Richard Gere
Richard Gere

Wat wijzer, wat grijzer, maar nog altijd onweerstaanbaar: vandaag wordt Richard Gere 70 jaar.

Hij verleidde als American Gigolo, kwam na An Officer and a Gentleman nooit meer van zijn imago als sexsymbool af en was de machtige man van Pretty Woman. Maar ook de ontwapenende stuntel die in Shall We Dance? van Jennifer Lopez leert dansen, om zijn relatie met Susan Sarandon nieuw leven in te blazen.

Article continues after the ad

Gere groeide op in Syracuse, in de staat New York, bij verzekeringsagent Homer en Doris, die voor het gezin zorgde: hij heeft een oudere zus. Tijdens highschool ontpopte hij zich als een uitstekend gymnast en kreeg zelfs een sportbeurs voor de University of Massachussets Amherst, waar hij filosofie deed. Hij leerde er ook trompet spelen en kan niet onaardig overweg met een piano en gitaar, vaardigheden die hij ook daar opdeed. Rechts zijn oudste zoon Homer, ze zijn hier allebei ongeveer 18 jaar. 

Na twee jaar gaf hij zijn studie op en begon te acteren. Met succes, in 1973 speelde hij de mannelijke hoofdrol van Danny Zuko in Grease op West End, Londen.

Niet lang daarna ontdekte Hollywood Richard, wat rollen in Looking for Mr Goodbar en Days of Heaven opleverde. Deze spannende scène met Valerie Kaprisky is uit Breathless...

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door José M✌🏽"HosB" (@hosbtrippinn) op

...en ook deze, uit het eerder genoemde American Gigolo, leverde destijds veel rode wangen op. 

In de jaren tachtig en negentig was hij een van de grootste sterren...

...zodat People Magazine hem in 1999 uitriep tot Sexiest Man Alive. "Een eer en onbegrijpelijk," zei hij destijds. "Het is niet iets waar ik zelf dagelijks mee bezig ben."

Richard baalde van zijn imago als hunk en zocht het in andere rollen, die commercieel flopten, maar hem wel lovende recensies opleverde. Hij haalde in deze periode vooral het nieuws door zijn vriendschap met de Dalai Lama, zijn inzet voor mensenrechten in Tibet en zijn liefde voor meditatie. "Meditatie is een substantiëlere realiteit dan wat we normaal gesproken aanzien voor de werkelijkheid," zegt hij.

Als twintiger raakte Gere al geïnteresseerd in het boeddhisme: "Ik was ongelukkig met mijn leven en verlangde naar zingeving, dat vond ik daarin." Sinds een reis in 1978 naar Nepal praktiseert hij deze godsdienst, zij het op zijn Hollywoods, inclusief privéjets. "Wat we allemaal gemeen hebben is de waardering van vriendelijkheid en compassie," zegt hij. "Alle religies hebben dat. We leunen allemaal richting liefde."

Penelope Mitford (1971-1978), Priscilla Presley en Kim Basinger (jaren tachtig) – Gere zat zelden zonder mooie vrouw en was van 1991 tot 1995 getrouwd met supermodel Cindy Crawford.

Later trouwde hij met Carey Lowell met wie hij de eerder genoemde Homer (19) heeft. Carey en hij lagen drie jaar in een vechtscheiding voor ze in 2016 echt uit elkaar konden.

Twee jaar later trouwde Gere met de 34 jaar jongere Spaanse activist Alejandra Silva met wie hij in februari een zoontje kreeg: Alexander. "Hij is de nederigste, gevoeligste, meest attente, vriendelijke, grappige en gulle man die ik ken," zegt Alejandra. "Ik hou erg veel van hem. Hoe zou jij je voelen als je elke ochtend werd gevraagd: wat zou je vandaag gelukkig maken? Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij zegt hoeveel ik voor hem beteken. Ik ben heel, heel gelukkig."

Dat geldt ook voor Richard ("Ik ben de gelukkigste man ter wereld") die niet met zijn leeftijd zit. Over ouder worden zegt hij: "Ik ben jonger dan ik ooit was. Van binnen. Minder bezig met mezelf, minder onzeker. Ik heb een goed leven, een interessant leven en daar ben ik dankbaar voor."

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in