Er waait een nieuwe wind door het Rotterdamse Amarone (1 Michelinster) sinds Jan van Dobben volledig eigenaar is. Tel daar een restyling bij op en dit restaurant is een nieuwe kennismaking waard! Dus togen wij naar de Rotterdamse Meent voor een avondje fijnproeven en dat werd het.

1. De restyling

Je zou er bijna aan voorbij lopen, maar zoals Rotterdammers meer van daden dan woorden zijn, is roeptoeteren ook niets voor hen.

Bij binnenkomst valt de rust op en waar Amarone in voorgaande jaren een tikkie oubollig was, is er nu een meer strakke stijl. De spiegels aan de wand geven een ruimtelijk effect en de tafels staan op een prettige afstand van elkaar. Luistervinken maken hier geen kans.

2. Het eten

Van Dobben's liefde voor de Japanse keuken geeft een subtiele twist aan de Franse gerechten. Spannend! We laten de keuze aan de Chef en gaan voor het 4-gangen menu.

3. De wijnen

De wijn die zijn Japanse vrouw Yoshiko erbij schenkt, combineren subliem. Zij verdiende haar wijnsporen in de Elzas bij restaurant l’Arnsbourg (3 Michelinsterren) en werd uitgeroepen tot de 's lands beste Wijn-Spijsspecialist in 2015.

Wij laten de wijnkeus daarom maar wat graag aan haar over waarop zij een Meursault  ontkurkt met zo’n fijne diepte en nasmaak dat het de druivennat zich moeiteloos aanpast aan het diner, we kunnen er wel van blijven drinken.

Dat van Dobben graag de Franse en Japanse keuken mixt en matcht, merk je het beste bij het tussengerecht van gestoofde kalfswang dat een feestje danst op onze smaakpapillen.

Verschillende bereidingen van ui met een zweem van umami… We kunnen er gerust een pan van op, maar genieten zit ook in de dosering en die is goed.

Natuurlijk ontbreekt de truffelrisotto niet. De specialiteit van het huis is gelukkig niet te zwaar en smaakt naar meer. Dat komt in de vorm van een heerlijk anjou-duif, perfect gegaard en rijk van smaak. De bavette die door de tafelgenoot als vervanging werd gevraagd is ook uitstekend.

Dit alles wordt omlijst door fijne amuses, een fris (pré-)dessert en fijne snoeperij bij de koffie.

Ook opvallend

Waar veel restaurants tegenwoordig best wat moeite hebben met de personele bezetting, is daar bij Amarone geen sprake van. Er is altijd wel iemand in de buurt met aandacht voor onze tafel, fijn!

Verder valt ons de muziek en verstaanbaarheid op. Die zijn beide heel goed. Jazzy versies van moderne nummers zijn de perfecte achtergrondmuziek voor een goed gesprek.

De nieuwe kennismaking is uiterst goed bevallen, Amarone kan zó weer een jaar of 10 vooruit met hun prettige Frans-Japanse mix van smaak, klasse en service. The best of both worlds. Een aanrader!

Praktisch

Meent 72-a, Rotterdam

010-4148487

Open voor lunch van ma t/m vr van 12:00 tot 14:00

Open voor diner ma t/m za van 18:00 tot 21:30

restaurantamarone.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Sinds 2012 vind je op het Amsterdamse Oosterdok, vlak naast het Centraal Station, een tweesterrenrestaurant. Chef Moshik Roth zwaait daar de scepter en hij liet afgelopen jaar even een goede bezem door het pand halen.

Pastel kleuren, een enorme glanzende bronzen wand en surrealistische eyecatchers zorgen voor een bijna buitenaards effect. Het lijkt wel alsof je onder de zeespiegel zit.

Chef Moshik serveert daar, behalve zijn seizoensmenu en á la carte-gerechten, aankomende tijd 4 speciale emotion dinners en daar wil je echt een keer bij zijn! Nouveau proefde ‘Joy’ voor en bleef er bijna in.

Zoals bij veel toprestaurants zijn de amuses een lust voor het oog en smaakpapillen. Warm/koud, fris/rijk, zuur/zoet, het komt allemaal voorbij. Dat belooft wat!

We willen ook weer niet te veel ‘spoilen’, maar absolute highlights waren het prachtige gerechtje met Anna Gold Kaviaar en een brioche als een wolkje, zo luchtig.

Daarnaast is ook ‘the perfect egg’, een signature dish van de Chef van Israëlische origine, weer een hoogtepunt. Moshik serveert ‘m in elk menu, maar steeds weer aangepast aan het seizoen. Het eigeel, op lage temperatuur gegaard, wordt wel gaar, maar stolt niet, bijzonder.

Ook het dessert, geïnspireerd op een kunstwerk van Damian Hirst dat in het restaurant hangt, van een vlinder met vleugeltjes van kikkererwten, is werkelijk prachtig én heel smakelijk.

In de tussentijd vergaap je je, behalve aan de gerechten, ook aan het servies.

En veel gerechten worden door de koks of het serviceteam aan tafel afgemaakt. Een mooi theater!

Na 7 gangen laten we ons achterovervallen in onze stoel en kunnen alleen maar vaststellen dat dit een uitzonderlijke culinaire ervaring is.

Emotion Dinners:

Volgende week, donderdag 24 januari staat het eerste emotion-dinner op de agenda: Joy. Daarna volgen nog ‘love’ op donderdag 21 februari, ‘peace’ op donderdag 21 maart en ‘curiousity’ op donderdag 25 april. Voor zeven gangen culinaire en emotionele beleving betaal je € 180,- pp. (excl. drank).

Gaat dat ervaren, het is werkelijk bijzonder.

Meer informatie of meteen reserveren kan via deze link

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

1. Roji

Bereid je voor op een avondje heerlijke prikkeling van de zintuigen. Restaurant Roji serveert bonte Frans/Japanse smaakcombinaties in de kelder en gerechten waar je van blijft snoepen.

In de bediening lopen louter mooie mensen en het restaurant zit over het algemeen ook vol met gesoigneerd volk. We kijken onze ogen uit en bestellen nog zo’n verrukkelijk Aziatisch hapje op loopafstand van de Grote Markt.

Oude koornmarkt 26, www.roji.be

2. Franq

Één van onze favoriete plekken om te overnachten is het nieuwe boetiekhotel Franq vlakbij de Keizerstraat. En laat daar nou net ook een heel fijn restaurant bij zitten waar je goed terecht kan voor ontbijt lunch en diner.

De keuken is Frans/Belgisch en redelijk verfijnd. Voor een goed glas wijn en een lekker hapje, kan je trouwens ook aanschuiven bij Bar Franq.

Kipdorp 10-12, www.hotelfranq.com

Lees ook: 5 nieuwe hotels in Antwerpen voor een stijlvolle overnachting

3. Le John

Achter de betonnen Art deco-gevel op de Kasteelpleinstraat schuilt Le John. Volgens insiders één van de leukste restaurants in Antwerpen van het moment. De Vlaams/Italiaanse keuken leunt op ingrediënten van hoge kwaliteit.

Van oesters, via charcuterie naar de pasta aglio, olio en peperoncini waardoor we ons direct in Italië wanen. Op ’t Zuid, vlakbij de Marnixplaats. Je kan er trouwens een verdieping hoger ook heel fijn neerstrijken voor een cocktail.

Let op, de houten stoeltjes zijn een lust voor het oog, maar iets minder geschikt om lang te tafelen.

Kasteelpleinstraat 25, lejohn.be

4. The Jane, Upper Room Bar

Mag niet ontbreken natuurlijk. Zéker niet nadat Piet Boon het restaurant een restyling gaf waardoor het geheel nóg stijlvoller oogt. Voor het diner reserveren is nu te kort dag waarschijnlijk, maar voor een lunch kun je het nog best proberen. Dan wel telefonisch: 0032 3 808 44 65.

Ga lekker in de Upper Room Bar lunchen. Niet urenlang tafelen, maar leuke, originele gerechtjes proeven en delen rond de getatoeëerde barkeuken. De gerechten van Sergio Hermans en Nick Bril zijn zalig en enorm verfijnd.

Paradeplein 1, www.thejaneantwerp.com

Lees ook: Solden in Antwerpen; deze boetieks en restaurants wil je niet missen

5. Fiskebar

Op ’t Zuid steken nieuwe, leuke restaurants de kop op als paddenstoelen en Fiskebar is er zo eentje. De naam zegt al veel: Scandinavië meets Frankrijk met een menu vol gerechten uit de zee. De sfeer is informeel en het publiek divers.

Vis moet zwemmen natuurlijk en daar hebben ze gelukkig een uitgebreide wijnkaart voor. Reserveer wel een tafeltje als je hier graag wil eten en borrel daarvoor lekker met een paar oesters in de naastgelegen oesterbar.

Marnixplaats 11, www.fiskebar.be

6. Under the palm trees - l'epicerie du cirque

Het team van l'épicerie du cirque verloor vorig jaar hun Michelinster, maar ze lieten hun hoofd niet hangen. Ze kwamen terug met under the palm trees, waar Vlaamse producten en quisine op het voetstuk gehesen worden.

Sowieso is het een feestje om hierheen te gaan, want de bovengelegen Bar Palmier is ook een aanrader en hippe hotspot.

Volkstraat 13, underthepalmtrees.be

7. The Glorious

Niet nieuw, maar wel ons altijd-goed-adres in Antwerpen. Niet alleen om dat je er geweldig kan eten, maar ook de kamers zijn om door een ringetje te halen.

En wat is er heerlijker, dan om na een dag goed shoppen, fantastisch Frans-modern/klassiek te dineren en daarna voldaan je bed in te rollen.

We krijgen er geen genoeg van!

De Burburestraat 4A, theglorious.be

Beeld: The Glorious en Instagram

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in