eens te laten zien.’

De charmante wijk doet Frans aan en wemelt van de sfeervolle winkels met high-end labels, maar je vindt er ook gezellige terrassen waar veel studenten zitten.

Stationsstraat

Patisserie Royale, sinds 1929, staat bekend om haar zelfgemaakte fruitvlaaien en grenachegebak met eierlikeur. Je kunt binnen iets nuttigen en ik neem vaak een heerlijke fruitvlaai mee.’

‘Veel winkels met prachtige etalages, zoals optiek Mestrini en de Hermès-boetiek, waar de etalages verzorgd worden door kunstenaarsduo Les deux garçons.’

Hotel Beaumont uit 1912 is prachtig modern verbouwd door architect David Chipperfield, die oude en nieuwe elementen heeft gecombineerd. Brasserie Harry’s is een geliefde plek om te lunchen en dineren.’

Rechtstraat

Mediterraneo vind ik het beste Italiaanse restaurant, met de gepassioneerde tachtigjarige kok Giuseppe ‘Pino’ Melani.

Of Gay Jongen: interieurarchitectuur, La Neuvième met mode en design, MAX mode, verschillende kunstgalerieën met glas, schilderijen, brons en oude prenten. Twinkel, een winkel vol kinderspeelgoed en het geweldige visrestaurant O. Hier ga ik weleens lunchen met relaties. Voor de Thaise keuken is Tabkeaw een aanrader.’

Cörversplein

‘Hier zijn onlangs mooie terrassen gemaakt. Je hebt er een magnifiek uitzicht op de oude stadswallen en je kunt er de zon in Maastricht onder zien gaan. Later op de avond kun je een heerlijke cocktail drinken bij Mr.Smith, een cocktailbar in een authentieke gewelvenkelder.’

Chateau Neerçanne

Ook bij Château Neercanne, een buitenplaats van Maastricht op de grens van België, strijkt Marie-Louise graag neer. ‘Mijn ouders kwamen er al, wij hebben ons trouwfeest en huwelijksverjaardagen en familiefeesten hier gevierd en mooie evenementen met ons juweliershuis georganiseerd.

Het kasteel uit de zeventiende eeuw heeft prachtige baroktuinen, is helemaal uit de mergel opgetrokken en je kijkt er geweldig uit over de landerijen, de Sint-Pietersberg en het heuvelland. Hier liggen zoveel mooie herinneringen, het voelt steeds vertrouwd, als thuiskomen.’

En dan is het tijd voor een mooi glas wijn op een van de terrassen.

Benieuwd naar heel het lifestyle-interview met Marie-Louise over de mooie dingen van het leven? Lees het deze maand in Nouveau:

Beeld: Stef Nagel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Een speak easy restaurant. Dat wilden Peter Gast en Jacqueline van Liere nou eens neer zetten. Een mysterieus concept waarvoor je een scancode moet hebben om binnen te komen. Immers: “exclusiviteit is het nieuwe zwart”. Nouveau's Wies en Claudia proeven voor.

We staan voor een onooglijke deur in de Amsterdamse binnenstad en vragen ons af: zijn we hier wel goed?

Maar de deur zwaait open op onze scancode, en we stappen binnen in een velours ingerichte bar, de muur is behangen met wijnflessen. We wanen ons bijna in de jaren ’20 van de vorige eeuw (waar in speak-easy’s illegale drank geconsumeerd kon worden).

Achter de bar is een nog grotere verrassing: een smaakvolle jazzclub wat een restaurant blijkt te zijn. Denk: veel fluweel, intieme zitjes en vooral veel sfeer.

En vier kookplateau’s. Want daar staan Peter en zijn keukenbrigade de culinaire sterren van de hemel te koken. Deed hij ook al bij 't Schulten Hues in Zutphen, maar dit, deze sprak easy, is zijn échte droom.

Je kunt a la carte eten, maar ook een gastronomisch menu van € 75 volgen, waarbij je verrast wordt door wel 10 à 14 kleine gerechten. Met een hoofdrol voor Nederlandse producten, en veel ‘uit het veld’.

Jacqueline doet de wijnen, en schenkt waar de gast van houdt (de Gastjes vinden een wijnarrangement vaak geen recht doen aan de gangen). De bediening is meegekomen uit Zutphen en omgeving, en daardoor ontwapenend aardig.

Graphite is een restaurant voor maar 20 personen, en dat vergroot de intieme sfeer. Wij van Nouveau zeggen: het is een beleving, bijna kooktheater. Liever voor een lagere prijs de culinaire vruchten van Peter plukken? Op zaterdag is er lunch.

www.graphite.amsterdam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in