In onze nieuwe rubriek nemen we een enorme duik in de geschiedenis. Want hoe zou het toch met bepaalde sterren van vroeger gaan? Deze week Mickey Rourke, de acteur die in de jaren tachtig furore maakte.

Hij werd in één klap beroemd door zijn pikante rol in de film Body Heat (1981). 

More content below the advertising

Pretty boy

Regisseur Lawrence Kasdan vertelde in interviews dat hij tijdens Rourke’s auditie het idee had dat hij de nieuwe Robert de Niro of Marlon Brando voor zich had. Na deze rol viel Rourke op bij andere regisseurs en volgde de ene na de andere hoofdrol.

Sekssymbool

Zo zette hij onder meer voor Francis Ford Coppola een onvergetelijke 'motorcycle boy' neer in de film Rumble Fish en in de film 9 1/2 Weeks, een dramafilm met de nodige erotiek, laat hij Kim Basinger alle hoeken van de kamer zien.

Rourke is na deze film hét sekssymbool van Hollywood.

Kort lontje

Maar Mickey kan niet goed met de roem omgaan, zo blijkt. Als snel daarna krijgt hij foute vrienden, duikt met zijn neus in de verkeerde spullen en is enorm agressief. Door zijn vele woedeaanvallen is het onmogelijk om met hem te werken. Zijn leven ligt in scherven en zijn carrière lijkt over. 

Boksen

Daarna volgen nog wel verschillende rollen, maar Rourke is niet echt meer een veel gevraagd acteur. In 1991 besluit Rourke weer te gaan boksen, hij was namelijk ooit een begenadigd bokser. 

Comeback

Maar ook dat loopt niet helemaal lekker. In 1995 wil hij daarom zijn filmcarrière nieuw leven in blazen. Verschillende films (en een aantal plastische chirurgen) later, speelt hij in 2008 in de film The Wrestler, en dat betekent zijn comeback. Hij wint in januari 2009 een Golden Globe voor deze rol.

Acteren

Op dit moment acteert Rourke nog steeds, maar na The Wrestler heeft hij geen grote rollen meer bemachtigd. Hij is de laatste tijd meer in het nieuws geweest vanwege zijn uiterlijk en zijn depressiviteit dan met zijn filmrollen. Maar Rourke is still going strong!

Met zijn vriendin Anastassija Makarenko

Bron: Daily Mail/Nieuwsblad Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.