Een schoolagenda gebruikte je in de jaren zeventig, tachtig en negentig niet alleen voor je huiswerk, maar vooral voor plaatjes van pop- en filmsterren en soms ook geheime (liefdes)brieven.

Het volplakken (en onderkalken) van agenda's is overigens van alle tijden.

Article continues after the ad

Parels uit verschillende decennia

Het Dordtse Onderwijsmuseum heeft er zelfs een hele tentoonstelling aan gewijd genaamd Grow Up. Het museum heeft er ruim duizend in huis. Pareltjes van schoolagenda’s, uit de jaren vijftig tot nu. 

Puberbrein

Zo weten we wat er in die tijd in het hoofd van een puber om ging. Vanaf de jaren vijftig tot begin jaren tachtig kon je algemene agenda's kopen die vooral spreuken, liefdesbrieven, hartenkreten en plaatjes van beroemdheden bevatten. Pas halverwege de jaren tachtig kwamen uitgeverijen met iets nieuws. 

Playboy en Eppo

Er kwamen echte schoolagenda's op de markt die gewijd waren aan 1 merk: bijvoorbeeld spijkerbroekenmerk Lois, de Playboy en stripblad Eppo. Tegenwoordig vind je agenda's in alle maten en soorten. Voor ieder wat wils. Had jij ook zo'n volgeplakt boekwerk?

Bron: Collectie Nationaal Onderwijsmuseum/Nouveau  Beeld: Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in