Prima optie voor een fris gevoel op een warme dag: unieke zeemeerminnen bekijken.

Zeemeerminnen zijn, samen met andere mythische wezens als eenhoorns en griffioenen, op dit moment trending. Er is zeemeerminnenzwemles (met echte staart voor wie stalen rug- en beenspieren wil). Er is zeemeerminnen haar, lang en golvend en blauw groen en roze…

Article continues after the ad

© Vibrant & Pure 

…en meermintoast heeft op Instagram inmiddels avocado-op-toast verdreven: het betreft hier een op amandelmelk gebaseerd smeersel waarin algenpoeder voor de groenblauwe kleuren zorgt #foodie.  

© De visserman en de sirene – Frederic Leighton, Art Renewal Center 

Een zeemeermin heeft het bovenlichaam van een vrouw en een vissenstaart in plaats van benen. Er zijn ook meermannen, maar die zijn onder romantici toch minder in trek. Hoewel de dames meestal lieflijk worden afgebeeld, zijn het pittige types. Met hun welluidende gezang lokten ze schippers die vervolgens verrukt hun schepen op de klippen liepen lopen, waar de zeemeerminnen dan weer hun voordeel mee deden. Enige zelfredzaamheid kan hen niet worden ontzegd. 

Verhalen over zeemeerminnen gaan terug tot de oudheid en vinden hun oorsprong bij de Babyloniërs en Soemeriërs. De bekendste vissenvrouw van nu is 'De Kleine Zeemeermin' van Hans Christian Andersen, links het beroemde beeldje in Kopenhagen, rechts Ariel, de Disney-meermin. Door de eeuwen heen zijn er aardig wat sightings gezien van 'echte' meerminnen, maar daadwerkelijk bewijs is er nooit voor gevonden. Misschien maar beter ook, want het sprookje zou wel eens meer tot de verbeelding kunnen spreken dan the real thing.

Voor wie strand en zee momenteel te droes is, kan haar zeemeerminnende hart ophalen aan een unieke collectie. Kunsthistoricus Paul Faber stelt vanaf zaterdag 29 juni een deel van zijn unieke beeldencollectie van zeemeerminnen tentoon in het Kleinste Museum van Haarlem. Bij Faber thuis staat het vol met zeemeerminnen, tot aan de wc toe, zo zegt hij. In 1980 begon zijn fascinatie, toen hij een tentoonstelling over Afrikaanse zeemeerminnen opende in het Tropenmuseum.

De tentoonstelling Zeemeerminnen is vanaf vandaag tot en met 2 september gratis te zien in het Kleinste Museum van Haarlem, Gedempte Oudegracht 117-121, 2011 GP Haarlem.

Foto's © iStock, ANP, Ebros. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in