Zoveel verdriet, de Kennedy's lijken wel vervloekt. Of speelt er iets anders?

Verdrietig nieuws van de beroemde Kennedy Compound in Hyannisport. Saoirse Kennedy (22), kleindochter van de 1968 doodgeschoten Amerikaanse politicus Robert F. Kennedy overleed er afgelopen week aan een overdosis. Ze werd gevonden in het huis van haar oma, de 91-jarige Ethel Kennedy, de weduwe van Robert. Saoirse had een hartstilstand en werd in het ziekenhuis in Cape Cod dood verklaard.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Liz (@lizziewarren04) op

"Ons hart is gebroken door het verlies van onze geliefde Saoirse," zegt de familie in een verklaring. "Haar leven was gevuld met hoop en liefde." Saoirse studeerde in Boston massa-media en communicatie en deed vrijwilligerswerk bij mensenrechten- en vrouwenorganisaties. Ook hielp ze met de bouw van scholen in Mexico. Eerder schreef ze in de schoolkrant over haar gevecht met depressies en zelfmoordgedachten. Saoirse was de dochter van Courtney Kennedy Hill, de vijfde van de elf kinderen van Ethel and Robert.

Het is het zoveelste drama in de bekendste familie van de Verenigde Staten, die ter plekke als Amerikaanse royalty wordt gezien. Van links naar rechts Robert, patriarch Joseph en Jack in 1938.  

De Kennedy's betraden het wereldtoneel toen John F.  Kennedy president van de Verenigde Staten werd. Achter de schermen was het niet altijd rozengeur en maneschijn qua drugs, pijnstillers en ontrouw...

...maar met Jacqueline aan zijn zijde gaf hij de politiek jeugdig elan en glamour: hier kust JFK zijn dochter Caroline welterusten, voor Jackie en hij naar een bal gaan. Het sprookje van Camelot, zoals de Kennedy-tijd werd genoemd, eindigde toen de president in 1963 in Dallas werd vermoord door Lee Harvey Oswald. De samenzweringstheorieën over het 'waarom' duren tot de dag van vandaag. 

Vijf jaar later werd John broer Robert Kennedy (hier in 1963 met zijn oudere broer JFK) doodgeschoten in Los Angeles. ‘Bobby’ was de gedoodverfde presidentskandidaat van de Democraten. Hij werd vermoord door de Palestijn Sirhan Bishara Sirhan. Die vond dat Bobby Israël teveel steunde in het Israëlisch-Arabische conflict, dat in die tijd hevig opspeelde.

Naast aanslagen verloor de familie veel leden aan ongelukken. Piloot Joseph junior (29, links), de broer van John (rechts) sneuvelde in 1944 toen zijn vliegtuig explodeerde boven Engeland. Kathleen (28, midden), de zus van John kwam in 1948 om blij een vliegtuigongeluk in Frankrijk. Deze foto is uit 1939.

Alcoholist Ted Kennedy (links) overleefde op zijn 32e een vliegtuigongeluk en op zijn 37e een bizar en eenzijdig auto-ongeluk. Hij was op weg naar Martha’s Vineyard, maar reed bij Chappaquiddick Island van een brug waarbij zijn medewerkster Mary Jo Pepechne (28) omkwam.

Joseph Kennedy II, een van de elf kinderen van Robert Kennedy, crashte in 1973 met zijn Jeep. Inzittende Pam Kelly raakte voor de rest van haar leven verlamd. Michael Kennedy (39, links), een andere zoon van Robert, overleed in 1997 bij het skiën in Colorado, toen hij tegen een boom klapte.

John F. Kennedy Junior (38), zoon van John F., verongelukte in 1999 met zijn vrouw Caroline Bessette en zijn schoonzus in zijn vliegtuigje boven zee.

Rosemary Kennedy, de zus van John F., had psychische problemen en onderging op last van vader Joseph een omstreden lobotomie omdat hij bang was dat ze de familie ten schande zou maken. De ingreep verliep rampzalig, Rosemary belandde in een rolstoel.

Patrick Bouvier Kennedy, zoontje van JFK, overleed twee dagen na zijn geboorte in augustus 1963. Bij Edward M., de zoon van Edward Kennedy, werd op 12-jarige leeftijd een been geamputeerd wegens kanker. David Kennedy (28), zoon van Robert Kennedy, overleed in 1984 aan een overdosis cocaïne in een hotel in Florida. En Kara (↑ rechts) Kennedy, dochter van Ted Kennedy, herstelde van longkanker, maar viel op haar 51ste dood neer achter een fitnessapparaat.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ekspres (@ekspres_nedeljnik) op

Mary Richardson Kennedy (52), schoondochter van Robert Kennedy, pleegt zelfmoord in New York, twee jaar na hun scheiding. En nu dus Saoirse ↑ die is bezweken aan een overdosis drugs op Cape Cod.

Is de familie echt vervloekt? Natuurlijk niet, het is om te beginnen een heel grote familie, zodat het risico om door narigheid te worden getroffen statistisch groter is. Daarnaast is het een rijke familie waarvan veel leden zich drugs en risicovolle jetsethobby's zoals eigen vliegtuigjes kunnen veroorloven.

En tenslotte is de Kennedy-naam beladen: wie eeuwig wordt vergeleken met legendarische voorgangers, kan de moed in de schoenen zinken om zelf iets van het leven te maken.

Is er ook nog goed nieuws? Ja. afgevaardigde Joe Kennedy (37), kleinzoon van Robert Kennedy, geldt als de grote kanshebber van de Democraten om toekomstig president te worden. Aantrekkelijk, intelligent en wonderwel stabiel, zeker in vergelijking met de rest van de familie. Hoop doet leven.  

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in