Onlangs is Sjoukje Hooymaayer overleden. De charmante actrice werd bij het grote publiek bekend als Lydia van der Ploeg van de komedieserie waar zo'n beetje heel Nederland in de jaren tachtig voor thuisbleef: Zeg 'ns Aaa.

Het was de tijd van de VARA, de schoudervullingen (dankzij de soaps Dallas en Dynasty), de magnetron, de cd en niet te vergeten 'het prakkie' met een kuiltje jus.

Madonna en een matje

Verder is Madonna het helemaal, haar muziek en kledingkeuze inspireert zo'n beetje iedereen. En qua haartrend (de mannen dan), tja dat is niet echt om iets over naar huis te schrijven: een matje in de nek. Verder krijgt ons land, in de tijd dat Zeg 'ns Aaa op z'n hoogtepunt is, in 1989 commerciële televisie.

Op de commerciële tour

Er komen twee zenders bij: RTL Veronique (nu RTL4 en TV10). Ondanks de opkomst van deze twee blijft de komedieserie razend populair. We horen nog steeds Mien Dobbelsteen met haar Amsterdamse 'snerkstem' de telefoon voor de dokter aannemen: 'Met de assistente van dokter Van der Ploeg.'

De ring der ringen

De serie, bestaande uit 212 afleveringen, werd van 1981 tot en met 1993 uitgezonden door de VARA. In 1984 won Zeg 'ns Aaa de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

Mien Dobbelsteen

Meer dan vijf miljoen mensen keken naar de serie waarin we huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg, haar dochter Nancy en zoon Gert-Jan volgden. Lydie heeft een huishoudster, Mien Dobbelsteen die is getrouwd met bouwvakker Koos Dobbelsteen.

De cast

Zoals gezegd is Sjoukje inmiddels overleden, de overige acteurs uit de serie zijn nog in leven. Zo acteren Mien (Carry Tefsen is nu tachtig jaar) en Koos (de nu 88-jarige John Leddy) nog steeds. 

Mien en Koos nu

Bron: Nouveau/Typisch Jaren 80 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Femmes Fatales
Gemeentemuseum – Den Haag
Een pracht expositie over sterke vrouwen die hun stempel drukten op de mode. Over de invloed van vrouwen, hun mannelijke collega’s en hun visie op mode. Met fraaie foto’s van het werk van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli en Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen.
Info: Gemeentemuseum

Save the date – 22-25 november
Art Weekend - Amsterdam
Amsterdam staat van 22-25 november volledig in het teken van hedendaagse kunst. Zo’n 52 culturele instellingen bieden dat weekend een zeer afwisselend programma. Nieuwe tentoonstellingen bij diverse galeries, optredens van kunstenaars, van Ryoji Ikeda in het Filmmuseum to het nieuwste geluidswerk van Janet Cardiff en George Bures Miller in de Oude Kerk. The place waar kunstprofessionals elkaar ontmoeten om te praten over actuele thema’s. Maar ook een top-weekeind voor art lovers.
Info: Art Weekend

De passie van Erwin Olaf
PAN - RAI – Amsterdam
Erwin Olaf maakte dit jaar voor de 32ste editie van PAN Amsterdam het campagnebeeld. Acht portretten van Amsterdammers met verschillende kunstwerken. De passie spat, zoals altijd, van Olafs werk af en typeert de beurs voor kunst, antiek en design. In de RAI delen de diverse handelaren, antiquairs en galeriehouders ook graag hun hartstocht voor kunst met je.
Info: PAN Amsterdam

Betoverend China
Museum Rijswijk – Rijswijk
Op haar vele culturele reizen naar het zuidwesten van China heeft Mieke Gorter een unieke mix van kostuums, sieraden en accessoires van de Miao en Dong verzameld. Al haar schatten zijn nu te zien in Rijswijk. Daarnaast geeft Mieke verschillende workshops en rondleidingen.
Info: Museum Rijswijk

Maria Barnas: Song for three rooms
Kröller-Müller Museum – Otterlo
Song for three rooms is de eerste van een nieuwe reeks tentoonstellingen onder de titel Vestibulum, een verwijzing naar de voormalige entree van het museum. Elk half jaar wordt een kunstenaar uitgenodigd om een presentatie te maken die zich op de een of andere manier verhoudt tot de locatie of de geschiedenis van het museum. Maria Barnas bijt het spits af. Zij onderzoekt in gedichten, sculpturen en films de concrete aspecten van taal en de manier waarop wij dingen met woorden verbinden.
Info: Kröller-Müller Museum

Binnenkort (vanaf 1 december) kunnen we weer stemmen voor de Top 2000 van de zender Radio2. Voor velen op dit moment de lijst der lijsten. Maar vroeger was dat de Top 40! 

Deze beroemde lijst - 'de enige echte alle veertig op een rij' - vol hits bestaat inmiddels meer dan een halve eeuw. Zo'n beetje elke vrijdagmiddag zaten we aan de radio gekluisterd als puber nadat we uit school kwamen.

Nostalgie

Cassettebandjes in de aanslag en opnemen maar! En dan vooral overspoelen als je bandje vol was en je net dat ene nummer erop wilde hebben. Herkenbaar?

Amerika

De top 40 is eigenlijk komen overwaaien uit Amerika. Daar kenden ze het fenomeen hitlijsten al. In Nederland niet, maar in 1965 veranderde dat. Toen werd de allereerste lijst uitgezonden op Radio Veronica.

Nummer 1

De echte bekendheid kwam toch wel in 1989 toen Erik de Zwart het stokje van Lex Harding (zie foto) overnam. Toen was het nog ouderwets plaatjes draaien. En nog steeds bestaat de Top 40 na al die tijd. Hij is elke week te beluisteren op Radio 538. Op dit moment staat Davina Michelle met Duurt te lang op nummer 1! Leuk weetje: tijdens de allereerste Top 40 voerde The Beatles de lijst aan met Feel Fine.

Bron: Top 40 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in