Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sla je slag op de vrijmarkt met deze 9 tips:

Als je er vroeg bij bent, kun je op Koningsdag echt pareltjes vinden. Wat de één wegdoet, is een schat voor de ander. Vaak voor een prima prijsje. Dus ga op tijd je bed uit, sla je slag en om 10:50 ben je thuis om Koningsdag verder op televisie te volgen. Veel succes en plezier! 1. Een goede voor...

Sla je slag op de vrijmarkt met deze 9 tips:

Als je er vroeg bij bent, kun je op Koningsdag echt pareltjes vinden. Wat de één wegdoet, is een schat voor de ander. Vaak voor een prima prijsje. Dus ga op tijd je bed uit, sla je slag en om 10:50 ben je thuis om Koningsdag verder op televisie te volgen. Veel succes en plezier!

1. Een goede voorbereiding

Sowieso als je de vrijmarkt op gaat, is het een goed idee om een budget vast te stellen. Omdat de meeste dingen toch cash worden afgerekend, neem je mee wat je kwijt wilt, of je doet dat in een apart vakje van je portemonnee. 

Als je een item ziet dat je wilt hebben, bedenk dan van tevoren wat je daaraan kwijt wilt. Dat is ook de prijs die je in gedachten houdt als je verder onderhandelt.

Ga je ergens naar op zoek? Laat je dan niet te veel afleiden door andere prullaria. De krenten worden meestal in de ochtend uit de pap gehaald, dus tijd is van belang.

2. Leer de verkoper kennen

Natuurlijk onderhandel je op de vrijmarkt over de prijs. Dan is het wel handig om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt wat verkoper betreft. Kijk eerst even hoe hij met andere bezoekers om gaat of maak een praatje over het weer.

Naar gelang het contact, bepaal je je strategie, probeer daarin flexibel te zijn. Een boekenverkoper die vaker op markten staat, benader je anders dan een huisvader die zijn zolder heeft opgeruimd.

3. Wat is de prijs?

Je hebt interesse in iets moois. De onderhandeling begint. Vraag wat de vraagprijs is. Laat de verkoper het aan jou over? Zet dan laag in, als de verkoper geen interesse heeft, vraag dan wat hij er wél voor wil hebben. Omdat jij al de eerste prijs genoemd hebt, is het nu zijn beurt om zijn kaarten te laten zien.

4. Vermijd irritaties

Omdat tijdens de vrijmarkt vaak persoonlijke items worden verkocht, is het niet handig om daar kritisch op te zijn als tactiek om de prijs te verlagen. Je kan daarmee de gunfactor verliezen.

Toon respect voor het item en de verkoper. Zeg dat je het mooi vindt, maar toch echt te duur. Wellicht is er toch wat onderhandelingsruimte.

5. Houd je enthousiasme in toom

Soms zie je echt precíes dat item wat je wilt hebben. Een vintage leren jasje of een retro keukenmachine die je altijd al wilde hebben… De kunst is om niet direct te laten merken dat je dat ene item wilt.

Vraag eerst de prijs van iets anders en pas daarna naar de prijs van wat je eigenlijk wilt hebben. De verkoper is dan minder geneigd om heel hoog in te zetten.

6. Gooi je charmes in de strijd

De gunfactor is belangrijk als je op een dag als Koningsdag op pad gaat. Iemand die een goede klik met je heeft, verkoopt liever zijn persoonlijke spullen aan jou voor iets minder dan aan een hork voor een paar euro meer. 

7. De koop sluiten

De onderhandeling is al gaande en overeenstemming nadert. Zet je laatste bod kracht bij door je hand (niet te dwingend) uit te steken. Pakt de verkoper ‘m aan? Dan is de deal gesloten. 

8. Niet te zúnig

Als je iets écht mooi vindt, betaal daar dan ook gewoon voor wat je ervoor kwijt wilt. Ga niet onderhandelen om het onderhandelen, daarmee neem je het risico dat je je geloofwaardigheid verliest. En heel lang blijven balen, omdat je dat ene item hebt laten liggen, is ook zo zonde.

9. Betaal niet te veel

Als jullie echt niet tot overeenstemming kunnen komen, of de koper vindt dat iets meer waard is dan jij, laat de koop dan voor wat het is. Zonde van je energie. Er is vast nog veel meer leuks te vinden!

Bron: MAX Vandaag Beeld: ANP/Bram van de Biezen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in