Happy Weekend

Hollandse Lente. Geniet dit weekend extra van het culturele aanbod.

Voor de draad ermee!
Gorcums Museum – Gorcum
Was borduren jarenlang een als tuttig bestempelde bezigheid uit een grijs verleden, de ouderwetse naaldkunst is – net als breien en haken - helemaal terug! Bekende kunstenaars en modeontwerpers zijn in de ban van het borduren. De tentoonstelling Voor de draad ermee omvat voorbeelden van borduursels in mode van vroeger en nu. Een aantal hedendaagse kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. Zij laten zien dat borduren op het hoogste niveau tot spectaculaire resultaten kan leiden.
Info: Gorcums Museum

Het intrigerende leven van Paula Modersohn-Becker
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Ze is niet zo beroemd geworden als tijdgenoot Van Gogh, maar Paula Mondersohn-Becker geldt wel als een van de meest vooruitstrevende kunstenaars van haar tijd. Op het randje van de twintigste eeuw (op 31 december 1899) nam ze de trein naar Parijs. In de stad van de avant-garde, waar helden als Cézanne, Van Gogh, Picasso en anderen hun vernieuwende werk maakten, ontwikkelde zij zich tot wegbereider voor moderne kunst in Duitsland. Haar intrigerende verhaal wordt in de tentoonstelling Tussen Worpswede en Parijs verteld aan de hand van vijftig schilderijen en werken op papier.
Info: Rijksmuseum Twenthe

Oranje boven!
Royal Leerdam – Leerdam
Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag en ter gelegenheid daarvan staat de hele maand april bij Royal Leerdam Crystal in het teken van Oranje! Er zijn speciale Oranje-rondleidingen door de originele Kristalfabriek. Alles wat je wilt weten over de bijzondere band van Oranje met Leerdam, de traditie van de Oranjevaasjes en de Koninklijke serviezen.
Info: Royal Leerdam

Nouveau-arrangement: Masterclass kunst kijken
Breepark - Breda
Samen met Nouveau kunst kijken bij Art Breda. Genieten van een boeiende inleiding door directeur Eric Hermida, meegenomen worden langs de hoogtepunten van Art Breda door kunsthistoricus Marius van Dam, bijzondere mini-masterclasses en gedegen uitleg over hedendaagse kunst en sieraden ontwerpen. Dit zit allemaal in het Speciale Nouveau-arrangement op 20 en 21 april 2018 bij Art Breda. 
Info: Artifex

Pronkstukken en écht goud
Nationale Museumweek 2018 – 400 musea
Meer dan 400 musea hebben hun pronkstuk gekozen voor de Nationale Museumweek. Vanaf 9 april zijn deze te bewonderen met daarnaast speciale activiteiten, social media acties of bijzondere programma’s. Het thema van de vierde Nationale Museumweek is ‘Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!’. Kijk op Nationale Museumweek voor het programma en de deelnemende musea.

Avondopenstelling Rijksmuseum
Rijksmuseum – Amsterdam
Vrijdag 6 april kun je – na sluitingstijd – in het Rijksmuseum naar de tentoonstelling High Society. Een fantastische expositie waarin mode centraal staat. Er zijn bijzondere accessoires, waaronder twee meter hoge pruiken, en de meest excentrieke outfits. Laat je inspireren tijdens deze onvergetelijke avond met livemuziek en gedreven experts die je meenemen door vier eeuwen fashion.
Info: Rijksmuseum

Mallorca zon in Amsterdam
Teng Janssen - Amsterdam
We hadden er nog nooit van gehoord, Teng Janssen, een nieuw restaurant op de beste zonneplek in de Amsterdamse Beethovenstraat, maar een hap van hun Fake Tartare, en we waren om. Eigenaar Olivier Janssen (runt ook Oliver’s op de Zuidas) was zo onder indruk van het Mallorquine restaurant Canela dat hij hun chefkok vroeg een menu samen te stellen. Denk: Aziatisch & Europees, en begeleidende wijnen van buurman B.J. de Logie. Teng Janssen verhoogt de wijnfles met een schappelijke € 15. Ga vooral dit weekend als de zon uitbundig schijnt op hun fijne terras.
Info: Restaurant Teng Janssen 

 

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod

25 jaar Viktor & Rolf
Kunsthal – Rotterdam
Anton Corbijn vereeuwigde het gouden mode-duo Viktor&Rolf voor hun grote jubileumtentoonstelling in de Kunsthal. Al 25 jaar ontwerpen Viktor Horsting en Rolf Snoeren extravagante collecties. Wie precies wát doet, weten ze zelf niet; hun samenwerking is symbiotisch. ‘We often play with the idea of two people being one, or both of us being of one mind, and we play with our image to express that.’ Gaat dat zien!
Info: De Kunsthal

Tong Tong Fair
Malieveld – Den Haag
De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de manifestatie nog Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren zeventig werd dat Pasar Malam Besar). Op de huidige Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de rijke Indische cultuur een mooi podium. Traditiegetrouw is er de Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma met een mix van Oost en West.
Info: Tong Tong Fair

Uit de hoogte
Museum More – Gorssel
Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 (inter)nationale kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte. Af en toe inzoomend naar stad en dorp en de mensen die daar wonen.
Info: Museum More

Avant-Garde
Groninger Museum – Groningen
De Ploeg bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met de overzichtstentoonstelling Avant-Garde. Het museum laat ruim 250 schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafieken zien van kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink in contrast met werk van bijvoorbeeld Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman. De ‘jonge wilden’ maakten zich los van de toenmalige gevestigde orde. In de expositie ook aandacht voor Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die van groot belang waren voor de artistieke ontwikkeling van De Ploeg.
Info: Groninger Museum

Kasteelconcert Ragazze Kwartet
Kasteel Amerongen - Amerongen
Op Zaterdag 26 mei speelt het Ragazze Kwartet in het fraaie Kasteel Amerongen een variatie op hun programma Spiegel. Met onder meer het prachtige Strijkkwartet nummer 1 van Bartók, Strijkwartet nummer 2 opus 13 Mendelssohn, 6 Bagatellen opus 9 van Webern en een reflectie daarop door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.
Info: Kasteel Amerongen

Woeste duinen
Natuurcentrum Ameland – Nes
Ameland trok in de vorige eeuw talloze kunstenaars aan vanwege het prachtige licht en de bijzondere sfeer. De Amelander Musea laten werk zien van deze kunstenaars, onder wie de beroemde eilanders Tames Oud en Leendert Scheltema. Laat je meevoeren langs oude dorpen, het brede strand en de woeste duinen.
Info: Amelander Musea

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum