We zijn best vrolijk en blij in onze appjes en op social media, zo blijkt uit onderzoek.

Huilen van het lachen, lachen met blosjes en een hartje, dat zijn de emoji's die vorig jaar het meest zijn gebruikt op Twitter, zo blijkt uit onderzoek van contentmarketingbureau Coosto. Dat analyseerde alle openbare Nederlandse tweets met emoji's (ruim 11 miljoen!) ter ere van World Emoji Day en dat is vandaag.

© RTL Nieuws

Article continues after the ad

Wat verder opvalt, is dat de duim omhoog vaker is gebruikt, net als het bolletje met de zonnebril. De verliefde blik is een plaatsje gezakt, net als de enthousiaste smiley met de open lach. Populairste nieuwkomer is de smiley die is ondergestempeld met hartjes (kusjes) en PartyFace, de emoji met de paarse feestmuts en de toeter. Mannen en vrouwen onderling verschillen niet zo in voorkeur. Tranen van het lachen, knipoog, nadenken, lach met blosjes en met de ogen rollen komen bij allebei voor. Zonnebril iets meer bij mannen, hartjesogen iets meer bij vrouwen.

De emoji is in 1997 ontstaan in Japan, het woord betekent letterlijk 'afbeelding' en diende om de 'elektronische communicatie' te vergemakkelijken. Sinds ze rond 2010 smartphones veroverden, zijn ze mateloos populair geworden. Sommige appers communiceren vrijwel alleen nog in emoji's en soms zegt één emoji meer dan duizend woorden.  Er worden zelfs statements mee gemaakt: later dit jaar wordt een ongesteld-emoji toegevoegd om het taboe op menstruatie te verbreken.

Grappig is dat de duiding van emoji's nogal eens verschilt. De bekendste is de aubergine die door een onschuldige ziel voor de groente wordt aangezien, maar online het symbool voor een penis is geworden (vast verzonnen door een man; zou de garnaal niet accurater zijn geweest?). Nog eentje: de perzik is het synoniem voor billen. En de taco staat voor vagina, al is er ook een beweging die daarvoor de honingpot gebruikt. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!   

Foto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in