Happy Weekend

Hollandse Lente. Geniet dit weekend extra van het culturele aanbod.

Voor de draad ermee!
Gorcums Museum – Gorcum
Was borduren jarenlang een als tuttig bestempelde bezigheid uit een grijs verleden, de ouderwetse naaldkunst is – net als breien en haken - helemaal terug! Bekende kunstenaars en modeontwerpers zijn in de ban van het borduren. De tentoonstelling Voor de draad ermee omvat voorbeelden van borduursels in mode van vroeger en nu. Een aantal hedendaagse kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. Zij laten zien dat borduren op het hoogste niveau tot spectaculaire resultaten kan leiden.
Info: Gorcums Museum

Het intrigerende leven van Paula Modersohn-Becker
Rijksmuseum Twenthe – Enschede
Ze is niet zo beroemd geworden als tijdgenoot Van Gogh, maar Paula Mondersohn-Becker geldt wel als een van de meest vooruitstrevende kunstenaars van haar tijd. Op het randje van de twintigste eeuw (op 31 december 1899) nam ze de trein naar Parijs. In de stad van de avant-garde, waar helden als Cézanne, Van Gogh, Picasso en anderen hun vernieuwende werk maakten, ontwikkelde zij zich tot wegbereider voor moderne kunst in Duitsland. Haar intrigerende verhaal wordt in de tentoonstelling Tussen Worpswede en Parijs verteld aan de hand van vijftig schilderijen en werken op papier.
Info: Rijksmuseum Twenthe

Oranje boven!
Royal Leerdam – Leerdam
Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag en ter gelegenheid daarvan staat de hele maand april bij Royal Leerdam Crystal in het teken van Oranje! Er zijn speciale Oranje-rondleidingen door de originele Kristalfabriek. Alles wat je wilt weten over de bijzondere band van Oranje met Leerdam, de traditie van de Oranjevaasjes en de Koninklijke serviezen.
Info: Royal Leerdam

Nouveau-arrangement: Masterclass kunst kijken
Breepark - Breda
Samen met Nouveau kunst kijken bij Art Breda. Genieten van een boeiende inleiding door directeur Eric Hermida, meegenomen worden langs de hoogtepunten van Art Breda door kunsthistoricus Marius van Dam, bijzondere mini-masterclasses en gedegen uitleg over hedendaagse kunst en sieraden ontwerpen. Dit zit allemaal in het Speciale Nouveau-arrangement op 20 en 21 april 2018 bij Art Breda. 
Info: Artifex

Pronkstukken en écht goud
Nationale Museumweek 2018 – 400 musea
Meer dan 400 musea hebben hun pronkstuk gekozen voor de Nationale Museumweek. Vanaf 9 april zijn deze te bewonderen met daarnaast speciale activiteiten, social media acties of bijzondere programma’s. Het thema van de vierde Nationale Museumweek is ‘Ontdek samen ons échte goud. Dichterbij dan je denkt!’. Kijk op Nationale Museumweek voor het programma en de deelnemende musea.

Avondopenstelling Rijksmuseum
Rijksmuseum – Amsterdam
Vrijdag 6 april kun je – na sluitingstijd – in het Rijksmuseum naar de tentoonstelling High Society. Een fantastische expositie waarin mode centraal staat. Er zijn bijzondere accessoires, waaronder twee meter hoge pruiken, en de meest excentrieke outfits. Laat je inspireren tijdens deze onvergetelijke avond met livemuziek en gedreven experts die je meenemen door vier eeuwen fashion.
Info: Rijksmuseum

Mallorca zon in Amsterdam
Teng Janssen - Amsterdam
We hadden er nog nooit van gehoord, Teng Janssen, een nieuw restaurant op de beste zonneplek in de Amsterdamse Beethovenstraat, maar een hap van hun Fake Tartare, en we waren om. Eigenaar Olivier Janssen (runt ook Oliver’s op de Zuidas) was zo onder indruk van het Mallorquine restaurant Canela dat hij hun chefkok vroeg een menu samen te stellen. Denk: Aziatisch & Europees, en begeleidende wijnen van buurman B.J. de Logie. Teng Janssen verhoogt de wijnfles met een schappelijke € 15. Ga vooral dit weekend als de zon uitbundig schijnt op hun fijne terras.
Info: Restaurant Teng Janssen

More content below the advertising 

 

 

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.