Spaans temperament, virtuoze dansers in een klassiek verhaal met moderne vaart: het Nationale Ballet brengt een verrassend frisse versie van Don Quichot op de planken.

Passie, humor, bravoure en een regie die het Muziektheater laat vlammen: het ballet Don Quichot, naar de roman van Miguel de Cervantes, is terug in Nederland.

Dit hoogtepunt uit de balletgeschiedenis werd voor het eerst opgevoerd in het Bolsjoj-heater in Moskou in 1869.

Het is een van de meest gebrachte voorstellingen ter wereld en zit zo vol levenslust - waaiers! capes! flamenco! humor! - dat het een heerlijke avond uit is in de donkere start van het jaar.

‘Als ik denk aan Quichot zie ik geen eenzame man op een paard,’ zegt choreograaf Alexei Ratmansky, ‘maar een plein waarop van alles gebeurt. De energie, de roddels, de ontmoetingen, de ruzies: ze horen allemaal bij het verhaal.’

Love story

Het ballet was in de choreografie van Ratmansky – volgens kenners de beste versie van dit klassiek-romantische epos – in 2010 voor het eerst te zien in Nederland.

Zijn Don Quichot werd tot in China aan toe enthousiast ontvangen en leverde de solisten nominaties voor diverse dansprijzen op. Ratmansky liet zich inspireren door oerversie van Marius Petipa, waarbij het verhaal vooral draait om de verliefde herbergierdochter Kitri en de barbier Basilio. Haar vader wil niets van de liefde weten en huwelijkt haar uit aan de rijke onbenul Gamache.

Tevergeefs, want met hulp van een bont gezelschap dorpsgenoten geeft hij het stel uiteindelijk toch zijn zegen.

'De energie, de roddels, de ruzies: ze horen bij het verhaal’

Nieuwe energie

De rollen van de licht afwezige ridder Don Quichot en zijn schildknaap Sancho Panza (Peter Faber en Frans Schraven) zijn door Ratmansky in het liefdesverhaal verwerkt. De dolende mannen raken betrokken bij de perikelen rond Kitri en Basilio, zetten alles en iedereen op het verkeerde been en bemoeien zich op hilarische wijze overal mee.

‘Ik heb respect voor de traditionele versie van het ballet, maar dansers kunnen tegenwoordig zoveel meer en ook technisch is er zoveel meer mogelijk,’ zegt Ratmansky. ‘Als ik muziek hoor, zie ik daar vanzelf passen en bewegingen bij. Door die flow te volgen, ontstaat er een nieuwe energie die deze Don Quichot zo dynamisch maakt.

Ballet is vaak romantisch, melodisch. Dit is klassiek met een kick.’

Winactie

Nouveau mag 20 x 2 kaarten weggeven voor de voorstelling op 22 februari a.s. om 20:00 uur bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Vul onderstaand formulier en en wie weet ben jij één van de gelukkigen. Deze actie is gesloten!

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in