Onlangs is Sjoukje Hooymaayer overleden. De charmante actrice werd bij het grote publiek bekend als Lydia van der Ploeg van de komedieserie waar zo'n beetje heel Nederland in de jaren tachtig voor thuisbleef: Zeg 'ns Aaa.

Het was de tijd van de VARA, de schoudervullingen (dankzij de soaps Dallas en Dynasty), de magnetron, de cd en niet te vergeten 'het prakkie' met een kuiltje jus.

Article continues after the ad

Madonna en een matje

Verder is Madonna het helemaal, haar muziek en kledingkeuze inspireert zo'n beetje iedereen. En qua haartrend (de mannen dan), tja dat is niet echt om iets over naar huis te schrijven: een matje in de nek. Verder krijgt ons land, in de tijd dat Zeg 'ns Aaa op z'n hoogtepunt is, in 1989 commerciële televisie.

Op de commerciële tour

Er komen twee zenders bij: RTL Veronique (nu RTL4 en TV10). Ondanks de opkomst van deze twee blijft de komedieserie razend populair. We horen nog steeds Mien Dobbelsteen met haar Amsterdamse 'snerkstem' de telefoon voor de dokter aannemen: 'Met de assistente van dokter Van der Ploeg.'

De ring der ringen

De serie, bestaande uit 212 afleveringen, werd van 1981 tot en met 1993 uitgezonden door de VARA. In 1984 won Zeg 'ns Aaa de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

Mien Dobbelsteen

Meer dan vijf miljoen mensen keken naar de serie waarin we huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg, haar dochter Nancy en zoon Gert-Jan volgden. Lydie heeft een huishoudster, Mien Dobbelsteen die is getrouwd met bouwvakker Koos Dobbelsteen.

De cast

Zoals gezegd is Sjoukje inmiddels overleden, de overige acteurs uit de serie zijn nog in leven. Zo acteren Mien (Carry Tefsen is nu tachtig jaar) en Koos (de nu 88-jarige John Leddy) nog steeds. 

Mien en Koos nu

Bron: Nouveau/Typisch Jaren 80 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in