Japan is een land van hippe extremen. Dat juist hier over anderhalve maand een über-luxe, 7-sterren nachttrein over het spoor rijdt, is dan ook eigenlijk niet eens verrassend. Maar dat neemt niet weg dat het heerlijk is om even naar binnen te gluren in de onwaarschijnlijk comfortabele rijtuigen.

Vanaf mei kun je op de meest luxe nachttrein stappen die naar verschillende bezienswaardigheden in Japan brengt.

1e klas reizen is zó achterhaald
Japan staat bekend om zijn onwaarschijnlijk efficiënte spoorwegnet, toch wordt pas sinds 2014 gesproken over de eerste luxe nachttrein. In mei is het dan eindelijk zo ver: dan kunnen de eerste passagiers worden vervoerd in de 7-sterren trein. Van de trein, genaamd Shiki-Shima, zijn net de eerste beelden vrijgegeven.

Exclusief vervoer
De Shiki-Shima kan slechts 34 passagiers per keer vervoeren. Zij worden verdeeld over 10 rijtuigen. De trein is het toonbeeld van Japans design en vakmanschap. Elke ‘coupé’ bestaat uit twee verdiepingen met suites, slaapvertrekken met Tamati matten en een badkamer met een speciaal voor de trein ontworpen bad. Wie met de trein reist kan twee auto’s meenemen en ’s avonds aanschuiven in het fine-dining restaurant. Aan boord staan conciërges en butlers klaar voor de passagiers.

Lees ook: 'Dat wordt weer prachtig: Keukenhof 2017 staat in het teken van Dutch Design'

Budgettaire uitdaging
Zin in een tripje in deze van alle gemakken voorziene nachttrein? Je hebt wel een aardig budget nodig om in te mogen stappen. Een tweedaagse trip kost zo’n 320.000 yen, wat omgerekend gelijk staat aan 2662 euro. Per peroon. Wie vier dagen wil genieten van al deze Japanse verwennerij, moet het luttele bedrag van 6239 euro neertellen.

Dreigende concurrentie
Terwijl je nog even doorspaart, kun je je ook rustig oriënteren op de Twilight Express Mizukaze. Ook een nachttrein, met - zo wordt beloofd - minstens zoveel luxe. Deze trein rijdt vanaf komende zomer over het spoor. De wagons worden in art-deco stijl ingericht, de trein heeft een lounge-coupé en wie trek heeft gekregen, kan kiezen uit een keur van Japanse gerechten bedacht door Yoshihiro Murata, één van 's lands meest gerenommeerde chef-koks die meer dan eens werd onderscheiden met een Michelin-ster. De prijzen voor een uitstapje met deze trein zijn vergelijkbaar met die van de Shiki-Shima.