Dit jaar bestaat Royal Delft 365 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd met allerlei activiteiten, waaronder een prachtige tentoonstelling.

Van Chinees porselein tot Delfts Blauw
Sprakeloos waren wij Nederlanders toen we in de 16de eeuw voor het eerst Chinees porselein zagen. Ze zouden zijn meegebracht door de Watergeuzen, maar na de oprichting van de Oost-Indische Compagnie in 1602, namen de Hollanders het fijne porselein zelf mee uit het Verre Oosten. Stapelgek waren we op de potjes, borden en siervoorwerpen met de fraaie blauwe decors. 

Nederlandse pottenbakers zagen hun kans schoon toen in China een burgeroorlog uitbrak en maakten hun eigen porselein met blauwe schilderingen. Aanvankelijk werd het porselein geïmiteerd met klei, maar uiteindelijk lukte het om echt porselein te produceren. Het begin van de immense industrie van het wereldberoemde Delfts Blauw.

De expositie - Van droom tot werkelijkheid
In de 19de eeuw wordt door Royal Delft de fundering gelegd voor het aardewerk dat vandaag de dag door producenten over de hele wereld wordt gemaakt. Een aantal historische namen uit de geschiedenis van Royal Delft spelen hierin een hoofdrol. Leer de  mannen kennen zonder wie de droom nooit werkelijkheid zou zijn geworden. De tentoonstelling, ter gelegenheid van het 365-jarig jubileum van Royal Delft, geeft een nieuwe dimensie aan het Delfts Blauw dat tegenwoordig - overal ter wereld - wordt vervaardigd.

Royal Delft
Royal Delft, opgericht in 1653, is dé toonaangevende producent van handgemaakt en handbeschilderd Delfts Blauw aardewerk. De collectie omvat zowel traditioneel als inspirerend modern werk.  

Article continues after the ad

Voor meer informatie: Royal Delft