Alle powervrouwen verzamelen! Het kan haast geen toeval zijn dat NPO2 uitgerekend op Moederdag begint met de 5-delige historische reisserie ‘Aletta’s reis’ in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

Journalist Step Vaessen (53) reist in de voetsporen van de grensverleggende arts en feminist Aletta Jacobs (1854-1929) onder meer naar Indonesië, Israël, Zuid-Afrika en China op zoek naar Aletta’s van nu. 

Article continues after the ad

Ten strijde in een fluwelen jurk

Samen met de Amerikaanse feministe Carrie Chapman Catt vertrok Aletta Jacobs in 1911 voor een reis die anderhalf jaar zal duren. Hun doel: vrouwenkiesrecht en vrouwenrechten overal waar ze komen op de kaart zetten. De twee vrouwen zijn in de vijftig, ze reizen in lange fluwelen jurken met hoeden, per boot, in lokale koetsjes, draagstoelen of per ezel. Beiden schrijven reisbrieven. De verslagen van Aletta worden gepubliceerd in De Telegraaf.

Aletta van nu

In de eerste aflevering gaat Step op pad met de populaire burgemeester van het Indonesische Surabaya, Tri Rismaharini. Onder haar leiding ondergaat de stad een metamorfose. Ze gaat de strijd aan tegen verloedering, zorgt voor groen in de stad én ze sluit bordelen. Is burgemeester Risma een geestverwant van Aletta, nu meer dan een eeuw later?

Aletta’s reis – NPO2, 21.10 uur

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in