Happy Weekend

Hollandse Lente. Geniet dit weekend extra van het culturele aanbod.

Voor de draad ermee!
Gorcums Museum – Gorcum
Was borduren jarenlang een als tuttig bestempelde bezigheid uit een grijs verleden, de ouderwetse naaldkunst is – net als breien en haken - helemaal terug! Bekende kunstenaars en modeontwerpers zijn in de ban van het borduren. De tentoonstelling Voor de draad ermee omvat voorbeelden van borduursels in mode van vroeger en nu. Een aantal hedendaagse kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. Zij laten zien dat borduren op het hoogste niveau tot spectaculaire resultaten kan leiden.
Info: Gorcums Museum

Het intrigerende leven van Paula Modersohn-Becker
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Ze is niet zo beroemd geworden als tijdgenoot Van Gogh, maar Paula Mondersohn-Becker geldt wel als een van de meest vooruitstrevende kunstenaars van haar tijd. Op het randje van de twintigste eeuw (op 31 december 1899) nam ze de trein naar Parijs. In de stad van de avant-garde, waar helden als Cézanne, Van Gogh, Picasso en anderen hun vernieuwende werk maakten, ontwikkelde zij zich tot wegbereider voor moderne kunst in Duitsland. Haar intrigerende verhaal wordt in de tentoonstelling Tussen Worpswede en Parijs verteld aan de hand van vijftig schilderijen en werken op papier.
Info: Rijksmuseum Twenthe

Oranje boven!
Royal Leerdam – Leerdam
Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag en ter gelegenheid daarvan staat de hele maand april bij Royal Leerdam Crystal in het teken van Oranje! Er zijn speciale Oranje-rondleidingen door de originele Kristalfabriek. Alles wat je wilt weten over de bijzondere band van Oranje met Leerdam, de traditie van de Oranjevaasjes en de Koninklijke serviezen.
Info: Royal Leerdam

Nouveau-arrangement: Masterclass kunst kijken
Breepark - Breda
Samen met Nouveau kunst kijken bij Art Breda. Genieten van een boeiende inleiding door directeur Eric Hermida, meegenomen worden langs de hoogtepunten van Art Breda door kunsthistoricus Marius van Dam, bijzondere mini-masterclasses en gedegen uitleg over hedendaagse kunst en sieraden ontwerpen. Dit zit allemaal in het Speciale Nouveau-arrangement op 20 en 21 april 2018 bij Art Breda. 
Info: Artifex

Pronkstukken en écht goud
Nationale Museumweek 2018 – 400 musea
Meer dan 400 musea hebben hun pronkstuk gekozen voor de Nationale Museumweek. Vanaf 9 april zijn deze te bewonderen met daarnaast speciale activiteiten, social media acties of bijzondere programma’s. Het thema van de vierde Nationale Museumweek is ‘Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!’. Kijk op Nationale Museumweek voor het programma en de deelnemende musea.

Avondopenstelling Rijksmuseum
Rijksmuseum – Amsterdam
Vrijdag 6 april kun je – na sluitingstijd – in het Rijksmuseum naar de tentoonstelling High Society. Een fantastische expositie waarin mode centraal staat. Er zijn bijzondere accessoires, waaronder twee meter hoge pruiken, en de meest excentrieke outfits. Laat je inspireren tijdens deze onvergetelijke avond met livemuziek en gedreven experts die je meenemen door vier eeuwen fashion.
Info: Rijksmuseum

Mallorca zon in Amsterdam
Teng Janssen - Amsterdam
We hadden er nog nooit van gehoord, Teng Janssen, een nieuw restaurant op de beste zonneplek in de Amsterdamse Beethovenstraat, maar een hap van hun Fake Tartare, en we waren om. Eigenaar Olivier Janssen (runt ook Oliver’s op de Zuidas) was zo onder indruk van het Mallorquine restaurant Canela dat hij hun chefkok vroeg een menu samen te stellen. Denk: Aziatisch & Europees, en begeleidende wijnen van buurman B.J. de Logie. Teng Janssen verhoogt de wijnfles met een schappelijke € 15. Ga vooral dit weekend als de zon uitbundig schijnt op hun fijne terras.
Info: Restaurant Teng Janssen 

 

 

Al meer dan dertig jaar wordt in het Park bij de Euromast in Rotterdam één keer per jaar de romantiek gevierd. De Dag van de Romantische Muziek is aankomende zondag 19 augustus 2018.

In het park bij de Euromast kan je je heel de dag laven aan romantische muziek uit alle windstreken. Van Balkan tot Braziliaanse invloeden. Natuurlijk is aan de innerlijke mens ook gedacht; bij de verschillende mobiele keukens kun je terecht voor allerlei lekkers.

Het weer helpt ook een handje mee, dus het belooft een heerlijke dag in het park te worden.

Luistertips

Dominic Seldis van het Batavierhuis en Club Classique is een aanrader. Je kent hem misschien wel van  het televisieprogramma ‘Maestro’. Hij speelt zijn ‘Stand up bass’-voorstelling, waarin hij prachtige muziek afwisselt met hilarische anekdotes over de contrabas.

Club Classique presenteert een unieke voorstelling waarin beelden uit de gloednieuwe YouTube-serie ‘Roadtrip La Bohème’, over operacomponist Giacomo Puccini, gecombineerd worden met livemuziek. Bijzonder!

Praktisch

Let op; je kan geen eigen eten en drinken meenemen op het festivalterrein, maar bij de ingang is wel een speciale picknickplek.

Het festival is in principe gratis, maar de organisatie vraagt wel om een kleine bijdrage (vanaf € 2,-) om uit de kosten te komen.

Meer informatie

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Gisteren overleed de legendarische soulzangeres Aretha Franklin. Tot februari trad het podiumdier nog op met hits als RESPECT, Think en You make me feel like a natural woman. Vanuit heel de wereld regende het anekdotes en herinneringen. Deze wilden we je niet onthouden.

Michelle Obama memoreerde meerdere optredens van The Queen of Soul en deelde deze bijzondere foto:

Generatiegenote Barbra Streisand, zelf ook 76, stond stil bij de maatschappelijke betrokkenheid van Franklin.

Aretha was een aantal keer te gast bij de Oprah Winfrey show. Oprah deelde een mooi overzicht van die bezoeken:

 

No matter how many great singers and voices there will always be 1 Queen. #ArethaQueenForever

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah) op

Het respect druipt van de woorden van Lenny Kravitz:

Barack Obama vertelde iets meer over het verleden van de legendarische zangeres.

 

America has no royalty. But we do have a chance to earn something more enduring. Born in Memphis and raised in Detroit, Aretha Franklin grew up performing gospel songs in her father’s congregation. For more than six decades since, every time she sang, we were all graced with a glimpse of the divine. Through her compositions and unmatched musicianship, Aretha helped define the American experience. In her voice, we could feel our history, all of it and in every shade—our power and our pain, our darkness and our light, our quest for redemption and our hard-won respect. She helped us feel more connected to each other, more hopeful, more human. And sometimes she helped us just forget about everything else and dance. Aretha may have passed on to a better place, but the gift of her music remains to inspire us all. May the Queen of Soul rest in eternal peace. Michelle and I send our prayers and warmest sympathies to her family and all those moved by her song.

Een bericht gedeeld door Barack Obama (@barackobama) op

De absolute wereldster is 76 geworden en leed sinds 2010 aan alvleesklierkanker. Eerder deze week verschenen al berichten in de media over de zorgwekkende gezondheid van de zangeres.

Beeld: ANP