Wies Verbeek (53) is dol op weekendjes weg met vriendinnen. Om flink op te laden wordt er gewandeld, bijgepraat en goed gegeten. Dit keer ging de reis naar Restaurant Hotel Merlet in Schoorl, waar ze culinair in de watten werden gelegd.

“Dit keer was ik aan de beurt om het bijkletsweekend met vriendin Hanneke te regelen. We doen dat een à twee keer per jaar, voor de broodnodige ontspanning. Elke keer ergens anders in Nederland. De formule bestaat uit wandelen, lekker eten en slapen in een leuk hotel. Bij het zoeken stuitte ik op een culinaire avontuur: een Michelinsterdiner met overnachting in een leuk hotel voor een goede prijs. De keuze was snel gemaakt: het werd Restaurant Hotel Merlet in Schoorl. In een mooi duingebied, waar we al veel over hadden gehoord, maar dat we nog niet zo goed kenden.”

Lekker rozig
“Eenmaal ingecheckt komen we na een flinke wandeling door de duinen een beetje rozig aan in het hotel. Wat een heerlijk ‘thuiskomen’. Het is er warm, sfeervol en gezellig. De kamer is al helemaal een feestje; gigantisch groot, comfortabel, compleet met openhaard en een enorm bad. De bedden zijn al even fantastisch. Eerst maar even lekker neerploffen en bijkomen. Tegen een uur of zeven wordt het tijd om ons op te tutten voor het culinaire arrangement. De wandelschoenen worden vervangen door high heels en de stoere outfit door een leuk jurkje. Op naar het diner. Onze smaakpapillen roepen al enige tijd om een goed glas wijn. Het restaurant zit helemaal vol. Veel veertigers en vijftigers die net als wij ontzettend genieten van goed eten en drinken. We zijn heus niet de enigen.”

Culinair festival
“Dan begint het culinaire festival. We hebben gekozen voor een driegangendiner, maar voor onze eerste gang komen er al verschillende, prachtig gemaakte amuses op tafel. Niet te geloven, wat is dit lekker. De ene smaakexplosie volgt de andere op. De eigenaar komt een praatje met ons maken en de sommelier wordt onze beste vriend. Vriendin Hanneke drinkt een zachte, ronde rode wijn, ik een volvette Chardonnay. We worden op onze wenken bediend en genieten van elke slok. Bij het dessert aangekomen, merken we dat ook die uit drie delen bestaat. Hoe is het toch mogelijk dat er zoveel lekkere smaken bestaan? We zijn helemaal in ons element. Het is half twaalf als we lichtelijk aangeschoten naar onze kamer gaan. Hoe fijn is het om meteen je prinsessenbed in te kunnen rollen en dat je niet meer naar huis hoeft te rijden? Lachend vallen we in slaap. We zijn misschien verwend, maar wel heel leuk. Vinden we zelf. De volgende ochtend worden we uitgerust weer wakker. Op naar het ontbijt.”

5x doen in Schoorl en omgeving
-Beklim het vijftig meter hoge klimduin
-Wandel door het Nationaal Park Schoorlse Duinen (zestig kilometer aan wandelpaden)
-Bezoek Bergen, van oorsprong een kunstenaarsdorp
-Bekijk de grote, witte vuurtoren in vissersdorpje Egmond aan Zee
-Kom tot rust aan het strand van Camperduin

Genieten
Op sterrenniveau dineren en genieten en ontspannen in een luxe accommodatie in de buurt van het restaurant? Wacht niet langer en ervaar zelf met de culinaire arrangementen van Kras zelf het perfecte weekendje weg. Reserveer het Nouveau-arrangement via deze website (al vanaf € 119 p.p.) t/m 31 januari 2018. Het arrangement bestaat uit:

• Verblijf in Hotel Merlet op basis van logies en ontbijtbuffet;
• Bij een 2-daags verblijf: 1 x 3-gangendiner (exclusief dranken) in het met één Michelinster bekroonde Restaurant Merlet;
• Bij een 3-daags verblijf: 1 x 4-gangendiner (exclusief dranken) in het met één Michelinster bekroonde Restaurant Merlet;
• Gratis gebruik fietsen;
• Koffie of warme chocolademelk met slagroom en gebak.

Let op! Wanneer je op zondag aankomt dien je op deze dag gebruik te maken van het diner. Op maandag is het restaurant gesloten.

Exclusief
• Reserveringskosten € 19,50 per boeking;
• Toeristenbelasting ca. € 2,50 per persoon per nacht.

Kijk voor meer culinaire arrangementen op kras.nl/michelin of bel voor meer informatie naar 088-0885886 (lokaal tarief).

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

Gin voor gevorderden. De niet te stuiten opmars van gin duurt voort. Voor liefhebbers van dit veelzijdige destillaat is er goed nieuws:

Het festival is dit jaar in 3 verschillende steden. De eerste versie is al aankomend weekend op het NDSM-terrein in Amsterdam.

Er zijn masterclasses, seminars en proeverijen die je kosteloos kan bijwonen. Het proeven van verschillende gins is bij de prijs inbegrepen, alleen als je een mix wilt drinken, reken je deze af.

Ook leuk: De Gin-boot vaart vanaf het Centraal Station rechtstreeks naar Undercurrent.

Het gin-festival is dit jaar in Amsterdam (18, 19 en 20 mei), Utrecht (8 en 9 juni) én Rotterdam (23 juni). Hier proef je meer dan honderd verschillende gins. En elke smaakt weer anders. De combinaties zijn eindeloos. Vind je favoriet!

ginfestival.nl