Onlangs is Sjoukje Hooymaayer overleden. De charmante actrice werd bij het grote publiek bekend als Lydia van der Ploeg van de komedieserie waar zo'n beetje heel Nederland in de jaren tachtig voor thuisbleef: Zeg 'ns Aaa.

Het was de tijd van de VARA, de schoudervullingen (dankzij de soaps Dallas en Dynasty), de magnetron, de cd en niet te vergeten 'het prakkie' met een kuiltje jus.

Madonna en een matje

Verder is Madonna het helemaal, haar muziek en kledingkeuze inspireert zo'n beetje iedereen. En qua haartrend (de mannen dan), tja dat is niet echt om iets over naar huis te schrijven: een matje in de nek. Verder krijgt ons land, in de tijd dat Zeg 'ns Aaa op z'n hoogtepunt is, in 1989 commerciële televisie.

Op de commerciële tour

Er komen twee zenders bij: RTL Veronique (nu RTL4 en TV10). Ondanks de opkomst van deze twee blijft de komedieserie razend populair. We horen nog steeds Mien Dobbelsteen met haar Amsterdamse 'snerkstem' de telefoon voor de dokter aannemen: 'Met de assistente van dokter Van der Ploeg.'

De ring der ringen

De serie, bestaande uit 212 afleveringen, werd van 1981 tot en met 1993 uitgezonden door de VARA. In 1984 won Zeg 'ns Aaa de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

Mien Dobbelsteen

Meer dan vijf miljoen mensen keken naar de serie waarin we huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg, haar dochter Nancy en zoon Gert-Jan volgden. Lydie heeft een huishoudster, Mien Dobbelsteen die is getrouwd met bouwvakker Koos Dobbelsteen.

De cast

Zoals gezegd is Sjoukje inmiddels overleden, de overige acteurs uit de serie zijn nog in leven. Zo acteren Mien (Carry Tefsen is nu tachtig jaar) en Koos (de nu 88-jarige John Leddy) nog steeds. 

Mien en Koos nu

Bron: Nouveau/Typisch Jaren 80 Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Sandra Bullock schittert in de gruwelijk spannende horrorfilm waar iedereen het over heeft: Bird Box. Een film die niet bedoeld is voor bangeriken.

Bird Box gaat namelijk over moeder Malorie (gespeeld door Sandra Bullock) die samen met haar twee kinderen probeert te ontsnappen aan een onzichtbare entiteit die mensen tot zelfmoord aanzet.

Gruwelijk

Het speelt zich allemaal af in een post-apocalyptische wereld. Malorie heeft iets bedacht om te ontsnappen aan al het gruwelijke dat om haar heen gebeurt. Zij heeft haar hoop gevestigd op een afgelegen nederzetting die buiten bereik lijkt te liggen van de monsters.

Met een blinddoek

Ze moet daar alleen wel met een blinddoek voor d'r ogen zien te komen en dan ook nog eens een woeste rivier oversteken. De blinddoek heeft overigens veel los gemaakt bij de kijker. Mensen doen het na en gaan geblinddoekt de straat op, de zogeheten #BirdBoxChallenge.

Doe het niet!

Iets waar Netflix niet blij mee is, daarom stuurde de streamingdienst een waarschuwing de deur uit. 'Ik kan niet geloven dat ik dit moet zeggen, maar: verwond jezelf alsjeblieft niet met de Bird Box Challenge', liet de streamingsdienst weten.

Bron: Netflix Beeld: still video

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Happy New Year! We trappen Nouveau’s Cultuur Nieuwsbrief af met een wel heel fijn cadeau.

Dit jaar is het Rembrandt Jaar. We zetten de mooiste Rembrandt exposities die nu te zien zijn én die nog komen op een rij.

NU TE ZIEN:

Rembrandt in love

Fries Museum – Leeuwarden
Duik in de romantiek van de Gouden Eeuw aan de hand van de liefde tussen Rembrandt en zijn Saskia. Maar de spots gaan ook op andere hooggeboren stellen. Van de eerste hofmakerij en de sprookjesachtige bruiloften, tot de geboorte van kinderen. Je ziet ook de keerzijde, zoals ziekte en kindersterfte. Topstuk van de tentoonstelling is het portret van Saskia dat Rembrandt voltooide na haar vroege dood.
Info: Fries Museum

Rembrandt Privé
Het Stadsarchief – Amsterdam
Een persoonlijk verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Hij woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam en liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na. De documenten gaan over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. Bekende én onbekende verhalen over Rembrandt.
Info: Het stadsarchief

BINNENKORT:

Rembrandt en het Mauritshuis 

Het Mauritshuis – Den Haag | Van 31 januari - 15 september 2019
De tentoonstelling bestaat uit 18 schilderijen die te zien zijn in de monumentale ambiance van het museum. Niet alleen de meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt worden getoond. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.
Info: Het Mauritshuis

Rembrandt’s Social Network
Museum Het Rembrandthuis - Amsterdam | Van 1 februari – 19 mei 2019
In deze tentoonstelling gaat de aandacht uit naar Rembrandts relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. Zijn familie en vrienden hielpen hem, kochten zijn kunstwerken, leenden hem geld en daagden hem artistiek uit. Jeugdvriend Jan Lievens, kunstkenner Jan Six, redder in nood Abraham Francen, kunstenaarsvrienden zoals Roelant Roghman en natuurlijk de familie van zijn vrouw; de Uylenburghs, zijn ‘bloedvrienden’. Hoogtepunt van de tentoonstelling is Rembrandts portret van zijn negentienjarige zoon Titus (ca. 1660) uit het Baltimore Museum of Art. 
Info: Museum Het Rembrandthuis

Alle Rembrandts
Het Rijksmuseum – Amsterdam | Van 15 februari t/m 10 juni 2019
Voor het eerst in de geschiedenis toont het museum een overzichtstentoonstelling van alle schilderen, prenten en etsen van Rembrandt uit eigen collectie. Topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters. De tentoonstelling geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.
Info: Het Rijksmuseum