Werd Coco Chanel nog neerbuigend ‘dat naaistertje’ genoemd, nu zijn de couturières niet meer weg te denken uit de modewereld. Over de onstuitbare opmars van vrouwen in de mode gaat de expositie Femmes Fatales, nu te zien in het Haags Gemeentemuseum. 

Vivienne Westwood, Stella McCartney, Isabel Marant, topvrouwen met een modemerk dat hun naam draagt, wie kent hen niet?

More content below the advertising

Verrassender: ook bij voorname modehuizen met de naam van hun mannelijke oprichter bepalen vrouwelijke ontwerpers steeds vaker het beeld.

Denk aan Maria Grazia Chiuri bij Dior, Carol Lim bij Kenzo, Sarah Burton bij Alexander McQueen en niet te vergeten Claire Waight Keller, die bij Givenchy tekende voor de inmiddels iconische trouwjurk van Meghan Markle.

Die opvallende vrouwelijke opmars was voor Madelief Hohé, modeconservator bij het Gemeente-museum Den Haag, reden om twee jaar geleden te gaan bouwen aan een grote expositie rond vrouwelijke modeontwerpers.

Op de barricaden

Femmes Fatales toont topstukken van alle grote hedendaagse vrouwelijke ontwerpers, onder wie de Nederlandse Iris van Herpen, die Lady Gaga tot haar vaste klanten rekent.

Maar de tentoonstelling belicht ook de lange weg die vrouwen hebben afgelegd sinds de laatste decennia van de zeventiende eeuw.

Gemaakt voor vrouwen

Hoe verklaart Madelief Hohé de sterke opmars van vrouwelijke ontwerpers? ‘Ik geloof niet in één verklaring, maar de stijl van vrouwelijke ontwerpers is vaak minder over the top.

Dat vinden veel vrouwen aantrekkelijk en het past ook beter bij hun huidige maatschappelijke positie. Al zie je in een land als Italië nog altijd meer bloot en glim, op de catwalk en in het straatbeeld. Blijkbaar is het daar nog minder geaccepteerd om je te kleden zoals je zelf wilt, en niet zoals mannen je het liefst zien.

Rei Kawabuko van Comme des Garçons zei dat ooit mooi: “Ik ontwerp geen kleren voor vrouwen met de mening van een man in het achterhoofd.”’ 

Je kunt niet generaliseren

Het is iets wat bij veel vrouwelijke ontwerpers opvalt: oprechte aandacht voor het vrouwenlichaam. ’Vaker dan bij mannen gaat het om “je fijn voelen”, dus om kledingstukken die bewegingsvrijheid geven en die worden uitgevoerd in soepele stoffen.

Die tendens is overigens niet nieuw. Prinses Beatrix droeg en draagt bijvoorbeeld altijd kleding van vrouwelijke ontwerpers als Theresia Vreugdenhil en Sheila de Vries, ongetwijfeld ook vanwege dat draagcomfort. Zoals Sheila de Vries zelf zegt: “Een arm moet wel omhoog kunnen.”

Maar je kunt niet generaliseren. Bij Iris van Herpen ligt het accent niet zozeer op draagbaarheid, maar meer op de nieuwe technologische mogelijkheden en middelen, zoals de 3D-printer.

En Vivienne Westwood zoekt weer op een andere manier de grenzen op. Ze provoceert graag, neemt vrouwbeelden op de hak, zoals met haar jurken met een queue de Paris, ofwel een hilarisch opgevulde bilpartij, die ze in 1994 introduceerde.

Zoiets zie ik een man nog niet gauw doen.’ 

De expositie Femmes Fatales, sterke vrouwen in de mode bekijk je tot en met 24 maart 2019 in het Haags Gemeentemuseum. Een absolute aanrader!     

In Nouveau lees je deze maand een uitgebreide reportage over deze bijzondere expositie. Leuk om te lezen voordat je gaat!

Beeld: Coco Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.