Het was in de jaren tachtig hét kledingstuk van rebellen en beroemdheden: het bomberjack. Tien jaar later werd het korte jack omarmd door de gabbers.  Kortom, een iconisch stijl-item mag dit item wel genoemd worden.

En zelfs nu 'paradeert' het jack nog regelmatig over de catwalk.

Article continues after the ad

Bommenwerper

We nemen even een duik in de modegeschiedenis. In de jaren vijftig en zestig wordt het bomberjack ontworpen als kleding voor piloten van de Amerikaanse bommenwerpers. Vandaar ook de 'bijnaam' bomberjack.

Warmhouder

Het jack, dat eigenlijk altijd zwart of olijfgroen is, moest de piloten en mariniers warm houden. Maar in de jaren zestig werd het populaire jasje voor iedereen op de markt gebracht. 

Stijl-icoon

En zelfs nu - decennia later - lopen modemeisjes er nog steeds mee rond. Weliswaar in een modernere variant: denk aan in een felle kleur of met een opvallende print (bloemen of camouflage).  Maar als je goed kijkt is het nieuwe model niet veel afgeweken van het origineel. Had/ heb jij ook een exemplaar?

Bron: InStyle/Zalando Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in